fbpx

266 millió Kígyósi-pusztának

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 10.

Befejeződtek a csaknem negyedmilliárd forint uniós támogatással bíró projektek, melyek eredményeként a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta területén rekonstruálták a térség vizes élőhelyeit, a szikeseket és kunhalmokat.

 

A nemzeti park igazgatósága közleményt adott ki

A kivitelezés érintette a közel 5 ezer hektáros puszta szinte valamennyi részét. A Gyulához közeli területen megszüntettek csaknem 20 ezer folyóméternyi csatornát, árkot és gátat. Rehabilitálták a vizes élőhelyeket, növelték a szikeseken jellemző tavaszi vízborítás tartósságát.

 

Fejlesztették az extenzív legeltetéses állattartást szolgáló telephelyet

Építettek egy közel kétezer négyzetméteres szürkemarha karámot a hozzá tartozó gondozói épülettel, közművekkel és úttal. A legeltetés fontos eleme az eredmények hosszú távú fenntartásának, valamint a táj vizuális jellegéhez is hozzá tartozik.

 

Szürkemarha
A legeltetés a gyephasznosítás legősibb módja (Fotó: Őze Péter)

 

A projekt része volt tíz kunhalom helyreállítása

A Kígyósi-pusztán ugyanis Kárpát-medencei viszonylatban is kiemelkedő sűrűségben találhatóak meg – a mesterségesen létrehozott – földhalmok. Vélhetően valamilyen nemzetségi vagy törzsi temetkezési helye, szakrális központja volt itt a több mint ötezer évvel ezelőtt élt gödörsíros kurgánok népének.

A beruházást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) finanszírozták.

Forrás: MTI