fbpx

Budai: nem volt szó árakról a dinnyeügyben tartott szakmai fórumon

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 11.

Nem volt szó árakról a dinnyeügyben a múlt héten tartott szakmai fórumon – hangsúlyozta Budai Gyula szerdán az MTI megkeresésére.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára cáfolta a Népszabadság által közzétett információt, amely szerint „a társaságok (áruházláncok) a napokban a Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve a termelők képviselőivel folytatott megbeszélésen egyöntetűen mondtak nemet arra a kezdeményezésre, hogy az idén is egységes áron kínálják a magyar dinnyét”.

 

Budai: nem volt szó árakról a dinnyeügyben tartott szakmai fórumon

 

 

Budai Gyula hozzátette: a szóban forgó egyeztetésen egyetlen – az államtitkár által meg nem nevezett – lánc képviselője jelezte, hogy amennyiben árak kerülnek szóba, úgy feláll az asztaltól.

„Erre én azt mondtam neki: nyugodtan felállhat, de árakról nem fogunk egyeztetni.

Ezt követően pedig nem állt fel senki. Az árakról az egyeztetésen nem hangzott el semmi, kifejezetten szakmai kérdésekről tárgyaltak a meghívottak” – mondta az államtitkár.

Emlékeztetett: az egyeztetés során a jelen lévők értékelték az előző év tapasztalatait, beszéltek az idei várható terméskilátásokról.

Továbbá az államtitkár azt kérte az áruházak képviselőitől, „hogy amíg a magyar dinnye a magyar piacon jelen van, addig importot ne hozzanak be az országba”.

Ezt a kérést minden lánc támogatta – fűzte hozzá.

Budai Gyula megjegyezte, hogy a Népszabadság tudósítója nem ült bent a tanácskozáson.

Hangsúlyozta, hogy másfél éve, amióta ő a tárca parlamenti államtitkára, jó kapcsolata alakult ki a VM-nek a nagy áruházláncokkal minden területen.

Erre példaként a dinnye mellett a tejnél létrejött együttműködést említette.

Közölte: több áruházlánccal is egyeztetett arról, hogy mely láncokban vesz részt személyesen a magyar görögdinnye promóciójában.

Megemlítette: úgy tudja, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is egyeztetett időpontot hasonló ügyben.

 

MTI 2013. július 10.