fbpx

Ízletes húsú, de ritkaságnak számít az év hala

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 10.

A jászkeszeg (Leuciscus idus) kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által meghirdetett közönségszavazáson – közölte a szervezet elnöke.

Harka Ákos elmondta: a szervezet honlapján rendezett közönségszavazásra 7683 szavazat érkezett, ennek alapján alakult ki a végeredmény. A közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedvelő jászkeszeg 49%-os eredményével jelentős különbségű győzelmet aratott.

 

jászkeszeg

Jászkeszeg az év hala (Fotó: Komka Péter/MTI)

 

Mire lehetett még szavazni?

  • Az ősi vonásokat viselő és napjainkra erősen megfogyatkozott angolna (Anguilla anguilla) a voksok 20%-át kapta, így lett a harmadik.
  • A képzeletbeli ezüstérmet 31%-os támogatottságával a védett és viszonylag ritka, hazánkban főként hegy- és dombvidéki patakokban élő, mindössze 8-10 centiméteres fürge cselle (Phoxinus phoxinus) érdemelte ki.

 

Az év hala

A jászkeszeg – a világos pikkelyei miatt Herman Ottó által még ónos jásznak nevezett halfaj – ezüstös színű pontyfélénk. Alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, ezért gyakran összetévesztik a bodorkával vagy a vörösszárnyú keszeggel. A jászkeszeg pikkelyei azonban apróbbak ezért az oldalvonalán mindig 55-nél több számolható, míg a másik két fajnál 50-nél kevesebb.

 

jászkeszeg

Áramláskedvelő, de gyakran frissülő állóvizekben is megtalálható (Fotó: Komka Péter/MTI)

 

Táplálékát zömmel az üledékben rejtőző gerinctelen állatok, férgek puhatestűek alkotják ivadék korábban, a kifejlett példányok már mindenevők. Áramláskedvelő, de gyakran frissülő állóvizekben, így például a Tisza-tóban is megtalálható, a Balatonban ugyanakkor ritkaságnak számít. Ívási ideje a tavasz későbbi időszakára tehető, ezért április 15-től május 31-ig fogási tilalom védi.

 

Szálkás húsa ízletes

A jászkeszeg közepes termetű hal, amelynek kifogható legkisebb mérete 20 centiméter, de a 30 centiméter fölöttiek sem ritkák. Mérete jellemzően nem haladja meg a 85 cm-et, súlya maximálisan 4 kg körül lehet. Húsa szálkás, de ízletes. A kövérebb példányok a finomabbak, régebben rendszeres fogyasztották. Jellemzően sütve készítik el.

Magyarországon eddig, 1995-ben horoggal zsákmányul ejtett legnagyobb példánya 3,86 kiló volt – tudtuk meg Harka Ákostól.

 

jászkeszeg

Akár nálunk is tenyészthető lenne, a technológia megvan hozzá (Fotó: Komka Péter/MTI)

 

Akár tenyészthető is lenne a piaci potenciállal rendelkező halfaj

A horgászati és halgazdálkodási szempontból jelentős halfaj tenyésztését és termelését támogató technológia- és innovációs infrastruktúra fejlesztése érdekében projektet valósított meg a Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete és az Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvostudományi Intézete alkotta konzorcium. Ebben a programban is szerepet kapott a jászkeszeg. Ennek során a komplex kutatás eredményeként új technológiai eljárásokat fejlesztettek ki, melyek készen állnak a közvetlen piaci bevezetésre és a gyakorlati felhasználásra.

Forrás: MTI