fbpx

Januártól egységes agrárstatisztikai információs rendszer működik

Írta: - 2013 december 18.

Januártól interneten elérhető, egységes agrárstatisztikai információs rendszer váltja fel az eddig papír alapon működőt, egy 497,6 millió forintos uniós támogatással megvalósult fejlesztés eredményeként – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet kedden az MTI-vel.

A projekt az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) vezetésével, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésével valósult meg.

 

 

Januártól egységes agrárstatisztikai információs rendszer működik

 

 

Az új rendszer összehangoltan működik a Piaci Árinformációs Rendszerrel (PÁIR), valamint a vágóhídi minősítési adatok nyilvántartásának és feldolgozásának informatikai rendszerével (OVMR).

A fejlesztés megkönnyíti az ágazati szereplők, az agrárirányítás és az agrárkutatás munkáját a feldolgozott információk széleskörű hozzáférésének biztosításával.

A fejlesztés a szarvasmarha vágóhidak számára egyszerűbbé teszi az Európai Bizottság által előírt tartalmú árinformációk előállítását.

Az Agrárstatisztikai Információs Rendszer (ASIR) statisztikai adatgyűjtési feladatokat lát el az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program keretében.

Ez az adatgyűjtés részben EU-s előírások alapján kötelezően végrehajtandó, részben pedig az állami intézményrendszeri és a szakmai, kutatói igények kielégítését szolgálja a közlemény szerint.

 

MTI 2013. december 17.