fbpx

Halászlét a karácsonyi asztalra!

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 20.

A kiemelt halfogyasztási időszakban, ilyen a karácsony is, érdemes tudatosan vásárolni. Őrizzük meg hagyományainkat, lehetőleg édesvízi halakból készült ételeket tegyünk az ünnepi asztalra. A magyar hal kiváló minőségű és egészséges, ez vezéreljen minket a vásárláskor.

 

A magyarok halfogyasztása növekszik, ez jó a gazdaságnak, jó az egészségnek

Nagy István agrárminiszter kiemelte, a hazai halfogyasztás mintegy 40 %-a karácsonyi időszakra esik. Egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 %-át is adhatja a téli ünnepkörhöz kapcsolódó beszerzések.

 

Halfogyasztás Magyarországon

Halfogyasztás Magyarországon az utóbbi években (Fotó: MTI)

 

A halfogyasztás az elmúlt években lassan, kisebb hullámmal, de felfelé mutató tendenciát mutat. Az Agrárminisztérium azon dolgozik: a jelenlegi egy főre jutó éves átlag halfogyasztás tovább növekedjen; minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak. A Kormány a koronavírus-járvány idején jelentős erőfeszítéseket tett a bajba jutott hazai ágazatok, így a haltermelők megsegítésére is.

A halgazdálkodási ágazat haltelepítésre 800 millió forintot, a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként pedig több mint 500 millió forintos támogatást kapott a munkahelyek megtartására.

A magyar hal minőségi termék, már az EU is elismerte

Az elmúlt években jelentős figyelmet szenteltek a halhúsminőségi kérdésnek, a minőségi termékek elismerésének. Ennek eredményeként idén két magyar haltermék, a Szilvásváradi pisztráng, és az Akasztói szikiponty európai földrajziárujelző-oltalmat kapott.

A Balatoni hal és a Szegedi tükörponty pedig az átmeneti nemzeti oltalmat szerezte meg, uniós elismerésük folyamatban van.

Az Országgyűlés által megszavazott ágazati törvény aktuális módosítása is segíti, hogy a haltermelés fejlesztésén keresztül a halfogyasztás mértéke érdemben is emelkedni tudjon.

 

Magyar édesvízi hal

Halászlének való (Fotó: AM, sajtóközlemény)

 

Ponty és harcsa, ma még csak eddig lát a magyarok többsége

Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta: az idei haltermés közepesnek mondható, ugyanakkor bőven lesz hazai hal karácsonyra.

 

Hazánkban a halfajok népszerűségi indexe:

  • A legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly több mint 11 ezer tonna piaci méretű korosztályt értékesítettek a termelők.
  • A második legnépszerűbb az afrikai harcsa, ebből több mint 3 ezer tonna került feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára.

 

A hazai élelmiszerellátáson kívül a halágazat komoly szerepet vállal a horgászati célú természetes vizek telepítésében is. Évente 4-5 ezer tonna hal kerül kihelyezésre, így elmondható, hogy a horgászszervezetek a legnagyobb vevők közé tartoznak.

A halak nem drágultak idén karácsonyra, hiszen a tavalyihoz hasonlóan az élő ponty kilogrammonként 900–1300 forintba, a pontyszelet 2100–2200 forintba, míg az afrikai harcsafilé 3000–3200 forintba kerül átlagosan.

 

A halfogyasztást kampány népszerűsíti

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány uniós célkitűzése volt az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20%-kal való növelése, ami már négy 4 év alatt több mint 18%-kal, 6,7 kg fölé emelkedett

Bár a magyarok számára a halfogyasztás kiemelten a karácsonyi időszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani magas omega-3 zsírsav, foszfor-, jód-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma miatt. A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet például a stressz leküzdésében, vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát, sőt az allergiás megbetegedések megelőzésében is segíthet.

 

Halárus

Piaccsarnoki halas (Fotó: AM, sajtóközlemény)

 

A halvásárlást segítve a MA-HAL létrehozott egy interaktív térképet, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi halárusító pontokat, illetve kezdeményezhetik új halbolt megjelenítését. További receptekért és érdekességekért pedig érdemes a kampány weboldalát felkeresni.

Forrás: Agrárminisztérium közös sajtóközleménye