fbpx

Kevesebből több – és ez most nagyon jó!

Írta: Kohout Zoltán - 2017 október 31.

A rossz hír: csökkent Magyarországon a hajtatott zöldségek területe. A jó hír: ennek ellenére sokkal nagyobb mennyiségű a termés, ami arra utal, hogy jobb a hatékonyság az ágazatban. Üröm az örömben, hogy ezt a szegmenst még az ág is jobban húzza.

Kisebb területen több termény

A zöldséghajtató terület nagysága Magyarországon az elmúlt 5-6 évben 3700-3800 hektárra csökkent, de a termelt mennyiség 15 százalékkal, 430-440 ezer tonnára nőtt – jelentette be a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. Ledó Ferenc szerint a hajtatott növényi kultúrák közül erőteljesebben a káposztafélék és a paradicsom termőterülete csökkent a múlt években, a paprikaféléké és az uborkáé nem változott, a salátaféléké pedig jelentősen nőtt. Mennyiségben ugyanakkor a paradicsom, az uborka és a salátafélék nőttek, míg a paprikafélék stagnáltak, a káposztafélék pedig csökkentek.

Hazánkban – kiemelten Csongrád, Bács-Kiskun és Pest megyében – 130-150 hektáron folyik üvegházi, 500-600 hektár fűtött fóliás termelés folyik. Az árukészlet 90-95 százaléka a belföldi piacra kerül, exportra megy évi 20-25 ezer tonna paprikaféle, 5-6 ezer tonna hajtatott káposztaféle, és némi paradicsom, uborka.

Támogatás és dolgos kezek nélkül

Az ágazatot hátrányosan érinti, hogy egy hajtatott kertészet létrehozása hektáronként 30-300 millió forint között mozog. Ráadásul ezek nem részesülnek sem területalapú, sem termeléshez kötött, sem pedig környezetvédelmi-zöldítési támogatásban, csak a vidékfejlesztési alapoknál lehet pályázni üvegház- és fóliaépítési, öntözési és energetikai célra. Mind súlyosabb gond továbbá e kézimunkaigényes ágazatban a munkaerőhiány: termesztéshez, osztályozáshoz és válogatáshoz hektáronként legalább 7-8 ember lenne, a káposztaféléknél hektáronként 2-3, a paprika, az uborka és a paradicsom esetében pedig hektáronként 10-12 dolgozó kellene – azaz összesen 30 ezer(!) munkavállalóra van szükség. Embert, különösen megbízható, minőségi munkaerőt egyre nehezebb verbuválni, és magasabb jövedelmet is csak az a gazdaság tud adni, amelynek van pénze fejlesztésre, béremelésre, jó-jobb munkakörülményekre.

Kohout Zoltán