fbpx

Jól teljesít a húsipar

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 11.

Kvóta-anomáliák

Komoly piaci zavart okozott tavaly a baromfitermékek kül- és belpiacán egyaránt két európai uniós döntés. Az egyikkel az EU elébe ment a még el sem fogadott EU-Mercosur Szabadkereskedelmi Megállapodás hatályba lépésének, és egyenlőtlen piacnyitást kezdeményezett a baromfitermékekre. Az intézkedés nyomban a tagállamok tiltakozását hozta, hiszen visszaengedték a brazil csirkemellfilét az EU belpiacára.

 

 

A másik, hasonló kaotikus lépés a 2016-ban aláírt, de azóta sem ratifikált EU-Ukrajna közötti Szabadkereskedelmi Megállapodást érintette: vámmentességet biztosított az ukrán csontos baromfihúsnak az európai piacokra – ráadásul megtöbbszörözve a legálisan behozható ukrán mellfilé mennyiségét. Az 50 ezer tonnára emelt ukrán mellfilékvóta végül technikai okok miatt nem lépett hatályba, de lehetővé tette a vámmentesen szállítható, csontos csirkehúsnak álcázott ukrán, szárnymaradványt tartalmazó és így csontos húsnak álcázott mellfilé-szállítmányok EU piaci megjelentetését.

Ezek az anomáliák hazánkban is piaci zavarokat okoztak tavaly év végén és idén, sőt, a Brojler Szövetség elnöke szerint emiatt egy euróval zuhant itthon a mellfilé ára (ez a termékkör legértékesebb része, és végső soron élő állatra számolva kilónként mintegy 60 Ft-os árbevétel-kiesést szenvedtek el a magyar termelők).

 

 

Figyelemre méltó

A magyar állattartás piaci helyzete ettől független és egészében tavaly is exporttöbbletet ért el – írja az Agrárágazat nyomtatott kiadásának szakértője (bővebb részletek a júniusi friss lapszámban!). Az exportnövekmény szerinti rangsorban az élen a sertéshúsexport áll a maga 73,5%-os növekményével. Jelentős piacbővülés jellemzi a tej- és tejtermékek piacát is (23%-os piacbővülés). Kevésbé szerepelt jól a marhahús-szegmens: a 35 millió eurós friss, hűtött hús kivitelével 41 millió eurós volt a behozatal, és még nagyobb az exim-mérleg passzívuma a fagyasztott termékek behozatala és kivitele között. Kiemelhető viszont a mézexport mintegy 38% és a sajtexport 30%-os bővülése is. Szintén komoly növekmény jellemezi a majd 20%-kal bővülő kolbász- és szalámikivitelt, de a nagyságrendet nézve igen jelentősnek mondható a konzervált húsok exportjának 11%-os bővülése is. Idén máris figyelemre méltó a húsipar teljesítménye, a hús- és hústermékek exportjának alakulása – igaz, mindeközben a behozatal is erősödőben van: például az élőállat- és állatitermék-import hozzávetőlegesen annyival bővült, mint a kivitelünk.

Kérdés persze, hogyan alakulnak majd a számok nyárra, a második negyedévi adatok feldolgozásakor – amikor már a világjárvány okozta fékeződés hatásai is megmutatkoznak.

fotó: HorizontMédia/archív