Kedvező betakarítási hozammutatók Szolnok megyében

Kedvező betakarítási hozammutatók Szolnok megyébenSzolnok, 2013. július 10., szerda (MTI) – A száraz, meleg időjárásnak köszönhetően jól halad az aratás Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol az eddig betakarított gabona termésátlagai is kedvezőbbek az elmúlt évekénél – közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

Kiss Róbert elmondta: őszi árpából a 20 074 hektár vetésterület túlnyomó részén végeztek az aratással, hasonlóan a megyében 12 154 hektáron termő őszi káposztarepcéhez. Az árpa termésátlaga hektáronként 4,3 tonna, a repcéé 2,1 tonna körüli. A búza betakarításra váró területe 127 765 hektár, ebből több mint 30 000 hektárt takarítottak be eddig a gazdálkodók. A kenyérgabona termésátlaga 4,2 tonnára tehető, 2009 óta a legkedvezőbb, hiszen az elmúlt 4 évben belvizek és aszályos időszakok miatt a búza 3,1-3,7 tonna közötti hektáronkénti hozamokat produkált – hangsúlyozta Kiss Róbert. Jelezte: a szalma betakarítását mintegy 15 000 hektáron, míg a tarlóhántást körülbelül 10 000 hektáron végezték el eddig.

A munkálatok jelentőségéről szólva hangsúlyozta: Jász-Nagykun-Szolnok megyében van az ország őszi búza vetésterületének közel 12 százaléka, ezzel a legnagyobb búzatermelő területnek számít. Az őszi árpa megyei vetésterülete meghaladja az országos termőterület 10 százalékát, ezzel Jász-Nagykun-Szolnok második helyen áll a megyék "rangsorában".

Kiss Róbert kiemelte, hogy a megyében közel 600 társaság és mintegy 20 ezer egyéni vállalkozás kapcsolódik közvetlenül vagy közvetve a gabonatermesztéshez.

A nyári aratási munkák nagyságrendjét mutatja, hogy a legfrissebb adatok alapján ezen a vidéken várhatóan 500-600 ezer tonna gabonát aratnak le az idei szezonban. A megyében található síktárolók kapacitása valamivel több, mint 1,8 millió tonna, míg a gabonasilók további mintegy 250 000 tonna gabona tárolására alkalmasak. Az idei betakarítású gabonák raktározása a rendelkezésre álló kapacitások bevonásával biztonságosan megoldható, a nyár folyamán raktározási gondok nem várhatóak – tette hozzá a szakember.

Jelezte: a megyében közel 800 üzemképes kombájn található. Ezek összes teljesítménye eléri a napi 14 000 hektárt, azaz kedvező időjárási feltételek és megfelelő munkaszervezés esetén az aratás két hét alatt elvégezhető.

MTI 2013. július 10.

aratás betakarítás gabona