fbpx

Ír birodalom épült a Tisza fővárosában

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 09.

Kiss Tamás ügyvezető igazgató megnyitójában ismertette az elnyert pályázat részleteit, és röviden beszélt a McHale vállalat történetéről is.

A létesítmény a cég gyártástechnológiai fejlesztésére hivatott, 936,5 millió forint összköltségű projektjének keretében készült el, az uniós támogatás mértéke 50 százalék volt. A fennmaradt költségeket a McHale Hungária Kft. finanszírozta.

„Nem csak az exportnak, hanem a hazai piaci növekedésünknek is köszönhetjük, hogy ma itt állunk.”

Az elkészült 5.000 m2 alapterületű üzemcsarnok több mint 160 munkahely stabilizálását, valamint 60 új közvetlen és 30 új közvetett munkahely létrehozását teszi lehetővé. A beruházás célja a Magyarországon gyártott McHale termékek piaci pozíciójának biztosítása. A megnövekedett darabszámok természetesen új technológia bevezetését is megkövetelik a jövőben, melynek az új létesítmény ad otthont. Az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló beruházás munkálatai 2013. június 17-én kezdődtek meg.

A McHale históriája

A McHale egy családi vállalkozás, melyet Padraic és Martin McHale testvérpár alapított. A McHale több mint 30 éve gyárt minőségi mezőgazdasági berendezéseket. Ez idő alatt hozta meg a cég azt a tudatos döntést, miszerint elsősorban nagy teljesítményű körbálázók, valamint kör- és szögletesbála csomagoló gépek gyártására specializálódik. A tevékenység fő célja az volt, hogy a mezőgazdasági gazdálkodóknak és bérvállalkozóknak biztosítsanak gyakorlati megoldásokat a szenázs, széna és szalma körbála, valamint a szögletes szenázsbála készítés területén. Mára a McHale hengeres bálázógépek és bálacsomagoló gépek a világ több mint 47 országában dolgoznak a földeken.

„Szerencsés fordulópont volt nekünk a 2004-es év”

– kezdte beszédét Padraic McHale tulajdonos, ugyanis pontosan 10 éve annak, hogy a korábbi szolnoki Mezőgép ingatlanvagyonának vételi szerződését aláírták. Gratulációját fejezte ki Kiss Tamás ügyvezetőnek, a McHale Hungária irányításáért. Hiszen egy üzleti vállalkozás számára a legértékesebbnek a jól képzett munkaerői, a kiváló márkái számítanak és az, hogy dolgozói egészségesek legyenek. Ez az a pozitív üzleti környezet, ami előrébb viszi a vállalkozásokat. Ez a McHale filozófiája is.

Lépésről-lépésre

A folyamatos fejlesztéseknek és a magas színvonalnak meg lett az eredménye. A szolnoki cég fejlődését mutatja, hogy 2005. évi 1,1 milliárd forintos árbevételét 2012-ben sikerült 9,02 milliárd forintra feltornázni. A 2013. évi árbevétel is növekedést mutat: 10,2 milliárd forint. Az export 98,52 százalékát teszi ki az árbevételnek. Anno a kezdetekkor 61 főt foglalkoztattak, ez mára a háromszorosára duzzadt.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy egy világszínvonalú projekt valósult meg ezzel a beruházással. Minden olyan fejlesztés, amely újabb munkahelyeket teremt, ipari kultúrát terjeszt, rendkívül fontos, hiszen általa a magyar vidék is erősödik. A kiváló ír-magyar agrárpolitikának köszönhetően a hazai mezőgazdaság erősödik, a versenyképesség és a jövedelmezőség pedig nő. Ezzel együtt növekedett az elmúlt esztendőben a mezőgazdasági termelőeszközök kereskedelme. Ahhoz, hogy ez a növekedési potenciál folytatódjon, a megfelelő pályázati támogatások meghirdetése elengedhetetlen a mezőgépipar számára.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően, egy komplett üzembejáráson vehettek részt a meghívottak, ahol minden munkafolyamatot a gyakorlatban is megtekinthettek.

A McHale Hungária Kft. nemcsak egy új létesítményt avatott, hanem egy új technológiát is, melytől joggal várhatják a további pozitív eredményeket. Nem hiába, hogy megkapták 2010-ben az „Év vállalkozása” címet.