fbpx

Edd magad egészségesre!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 augusztus 15.

Új kutatások arra utalnak, hogy a narancs, a szőlő, a sárgarépa és a fejes káposzta olyan rákellenes vegyületeket tartalmazhat, amelyek nagyon hasonlítanak az engedélyezett gyógyszerekben használt vegyületekre – írta a The Times.

Az Imperial College London kutatói által írott tanulmány megállapította, hogy a gyümölcsökben és zöldségben található több mint 7 900 molekulából 110 hatásos a daganatok ellen. Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.

Az onkol.hu, az Országos Onkológia Intézet szakportálja szerint az összes flavonoid mennyiségét illetően a zöldségek közül a hagymafélék, a fehérrépa, a spenót, a zeller, különböző részei és a különböző lencsefajták bizonyultak a leggazdagabb forrásnak. A gyümölcsök közül jelentős flavonoidforrások a bogyósok: eper, málna, feketeszeder, áfonya. A száraz héjasok között pedig a dió büszkélkedhet magas flavonoidkoncentrációval.

Napjainkban a flavonoidok és az egyéb polifenolos vegyületek egyre inkább a tudományos kutatások előterébe kerülnek. Számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, melyek jelenlegi ismereteink szerint főleg preventív hatásúak. Ezek közül a legjelentősebb antioxidáns hatásuk. Ennek segítségével elsősorban a fokozott káros és szabad gyök reakciókkal szembeni védelmet biztosíthatják a szervezetnek, az oxidációs folyamatok lassításán keresztül. A flavonoidok, az egyéb étrendi antioxidánsok, így az E- és C-vitamin élettani hatását fokozhatják, emellett immunmoduláns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, ezért antikarcinogén vegyületeknek is nevezik őket.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a zöldségek és gyümölcsök feldolgozása során a hámozással, a hőkezeléssel a flavonoidtartalom jelentősen csökken. Jóllehet a flavonoid relatíve stabil vegyületek, a hőre, az oxigénre és az enyhe pH-változásra nem érzékenyek, a különböző konyhatechnikai eljárások azonban veszteséget eredményezhetnek.