Bezárás

Jövő héten már olcsóbban tankolunk

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 11.

A benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát 480 forintban maximálja a kormány, a döntés 2021. november 15-étől hatályos és minden üzemanyagtöltő állomásra érvényes – jelentette be Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatóján.

 

Üzemanyagtöltő állomás
Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj, kormánydöntés született ármaximálás kapcsán (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A meredeken emelkedő benzinárak

Októberben erőteljesen emelkedő trend jellemezte az üzemanyagárakat, azonban „Magyarországon ez a drága benzinár EU-s szinten még mindig a hatodik-hetedik legolcsóbb” – mondta a miniszter.

A döntés a szerdai kormányülésen született, hogy 480 forintos literenkénti bruttó árat határoznak meg plafonként mindkét üzemanyagfajta esetében. A maximálás három hónapig lesz érvényes, majd felül fogják vizsgálni, hogy a felső határt továbbra is központilag meg kell-e határozni. Az intézkedés a prémium termékekre nem vonatkozik, csak az átlagosan használt 95-ös benzinre és gázolajra.

 

Kit terhel majd a különbözet?

Mivel az üzemanyag jövedéki adója hazánkban – Gulyás Gergely kijelentése szerint – a legalacsonyabb, így nem tervezi a kormány annak mértékét megváltoztatni.

Az fogyasztói ár maximálása így a kereskedői árrésen fog csökkenteni, őket kompenzálni nem fogják. Az árplafon minden üzemanyagtöltő állomásra vonatkozik, az autópályák mellett lévőkre is. Az előírást nem követő kutak szankcionálása akár bezárással is történhet.

 

A horvátok már meglépték

További egy hónappal meghosszabbította a horvát kormány az üzemanyagárakra vonatkozó rendeletét: a 95-ös benzin továbbra is 11,10 kunában (539,15 forint), a dízel 11 kunában (534,29 forint) fog kerülni. A magasabb oktánszámú és prémium üzemanyagok ára azonban szabadon meghatározható a kereskedők által ott is. A zágrábi kormány október közepén döntött arról, hogy egy hónapra befagyasztja az üzemanyagok árát (és rendszeresen felülvizsgálja annak indokoltságát), hogy a horvát gazdaság továbbra is normálisan tudjon működni.

 

Az üzemanyagárak alakulása, infografika
2020-bal olcsóbb volt, 2021-ben emelkedett (Infografika: MTI)

 

Utoljára szerdán változott a dízel üzemanyag ára, akkor 5 forinttal csökkent, míg a benziné stagnált a korábbi szinten.

 

Forrás: Kormányinfó