fbpx

A párizsi SIMA mezőgazdasági kiállítás 2013-as innovációs díjainak nyertesei

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 22.

 

Aranyérmesek

CLAAS – Folyamatosan üzemelő automata vezérlés gabona betakarítógépekre

 

 

A gabona-betakarítógépek esetében a Lexion típuson került először alkalmazásra új rendszerű Cemos Automatic, amely a munkafolyamat során állandó jelleggel ellenőrzi és optimalizálja a gépbeállításokat.

A nagy számú érzékelő által szolgáltatott információ és az automata vezérlő mechanizmus a jól felkészült, gyakorlott kombájn-vezetőt is helyettesíteni tudja.

A már kicsépelt, megtisztított szemestermény-folyamon több ponton, mintavétel alapján végzett vizsgálat eredményeként folyamatosan módosul az alsó és felső rosta helyzete, a ventilátor sebessége, valamint a szemleválasztó elemeinek működését irányító algoritmus.

Közismert, hogy a betakarítás nehéz, összetett feladat.

A valós idejű, folyamatos irányítás eredményeként a rendszer jól kezeli az eltérő termőhelyek, domborzati adottságok között különbségeket optimalizálva a gép áteresztőképességét a kezelő által beállított prioritásoknak megfelelően.

 

CLAAS – Univerzális Isobus Terminal alkalmazás Tablet számítógépekre

 

 

Az „UT App” Universal Isobus Terminal egy univerzális Tablet típusú terminállal (amely Ipad, illetve Tablet – Androidos operációs rendszerrel) vált helyettesíthetővé.

Így a Tablet-számítógép a kezelő egyedi ember-gép kapcsolatává válik az új „Isobus Universal Terminal” funkciónak köszönhetően.

Egyéb személyes és szakmai jellegű alkalmazások is elhelyezhetőek e felületen, például: biogáz telep üzemi paramétereinek monitoringja, időjárási helyzetkép, illetve előrejelzés lekérdezése, E-mail, stb.).

Ezen új technológia alkalmas az adatátvitel és a modulációs térképek megosztásának nyomon követésére is.

 

JOHN DEERE – Környezetbarát, vegyes üzemanyagú traktor

 

 

A „Multifuel Tractor” rendszer segítségével különböző ásványi, illetve növényi üzemanyagok is felhasználhatók, homogén vagy kevert összetételben, akár ugyanabból az üzemanyagtartályból.

A motor input érzékelői folyamatosan mérik a tartályban lévő üzemanyag, illetve azok keverékének viszkozitását, sűrűségét, permittivitását, és hőmérsékletét.

A motorvezérlő egység ezt követően eldönti, milyen beállítást alkalmazzon a célból, hogy a motor üzemeltetése közben a kibocsátott füstgáz károsanyag-tartalma a EURO 4-es emissziós normának megfelelő legyen.

Az szabályozás eredményességét az output szenzorok (NOx) segítségével ellenőrzik.

Ez az „egy üzemanyag-tartályos” megoldás minden üzemanyag típus esetében – függetlenül attól, hogy homogén vagy kevert – alkalmazható, akár azon növényi olajoknál is, amelyek a saját felhasználásra történő gazdaságon belüli olajpréselés eredményként keletkeznek.

A technológia Európában történő bevezetésével és értékesítésével azonban meg kell várni, amíg a törvényhozók elhárítják az egyes, főleg bioüzemanyagok alkalmazásának különböző adózással és károsanyag-kibocsátással kapcsolatos előírásokból származó akadályait.

 

Ezüstérmesek

CLAAS – Változtatható teljesítményű hűtőrendszer gabona-betakarító gépek részére

 

 

A CLAAS betakarítógépek változtatható sebességű ventilátorral szerelt új „Dynamic Cooling” dinamikus hűtő rendszerének elve a sivatagban üzemelő gépekéhez hasonlítható; optimális elhelyezkedésű, a gép tetején fekvő helyzetben van beépítve, s közvetlenül a magtartály és a motor mögött található.

A légáram fentről érkezik, átáramlik a hűtőrácsokon, majd részben, előre a motor részegységei felé terelődik, s végül az oldalsó, kopoltyúszerű rácsokon keresztül lefelé távozik.

Ez a kialakítás egy hatékony légfüggöny effektust eredményez: a légáram megakadályozza, hogy a felszálló por a hűtőrácsokra rakodjon.

Két előnye van: általa könnyebb a hűtőrácsok tisztítása, valamint a motor sem lesz jelentősen szennyezett.

Intelligens megoldás, amely „hidegen tart”.

A ventilátor változtatható fordulatszáma által akár 15 kW-nyi teljesítmény és üzemanyag takarítható meg, valamint a gép zajszintje is mérsékelhető.

 

JEANTIL – Automatizált takarmánykészítő-kiosztó technológia

 

 

E komplex, automata takarmánykészítő-kiosztó munkafolyamat-láncolat magába foglalja a takarmánykészítés létesítményeit, a keverő üzemet, a takarmányadag-összeállítás folyamatát, valamint egy automatizált rendszert a takarmány-keverék magajáró robottal történő kijuttatásához.

A takarmányféleségek; szilázs, gabona, széna, az egyes adalékok, a liszt és a granulátumok különböző modulokban kerülnek előállításra, amelyek a termelési folyamat kezdetén elhelyezkedő tömegtermelő mezőgazdasági gépekhez kapcsolódnak.

A mobil robot kioszt és felszed, miközben a tároló/előkészítő modulokban készülnek a különböző takarmányfajták.

Egyéb egységek, mint a kör-, ill. szögletesbála-bontók, silótárolók, szállítószalagok is beépítésre kerülhetnek a rendszerbe, az automata takarmányozási rendszer által elvégzendő feladatok igényeinek függvényében.

 

JOHN DEERE – Virtuális információ táv-megosztó Terminál

 

 

A „Remote Display Access (RDA)” rendszer segítségével a tapasztalt felhasználó az internetkapcsolat segítségével távolról is elérheti az üzemelő traktor vagy erőgép Isobus terminálján megjelenő információkat.

Ez által a gép kezelője valós idejű támogatást kaphat a meglehetősen komplex gépegység kezeléshez, illetve annak előnyös tulajdonságai kihasználásához.

A rendszer kompatibilis a John Deere’s FarmSight® gépteljesítmény optimalizáló stratégiával, és kialakítása által biztosítja a gépkezelők – legyenek azok akár kezdők – számára mind az erőgép, de a hozzá kapcsolódó Isobus terminállal ellátott munkagép műveleti paramétereinek legkedvezőbb beállítását és hatékony használatát.

 

NEW HOLLAND – Innovatívan kialakított bálázó pótlólagos biztonsági elemekkel, különleges eszközigény nélkül

Az új „BigBalers” egyszerű rendszerű bálázók az egyedüliek a piacon, amelyek nem igénylik speciálisan kialakított szerszámok alkalmazását a mozgó részegységeikhez történő hozzáférés megakadályozása céljából.

A kezelő biztonsága volt az elsődleges a bálázók kialakításakor, oly módon, hogy e törekvés ne hasson ki a termelékenység rovására, s egyéb nehézséget sem okozzon a gépüzemeltetőknek.

A fokozott biztonság mellett, a bálázó különféle részegységei teljes mértékben hozzáférhetőek maradtak.

 

 

A díjazott cégek képviselői