fbpx

Széles hatásspektrumú kombinált rovarölő szer: Judo

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 május 14.

Széles hatásspektrumú kombinált rovarölő szer napraforgóban és más szántóföldi kultúrában

JUDO Syngenta Kft.

  • Kiváló hatékonyság levéltetvek, poloskák és hernyókártevők ellen;
  • hosszú tartamhatás;
  • kiváló keverhetőség – Amistar Sun* és bórtartalmú levéltrágya;
  • kalászosban, borsóban, cukorrépában és kertészeti kultúrákban is használható.

 

A napraforgónak, különösen fejlődésének kezdeti szakaszában számos rovarkártevője van. A teljesség igénye nélkül a talajlakó kártevők(drótférgek), tücsökfajok (mezei és fekete), barkók (kukorica, fekete és hegyesfarú), levéltetvek (fekete répa- és sárga szilvalevéltetű), poloskák (mezei, vándor és márványos), bagolylepkék hernyói, de még a kukoricabogár imágói is károsíthatják a napraforgó sziromleveleit. Ezek természetesen nem jelennek meg mind egy tenyészidőszakban, de mindig vannak olyan kártevők, amelyekre adott időjárási körülmények között (pl. szárazság) bármikor lehet számítani.

Különösen szárazabb periódusban, de nem túl alacsony páratartalom mellett jelenhetnek meg a levéltetvek. A fekete répalevéltetű (Aphis fabae) általában a 6-8 lomblevélpáros időszakban alkot nagyobb kolóniákat, de a számára kedvező időjárás esetén már a 2–4 leveles napraforgóban is komoly károkat okozhat. Ezzel jelentősen visszafogja a napraforgó fejlődését, késlelteti a virágzást, és komoly terméscsökkenést okozhat. Ez a levéltetűfaj a csillagbimbós állapot végéig okozhat gondot, mivel fajcserés faj lévén ekkorra általában más növényfajokra migrál. A napraforgóban egy másik faj is okozhat problémát, ez a sárga szilvalevéltetű (Brachycaudus helichrysi). Ez a faj jellemzően a későbbi időszakban jelenik meg napraforgón. Ennek megfelelően a kártétele inkább a csillagbimbós állapot környékén lesz látható. Ebben az időszakban más kártevők is megjelenhetnek. Bagolylepkehernyók, poloskafajok ellen is szükségessé válhat a védekezés. Virágzás előtt javasoljuk a Judo alkalmazását, 1,25 l/ha dózisban.

 

Erős feketerépalevéltetű-fertőzés napraforgón
Erős feketerépalevéltetű-fertőzés napraforgón – 2020. május vége

 

Sárga szilvalevéltetű okozta fertőzés
Sárga szilvalevéltetű okozta fertőzés, Püspökladány

 

A Judo-t levéltetvek ellen a betelepedés idején kell kijuttatni. Ennek idejét sárgatállal vagy ragadós sárgalappal lehet megállapítani. A Judo két hatóanyaga közül a pirimikarb karbamát típusú felszívódó rovarölő szer, míg a lambda-cihalotrin a piretroidok családjába tartozik. A készítmény két módon fejti ki hatását: először a levél felületéhez tapadva gyors taglózóhatással pusztítja el a kártevőket, majd a növény szövetébe szívódik fel, jelentős tartamhatással rendelkezik a később betelepülő levéltetvek ellen.

Napraforgóban a levéltetvek betelepedésének idején, az első kolóniák kialakulásakor kell használni, virágzás előtti időszakig. Nagyon jól keverhető ebben az időszakban gombaölő szerekkel (pl. Amistar Sun*) vagy bórtartalmú levéltrágyával is. Légi kijuttatás is engedélyezett, ekkor a lémennyiség 50-60 l/ha.

A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Mézharmat vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!

 

*Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK-számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.

 

Horváth András, Papp Zoltán
Syngenta Kft.

 

Syngenta