KIEMELKEDŐ EREDMÉNYEK ŐSZI KÁPOSZTAREPCÉBEN IS HUMINISZ TECHNOLÓGIÁVAL

Írta: - 2018 február 23.

A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles információval lássa el a Huminisz technológia hatásáról és hatékonyságáról. Termelőknél (nagyüzemi és kisüzemi), valamint kutatóintézetekben (kisparcellás) végzett kísérletekben évente az ország mintegy 50 helyszínén történik értékelés. Az elmúlt két évben a terméshozam és a termésminőség vizsgálata mellet ún. fenometriai méréseket is végzünk független, külsős szakember bevonásával. Így pontosabb képet kapunk a Kondisol és a Solvitis termékcsaládok növényekre gyakorolt hatásáról. Ez termelő partnereink számára is fontos, hiszen a hiteles és korrekt gyártói tájékoztatás a hosszú távú együttműködés egyik fontos pillére. A Huminisz Kft. üzemi tesztjeinek értékelése tavasszal 2-3 alkalommal történik (lásd. alábbi grafikon) .

Az őszi és tavaszi Huminisz technológia alkalmazásával a káposztarepcében mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt kimagasló eredményt érhetünk el. Az őszi kezelés homogén, jól fejlett állományt eredményez. A két tavaszi kezelés hatására közel 20%kal növekszik a virágzó oldalágak száma és a becőszám. A Kondisolban található humin- és fulvosavak, enzimek, illetve egyéb szerves molekulák az alkalmazott Solvitis lombtrágyákkal és gombaölőszerekkel szinergiában eredményezik a képen látható pozitív változást a kezeletlen és/vagy kezelt kontrollhoz képest.

Huminisz technológia:

  1. kezelés ősszel, 5-6 leveles állapotban:   5 l/ha Kondisol + 1 l/ha Solvitis Bór Extra
  2. kezelés tavasszal, tőlevélrózsás állapotban:   5 l/ha Kondisol B+S  + 2 l/ha Solvitis Bór Extra + 1 l/ha Solvitis Zn
  3. kezelés tavasszal, virágzáskor:   4 l/ha Kondisol B+S + 1 l/ha Solvitis Bór Extra

kezelt kontroll:

2 alkalommal növénykondicionáló + 3 alkalommal 3 l/ha bór tartalmú lombtrágya Szentgál (2017. június)

A képen is jól látható és a vizsgálati eredmények is igazolják, hogy a Huminisz-kezelés hatására pozitív növekedés mutatkozott a szárátmérőben (+5%), a fertilis oldalágak tömegében (+18%) és a fertilis oldalágak számában (+2%). A fenti összehasonlításban 4,6 t/ha-os termésszinten a  Huminisz technológia 7.700 Ft/ha-ral alacsonyabb ráfordítás mellett 5%-kal magasabb olajhozamot eredményezett.

A 2015/2016. és a 2016/2017. évi repceszezonban az ország közel 20 üzemében állítottak be üzemi tesztet régi és új partnereink. A diagram adataiból látható, hogy már egy őszi kezelésnek pozitív hatása van a termésnövekedésre, azonban teljes technológia (1 őszi, 2 tavaszi kezelés) alkalmazásakor, átlagosan 8-10% termésnövekedést lehetett realizálni 2016. és 2017. évben.

Gyenes Gábor: „Több éve használom üzemi szinten őszi káposztarepcében és más kultúrákban a Huminisz Kft. termékeit. Csak pozitív tapasztalataim vannak a Kondisol növénykondicionáló és a Solvitis lombtrágya termékcsaláddal. A növények fejlődése kora tavasszal nagyon intenzíven indul, majd egységesen és tovább virágoznak, a betakarítás időpontja azonban nem tolódik ki. A Huminisz termékek megtérülése is kiemelkedő, jó szívvel ajánlom gazdatársaimnak.”

Az üzemi tesztek, kísérletek eredményeit a 2010/2011. szezontól áttekintheti a http://www.huminisz.hu/eredmenyek. htm címen.

Pais István

Részletekről érdeklődjön a területi szaktanácsadóknál (http://www.huminisz.hu), akik örömmel segítenek Önnek!