fbpx

Kazal védelem a Biswurm Birtokon

Írta: - 2017 április 26.

A jószág takarmánya sok tekintetben nagyon fontos. Annak minősége döntően meghatározza az állat egészséges fejlődését, de jelentős kihatással bír a gazdálkodás eredményességére is. Az alábbiakban egy elismert juhász tapasztalatait osztjuk meg olvasóinkkal.

Baranya észak-nyugati részén, közel a somogyi megyehatárhoz található Csebény. A 67-es úttól úgy 10 km-re lévő falut Almamellék, Ibafa, és Horváthertelend veszi körül. Ezen a 96 fős kis településen élek családommal, feleségemmel, fiammal, unokámmal. Megélhetésünket saját magunk, és környezetünk biztosítja. Itt ebben a gyönyörű lankás, dimbes-dombos csodálatos környezetben van a családi birtokunk, ahol az állatok szeretetéből adódóan komolyan foglalkozunk birkatenyésztéssel. Állományunk éves szinten 800-1000 db jó minőségű anyajuh a bárányokkal így nyár elején 1600-1700-ra nő a létszám.

2012-től a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elismeréseként bemutatótelepként működünk. Meg tudjuk mutatni a szakmai csoportoknak, a juhász társainknak – akik az ország területéről elég sokan már meglátogattak bennünket -, hogy mi hogyan fejlesztjük a birtokunkat. Például az idei fejlesztés része, hogy megépítjük a tejházunkat, melyben fejőállás, juhfejő rendszer és szociális blokk is helyet kap.

Állományunk minőségének és egészségmegőrzésének egyik alapkövetelménye a megfelelő táplálkozás; ezt nálunk szigorúan betartjuk-betartatjuk! Ennek jegyében a szálastakarmány tárolását már korábban is egy épített színnel oldottuk meg, bizony nem kis beruházási költséggel. A teljes éves szükséglet letárolását azonban mi is kazlak rakásával végeztük. Ma már tudjuk, hogy mennyi energiát és költséget igényelt a kazlak védelme, fekete fóliás lefedése. Emlékszem rá, hogy volt olyan időszak, amikor egy hétig sem bírta ki a fólia, mert jött egy komoly vihar, és kezdhettük az egész vásárlást és befedést újból. Nem beszélve arról, hogy ha a betárolt takarmány nedvességtartalma nagyobb volt a normálisnál, akkor a fóliáról visszacsepegett a pára a takarmányra. Az bizony elkezdett penészedni. Ilyenkor azt tudtuk csinálni, hogy a penészes réteget „legurítottuk” a báláról. Ez viszont jelentős takarmányveszteséget jelentett!

Törtük a fejünket egy jobb megoldáson, és meg is találtuk, azaz ma már nincs ilyen gondunk a kazlak védelmével! Ez az ún. kazaltakarós védelem. Most már a harmadik szezont kezdjük el a korszerű, a fent leírt problémákat kiküszöbölő TOPTEX kazaltakaró használatával. Ezt az anyagot Ausztriában fejlesztette ki a gyártó. Különleges anyaga biztosítja, hogy ellenáll az UV-sugaraknak, és a fagyot is rendkívül jól tűri. Megfelelő lejtést biztosítva a fedésnek, a TOPTEX nem ázik át. Ezek mellett számomra talán a leghasznosabb tulajdonsága, hogy a kazal ki tudott szellőzni alatta, és így nem találtunk az elmúlt években bepenészedett bálákat.

Ráadásul a fiam „kitalálta”, hogy hogyan lehet rögzíteni egyszerűen a kazaltakarót. Készített egy „T” alakú hegyes tüskét, amelyet a bálába szúrunk a takaróanyagon keresztül. Fontos, hogy a takaró anyaga nem szakadt tovább a szúrás helyén!

Volt már néhány viharos időszak is mióta az új rendszerű TOPTEX takarót használjuk. Nem történt semmi rongálódás. Ezt azzal tudnám magyarázni, hogy a szél át tud fújni az anyagon, és így a „vitorla effektus” nem működik. Vásárláskor a leírásban szerepel, hogy 5 évig roncsolódástól mentesen ki fogja bírni az anyag. Számolásunk szerint így 5 évre sokkal olcsóbb befektetés, mint korábban az évenként szükséges fekete fólia volt. Nem beszélve arról, hogy egy újabb épített szín mennyibe kerülne. Az első kazaltakaró-tekercset, melyet kipróbálás céljából vásároltunk meg, követte a második.

Ezt a kis cikket azért írtam meg, mert az országban nagyon sok olyan, hozzánk hasonló kisebb-nagyobb állattartó gazdaság működik, akik a fent leírt takarmánytárolási problémákat még nem tudták igazán jól megoldani. Remélem, hogy tapasztalataimmal segíthetem őket! Ennek reményében kívánok sikeres gazdálkodást minden állattartónak!

Tisztelettel: Biswurm Sándor
juhász

Forgalmazó: AGROMOL Invest Kft.
Mobil: 30/603 5511
Telefon/Fax: 85/431139
www.kazaltakaro.hu
[email protected]