fbpx

Kérelmezési határidő-hosszabbítás

Írta: Csomor Zsolt - 2019 augusztus 15.

A szárítmány-előállítók számára több idő marad a költségtámogatásra vonatkozó kérelmük beadására, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.

A változások eredményeként 2 héttel meghosszabbodik a kérelembeadás, így augusztus 30-ig van lehetőség a Magyar Államkincstár felületén rögzíteni a kérelmeket, adta hírül az AM Sajtóiroda. A jogszabály a kisebb termelők számára kedvezően módosította az elvárt hőenergia mennyiség alsó küszöbértékét, így már 10 ezer kWh felhasznált hőenergia mennyiség után igényelhető ez a támogatás.

Fontos változás, hogy az engedélyköteles élelmiszer-előállítási tevékenységet végző ügyfelek (2008. évi XLVI. törvény alapján) is jogosulttá válnak a támogatásra, ezért kéri az Agrárminisztérium minden érintett termelőt, hogy mindenképpen adja a be kérelmét, mivel a jogszabály módosítása jelenleg zajlik és a folyamatban lévő eljárásokra, azaz a beadott kérelmekre is vonatkozni fog.

A jogszabálymódosítás során lehetővé válik, hogy a kamarai meghatalmazottak útján is benyújthatók a kérelmek mind a szárítmány-előállításra, mind a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzésére vonatkozó támogatás esetében.

Ugyancsak egy friss jogszabályváltozásnak köszönthető, hogy a baromfi- és sertéságazati piaci szereplők foglalkoztatási célú támogatásának fajlagos összege foglalkoztatottként 500 ezer forintra emelkedett, melynek következtében a baromfi- és sertésfeldolgozással és kapcsolódó tevékenységgel is rendelkező állattartó üzemek mintegy 2,3 milliárd forint támogatásra lesznek jogosultak.