A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, állati termékek és a bor importjára, hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott budapesti tárgyaláson.
Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes fogadta a Szövetség alelnökét, Fan Youshant, akit számos üzletember kísért el magyarországi útjára. Farkas Sándor a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy a világ élelmiszertermelése kapcsán jelentkező kihívásokra válaszul a magyar mezőgazdaságban kulcskérdés a termelés hatékonyságának növelése, aminek egyre inkább fontosabb eszközei a digitális technológiák, köztük a precíziós gazdálkodás.
Világszerte nagy érdeklődés mutatkozik a jó minőségű élelmiszer iránt, s a fogyasztói tudatosság növekedésével egyre nagyobb a szerepe a GMO-mentes termékeknek. Hazánk Európa egyik legnagyobb vetőmagtermelője: az itt termesztett növények kiváló minőségűek, biztonságosak és GMO-mentesek.
A közép-európai országok közül – az elismerten kiváló állategészségügyi rendszerünknek köszönhetően – ma Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába (sertés-, liba-, kacsa-, marha-, és nyúlhús, élő ló, tej, valamint búza), ami a hatóságaink közötti kiváló együttműködésnek köszönhető.
A kínai delegáció vezetője elmondta, hogy hazájuk is nyitott a mezőgazdasági együttműködésre. A kínai piac – annak ellenére, hogy a világ legnagyobb takarmány-előállítója – importra szorul elsősorban búzából, kukoricából és árpából. Emellett az állati termékekre és a borra is jelentős kereslet mutatkozik. Kína szívesen exportálna hazánkba tengeri termékeket, de az öntözéses technológia és az agrárdigitalizáció terén is látnak lehetőséget az együttműködésre.
Összeállította: Csomor Zsolt