fbpx

Készüljünk a tavaszra

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 22.

Jön a hideg

Természetesen ne csak a permetezőgépeinkre gondoljunk, ne feledkezzünk meg ezen gépek kiszolgálását biztosító eszközeinkről sem (vízszállítók, vegyszer keverők stb.).

Gépeinket lehetőség szerint fagymentes helyen tároljuk, de ha erre nincs mód, a fagyás veszély miatt, ezeknél a berendezéseknél a víztelenítést különös odafigyeléssel végezzük.

A víz eltávolítása után jöhetnek a javítások, majd töltsük fel fagyálló folyadékkal és járassuk meg a gépet, hogy mindenhova eljusson a rendszerbe.

A javítás

A permetező gépeknél az átvizsgálás fontosságát nem kell bizonygatni, a szezon közben előforduló kisebb, a napi munkát számottevően nem befolyásoló, szerkezeti meghibásodások javításának itt az ideje.

Ezek után az esetlegesen hegesztéssel járó beavatkozásokat a korrózió elleni védekezéssel zárjuk le.

A következő lépésként a folyadék útját követve, a tartályfedéltől a szórófejekig, részegységenként nézzük át berendezésünket.

Külön figyelmet fordítsunk a tömlőkre, tömlőcsatlakozásoknál található bilincsekre, csapokra, szakaszolókra, mert az esetleges előforduló csepegéseket meg kell akadályoznunk.

A szivattyúnknál az olaj lecserélésével a biztonságos működést biztosíthatjuk, az olaj esetleges elszíneződése a membrán szakadására utalhat, ilyen esetben haladéktalanul végezzük el cseréjét.

Ellenőrizzük a légüstben lévő nyomást is.

Az elektromos részek ellenőrzésekor a csatlakozókat fújjuk be víztaszító, korróziógátló anyagot tartalmazó készítménnyel, hogy meggátoljuk az esetleges kontakt hibákat.

Ne feledkezzünk meg a nyomásmérő órák ellenőrzéséről sem, hiszen ha kis mennyiségben is, de a belsejében maradhat víz, ami megfagyva károsíthatja az órát.

Az igénybevétel függvényében szükség lehet szórófejeink és szórófej szűrőink cseréjére is.

Mivel a téli időszakban a fagyveszély miatt csak szemrevételezéssel tudjuk a hibákat felmérni, ezért ezek cseréjével várjuk meg a tavaszt, hogy a vonatkozó előírások szerint a szórófej katalógusában található értékek ellenőrzésével meggyőződjünk a működésük pontosságáról.

Ezt legegyszerűbben egy mérőpohár és egy stopper segítségével végezhetjük el, a kapott értékeket hasonlítsuk össze a katalógus értékekkel.

Az eredmények elemzése után már eldönthetjük, hogy cseréljük ezeket az elemeket vagy tovább dolgozunk velük.

De ezekkel a lépésekkel nem csak a tavaszi munkakezdésre készülünk.

 

Mi várható tavasszal?

Bár még a tél elején-közepén járunk, fel kell készülnünk a gépeinket érintő jogszabályok változása miatti feladatainkra is.

Mindenki számára ismert, hogy már 2001-ben megszületett az FVM rendelet, ami beharangozta a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatát.

Több éven keresztül húzódott a rendelet végrehajtása, de 2013 tavaszától esély van rá, hogy a szükséges műszaki bázisokon a vizsgálatok elkezdődjenek.

A vizsgálatok célja, hogy az üzemeltetett gépek (szántóföldi, ültetvény) használatakor minimálisra csökkentsük a környezet szennyezés kockázatát és nem utolsó sorban a kijuttatás, dozírozás pontos végrehajtásával elkerüljük a pénztárcánkat sújtó többlet növényvédő szer felhasználást.

Az esetleges fitotoxikus hatások miatti terméskiesés, illetve a károsítók mennyiségének nem megfelelő mértékben történő szabályozásából adódó, szintén a termést befolyásoló tényezők sem elhanyagolhatók.

Az első vizsgálatokon a szolgáltatást végzők fognak a felülvizsgálaton részt venni, majd később folyamatosan a többi gép is a jogszabályban rögzítettek szerint.

 

A használatban lévő gépek palettáján a korszerű „gépcsodák”-tól az elhasználódott öreg gépig minden megtalálható.

Az újabb gépeken már látható a típusminősítés meglétét igazoló jelölés, hiszen forgalomba csak így lehet hozni ezeket a berendezéseket.

A felülvizsgálatokon a permetezőgépek minden részegységét vizsgálni fogják, a látható helyektől (tartályfedél, kézmosó stb.) a szakszerű munkavégzést biztosító, szemmel nem látható különbségeket produkálni tudó egységekig (szivattyú, nyomás mérő órák, szakaszolók, szórófejek stb.)

A vizsgálatok eredményéről „bizonyítványt” kapunk, amely igazolja a permetező gépünk szabályoknak megfelelő működését.

Természetesen a vizsgálatok eredménye nem mindig lesz számunkra kedvező, fel fognak tárni hiányosságokat, amelyek kijavítása után, gépünk jogosult lesz erre a tanúsítványra.

Éppen ezért már a télen fel kell készülnünk ezekre a vizsgálatokra, hiszen most van időnk a javításokat elvégezni.

Nem véletlen, hogy már a téli leállással kapcsolatban is szóba jött a tavaszi kezdés, hiszen nagy feladat előtt állunk ezzel kapcsolatban.

Ne sajnáljuk rá az időt és energiát, valamint nem utolsó sorban, némi ráfordítást sem, hiszen mindamellett hogy a jogszabályban leírtaknak is meg kell felelni a gépünknek, a jól és pontosan dolgozó berendezésünkkel, a környezetet és a pénztárcánkat is kímélő módon tudunk dolgozni a szezonban.