fbpx

Itt a tavaszi szupergyümölcs: a magyar szamóca!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 21.

A friss magyar szamóca a hétvégétől már folyamatosan kapható lesz a piacokon, a zöldségeseknél és az áruházakban. A köznyelvben epernek hívott gyümölcs – „hivatalos” nevén szamóca – az elmúlt hetekben még javarészt görög, spanyol importként volt kapható. A hazai szamóca ízében, állagában is nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.

Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: a héten a – részben – fűtött fóliasátras termés, majd utána április végével, május elejével a bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig-végéig kitart.

Milyen is a hazai?

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről. A hazai fajták szájéretten szedhetőek, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz, mely különbség ízben is megmutatkozik. A hosszú szállíthatóságra nemesített import fajtáknál bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) eltűnnek vagy gyengülnek a nemesítés során, ráadásul a szedési idő meghatározásánál sem az érettség a döntő, hanem a szállításra való alkalmasság.

Az egészségünkre

Mivel nagyon magas a szamóca antioxidáns-tartalma, igazi “szupergyümölcs”, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani. Emellett: kevés a kalóriatartalma, magas a rosttartalma, és még gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Válassza Ön is a magyart, segítse a magyar termelők fennmaradását!