fbpx

Jó tanácsok az EMVA támogatásokhoz

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

Egy pályázati folyamatnak körülbelül egy tizedét teszi a kérelem adminisztratív összeállítása. Nagy odafigyelést és összetett munkát igénylő folyamatok a projekt előkészítés, illetve a megvalósítás szakaszában vannak. Az engedélyeztetés, az ajánlatok beszerzése, a terveztetés, majd a számláztatás, naplózás mind-mind olyan részfolyamatok, amelyek összhangja nélkül jelentős támogatástól eshet el a pályázó.

Cikkünkben ezek lebonyolításához igyekszünk hasznos tanácsokat nyújtani!

A pályázatok előkészítése

EMVA jogcímek esetében a támogatási kérelem benyújtási időszak általában egy hónapos. Ezen idő alatt csak a már meglévő dokumentumok pályázati adatlapokra történő „átültetésére” van idő. Aki ekkor kezd el gondolkodni, hogy mit is akar fejleszteni, csak hiányos és tervezetlen anyagokat tud beküldeni az MVH-hoz, aminek elutasítás, vagy hosszadalmas hiánypótlás és az elképzelésekhez kevésbé passzoló határozat lehet a vége.

Tervdokumentáció és műszaki leírás:

Elsősorban építéssel együtt járó beruházások esetén már jóval a kérelembenyújtási időszak előtt célszerű összeállíttatni egy tervdokumentációt, ami a tervezett építmény jellegétől függően minimálisan tartalmazza az alaprajzokat, homlokzatokat, metszeteket és részletrajzokat, illetve azok méretarányos adatait. A tervdokumentációt a tervezői névjegyzékben szereplő építész-tervező ellenjegyzésével kell ellátni.

Technológiának minősülő beruházási részeknél (berendezések, eszközök) műszaki leírást kell csatolni a kérelemhez. Ezeknek tartalmaznia kell egy-egy berendezés szöveges leírását, illetve egy képet, vagy rajzot az eszközről.

Költségvetés:

Építési beruházások esetén a legtöbb esetben már a támogatási kérelem beadásakor szükséges az MVH Építési Normagyűjteménye szerinti részletes tételes költségvetés benyújtása. A tervezők, építészek nagy többsége 2007 óta már megtanulta alkalmazni ezt a programot, de még mai napig is előfordul, hogy olyan építésszel kötnek szerződést a pályázók, aki nem hajlandó ezt a formátumot használni. Felhívjuk figyelmüket, hogy az MVH csak ezt a költségvetést fogadja el, így mindenképpen ragaszkodjanak hozzá, hogy a költségvetés készítője eszerint állítsa össze beruházásuk adatait.

Néhány jogcím esetében előfordul, hogy a támogatási kérelemhez még nem szükséges a fenti ÉNGY beadása, az elszámolásnál viszont ez szükséges. Ebben az esetben mindenképpen javasoljuk, hogy már a pályázat előkészítésekor csináltassák meg azt, mivel így pontosabban tudják kalkulálni a jövőbeli beruházás elszámolható költségeit.

Árajánlatok:

Gépbeszerzés esetében olyan eszközök pályázhatók, amelyek szerepelnek a hatályos MVH-s gépkatalógusban. A támogatási kérelem beadásakor megoldható ugyan, hogy kiválaszt a pályázó egy gépet a katalógusból és azt az abban szereplő referenciaáron szerepelteti a pályázatban, azonban itt mindenképpen azt ajánljuk, hogy kérjenek egy árajánlatot a gépről. Az ajánlaton szerepeljen a gép nettó ára, a pontos megnevezése és a gépkatalógus szerinti kétszer négy számjegyű azonosítója.

Egyes pályázatok esetében előfordulhat, hogy olyan tételeket kívánnak beszerezni, amelyek nem találhatóak meg sem a Gépkatalógusban, sem pedig az ÉNGY-ben. Ebben az esetben lehetőség van arra, hogy két darab árajánlat beszerzésével igazolják vásárlási szándékukat. Az árajánlatoknak hasonló műszaki tartalommal kell rendelkezniük, nettó árral, pontos megnevezéssel. A kérelemben az alacsonyabb összegű után lehet támogatást igényelni.

Engedélyeztetés:

Szintén építési beruházások esetében fontos elem az engedélyeztetés. A legtöbb esetben lehetőséget adnak arra a jogszabályok, hogy a jogerős építési engedély hiteles másolatát, vagy nem engedélyköteles beruházás esetén az erről szóló igazolást csak az első kifizetési kérelem benyújtásakor csatolja az ügyfél. Azonban ha már a pályázat beadása előtt összeállnak a végleges tervek, célszerű mihamarabb megkérni az engedélyeket. Egyrészről a pályázó is könnyebben kalkulálja a beruházást, másrészről ezek megléte akár pluszpontokat is jelenthet elbírálásnál.

Egyéb buktatók:

Pályázat beadására csak azon ügyfelek jogosultak, akiket nem állnak gazdálkodási tevékenységükkel összefüggő végrehajtási eljárás alatt, szervezet esetén a támogatási kérelem benyújtásakor nem áll csőd-, felszámolási, végelszámolási eljárás, adósságrendezés alatt.

Az MVH az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség nyilvántartása alapján ellenőrzi, hogy volt-e a pályázónak a közelmúltban munkaügyi bírsága. Ezen bírság megléte a pályázatból való kizárást eredményezheti!

A pályázat beadása előtt célszerű minden esetben megnézni a fejlesztésbe bevont terület földhivatali nyilvántartásban szereplő adatait (tulajdoni lap), mert a támogatással érintett ingatlannak a támogatási kérelem benyújtásakor per- és igénymentesnek kell lennie. Ettől eltérően a támogatással érintett ingatlant elővásárlási jog, az önkormányzatokat megillető visszavásárlási jog, a banki jelzálogjoghoz kapcsolódó vételi jog terhelheti.

Célszerű mielőbb egyeztetni a terület tulajdonosával, hogy mik a középtávú tervei az adott ingatlannal, mert az üzemeltetési kötelezettség általában hat év és a tulajdonosnak hozzá kell járulnia, hogy a területén a fejlesztés valósulhasson meg, valamint ezen időszakra biztosítania kell a haszonbérletet.

A pályázatok elszámolása

Engedélyek megléte:

Nyertes támogatások esetében a határozat kézhezvétele még nem jelenti azt, hogy az abban szerepelő összeg zökkenőmentesen megérkezik a pályázó bankszámlájára. Ehhez a támogatási kérelemmel és a határozattal összehangolt előkészületekre van szükség.

Az első kifizetési kérelemhez rendelkezésre kell állnia a jogerős építési engedélynek, vagy az illetékes építésügyi hatóság nyilatkozatának, hogy a beruházás nem engedélyköteles. Szintén csatolni kell az építési engedély azon példányát, amelyet a hatóság pecséttel látott el. Ezt általában postán küldik vissza az építési engedéllyel együtt, javasolt, hogy ennek meglétére figyeljenek.

Az építkezés befejeztével a használatbavételi engedély beszerzését célszerű mihamarabb elindítani, mivel ennek hiányában nem adható be a végelszámolás és így csak később juthatnak hozzá pénzükhöz!

A kérelmek és a határozat összhangja:

Minden esetben figyelni kell arra, hogy ha gépbeszerzés esetén más technológiát választanak, az egyenértékű legyen a megpályázott géppel.

Építés esetén szintén nagyon fontos, hogy az elszámoláshoz rendelkezésre álljon az aktuális MVH ÉNGY alapján összeállított költségvetés, ami összhangban van a számlákkal is.

Gyakran előfordul, hogy az építtető nem generálkivitelezőt választ, hanem külön megvásárolja az anyagokat és azt egy szakemberrel beépítteti. Ebben az esetben sok kis összegű számla keletkezik, amelynek elszámolása nehézkes. Ilyenkor ajánlott egy olyan szakértő (műszaki vezető) megbízási, aki a bizonylatok alapján összeállít egy ÉNGY-s költségvetést.

Számlázás:

Az ÁFA törvény alapján azon építésre, bővítésre, átalakításra vonatkozó beruházások, amelyek építési engedély kötelesek, a fordított adózás hatálya alá esnek. Ebben az esetben az adót a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybe vevője (azaz a vevő) fizeti meg, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy tényleges pénzmozgás nem lesz e tekintetben. Felhívjuk figyelmüket, hogy a fentiek értelmében csak olyan számlát fogadjanak be, amelynek 0 az ÁFA tartalma! Már a számla kiállítása előtt érdemes egyeztetni a kivitelezővel az esetleges számlázási hibák elkerülése végett!

Építési adminisztráció:

Építési beruházás esetén építési műszaki ellenőr alkalmazása, valamint építési napló vezetése akkor is kötelező, ha a beruházás nem építési engedély köteles. Amennyiben az építési napló nem tartalmazza a támogatás-felhasználás jogszerűségének megállapításához szükséges adatokat, az MVH a felmérési napló benyújtására hívhatja fel az ügyfelet. (Azaz, ha az építési naplóban nem kerülnek feltüntetésre az ÉNGY kódok és a hozzá kapcsolódó mennyiségek, akkor szükséges a kódokkal ellátott felmérési napló.)

Reméljük, hogy a fentiekkel segíteni tudjuk eredményes pályázati munkájukat! A témával kapcsolatos kérdéseiket várja pályázati csoportunk a [email protected] e-mail címen és a 06-96/213-788-as telefonszámon.

Nagy Balázs

Euro-Öko Farm Csoport