fbpx

Kitekintő

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 04.

Megszűnik a Monsanto márkanév

A Bayer vegy- és gyógyszeripari konszern megszünteti a Monsanto márkanevet, miután lezárta az amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari cég felvásárlását. Német nagyvállalat nem vásárolt fel külföldi vállalatot ekkora – 63 milliárd dollár – összegért. A Monsanto által gyártott termékmárkák megmaradnak. A két vállalat egyesülését 30 ország versenyfelügyeleti hatóságai hagyták jóvá. Az USA Igazságügyi Minisztériuma és az az Európai Bizottság is engedélyezte a felvásárlást.

Tiszta barázdával magasabb hozam

Kiterjedt kukorica-termőterületünkön mintha kezdene visszaszorulni a szántás nélküli művelés aránya. A növény betegségeinek megelőzésével, a vegyszerekkel szembeni rezisztencia miatt fokozódó mechanikus gyomirtással, az egerek, pockok kiszorításával szemben nincs jobb és fenntarthatóbb alternatíva a szántásnál. A gyökérzóna átszellőzése, fellazítása optimális a repce számára is, amit az rendkívül jó hozamokkal hálál meg. Egy jó ekével nyitott, tiszta barázda egyre nagyobb jelentőséggel bír.

A VF-gumival 500 Ft/ha is megtakarítható

A VF rendkívül rugalmas karkasszal és nagy felfekvő felülettel rendelkező, igen alacsony belső légnyomású gumiabronccsal – mivel bordázata jobban kapaszkodik a talajba – nemcsak talajkímélő módon, de üzemanyagot is megtakarítva, gyorsabban lehet dolgozni a táblán. Egy Vredestein „Optimal VF” guminál a DLG megállapította, hogy 7%-kal gyorsabb, mint a referenciagumi, és traktorának fajlagos fogyasztása 346 g/kWh az ott mért 372 g/kWh-hoz képest. A megtakarítás 162 euro/100 hektár.

A németeknél óriási idénymunkáshiány van

Évente 162 ezer idénymunkásra lenne szükségük a német gazdáknak a földieper és a spárga betakarításához, de a kelet-európaiak és a menekültek ilyen munkát már alig vállalnak el. Idén volt példa arra, hogy a bő termés kinn, a táblán rohadt meg. Dél-Németországban a gazdaságok kétharmada jelentett idénymunkás-hiányt. Már az sem jön el, aki előre bejelentkezett. A munkanélküliek és a befogadott menekültek sem érdeklődnek – igaz ugyan, hogy a gazdák menekülteket rendkívül óvatosan alkalmaznának.

Kevés a barack idén

A sárgabarack átlagtermése évente 30-36 ezer tonna körül alakul hazánkban, idén viszont még 20 ezer tonnára sem számít a FruitVeB. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet úgy számol, hogy a kajszi idén 700 forintért adják majd, ami nemcsak a lekvár-, hanem a pálinkafőzőknek is borús hír. Az igazi kár persze az, hogy a termelők egy része pedig a jövedelmező (jellemzően német) exporttól is elesik.

AZ USA legnagyobb farmer-show-ja

Az amerikaiak legnagyobb szabadtéri mezőgazdasági bemutatójára Iowában kerül sor. Idén már jóval nagyobb területen rendezik meg, augusztus 28-30. között. A 65 éves hagyomány komoly üzleti érdekekkel is találkozik. Nem csupán a látogatók özönéről van szó, hanem szinte valamennyi gyártóról és kiállítóról – akik a fejlesztési irányokat mérik fel –, és nem titkoltan egymás tudásbázisából is merítenek. A bemutatót világ összes színében pompázó mezőgépek teszik még látványosabbá.

Az újjászervezett ménesbirtok idei éve az első

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság gazdasági helyzete Mezőhegyesen az állami megvásárlást követően jelentősen javult – mondta az újjászervező kormánybiztos, Farkas Sándor. 8200 hektár szántón gazdálkodnak, amihez még mintegy 1500 hektárnyi erdő is tartozik. A Ménesbirtokot 1784-ben alapították, hagyományai több mint 200 évesek. A szarvasmarha-tenyésztésben például a Holstein-fríz fajta tenyésztése mellett a magyar tarkát is szeretnék visszahozni, mert e fajta tenyésztése is Mezőhegyesről indult.

A tejzsír iránti kereslet felhajtja a szeletelt sajt árát

A sajtpiacot összességében továbbra is tartós ártendencia jellemzi, kivéve a szeletelhető tömbsajtok árát. A tejzsír iránti igény ugyanis egyre nő, ami a mostani, visszafogottabb nyári szezonban még nem szembeszökő – a kereslet és a kínálat lépést tart egymással. A sajtérlelők azonban már most megkongatták a vészharangot, mert ősszel a kínálat csökkenése várható, így a szeletelt sajt árának várhatóan növekednie kell.

A DEUTZ alkatrészei 12 országból már közvetlenül hozzáférhetőek

Digitalizálás: Németországban 2017 végén bevezették azt az elektronikus szolgáltatást, amit az „öregek” még a mikrofilmek korából ismerhetnek: minden DEUTZ-motorszámhoz rendelt alkatrészjegyzék és a frissítések bármelyik gazdától vagy műhelyből megtekinthetők. Több mint 1,5 millió motorról van szó, azonnal rendelhetően, 24 órás szállítással is. Az online szerviz – http://www.deutz-serviceportal.com – Franciaországban, Szingapúrban és az USA-ban júniustól használható. Most az EU többi országa következik.

Oltják a szóját?

A Magyar Szója és a Donau Soya első közös rendezvényére három kontinens tíz országából érkeztek meghívottak Hédervárra június elején – mondta el Seiwerth Anna (a szervező, a Magyar Szója NP Kft. képviseletében). Az eseményen szóba került, hogy a megfelelő oltóanyag használatával eredményesebben lehet szójababot előállítani, nem szólva a csökkentett nitrogén-felhasználással elért környezeti és gazdasági előnyről, amit a termőföld, a környező élővilág, valamint a gazda számára biztosít. Erről (is) szól a Kínai Tudományos Akadémia és a Duna Soya most megpecsételt oktatási együttműködése (lásd tudósításunkat lapunk júliusi számában oldalán!).

Pár milliárdból sok-tízmilliárdos védelem

A 1,8 milliárdos EU-támogatásból idén felállított, országos kiterjesztésű jégkár-megelőző rendszer minden évben az éves kamarai tagdíjbevétel 10-szeresét, 50 milliárd forint termelési értéket fog megóvni – és ez a kalkuláció még csak a mezőgazdaságot jelenti! Ez persze természetes, hiszen az agrárium az időjárásnak leginkább kitett ágazat, ám a jégkár-elhárítás jelentős vagyoni értéket védhet meg a polgári, önkormányzati és ipari létesítmények terén is. A rendszer hasznát és megtérülését illetően mindenesetre máris igen kedvezőek a tapasztalatok: Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az idei rendkívüli, az elmúlt 30 év legzivatarosabb május-júniusi időjárása ellenére az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya.

Így védd az új gépet!

Az EU-nak köszönhetően a gazdálkodók egyre több pénzt költenek gépfejlesztésre (korszerűsítésre, vásárlásra), ugyanakkor fontos e gyakran nagyértékű beszerzések védelme – int a Nemzeti Agrárkamara, amely jó jelnek ítéli, hogy nőtt az érdeklődés a NAK és partner-biztosítócég közös géptörés-biztosítási termékei iránt is. A NAK a 10 évnél fiatalabb gépek biztosítása kapcsán továbbra is várja a gazdálkodók érdeklődését ([email protected]).

„Bagolytollak” szélerőművek lapátjain

A természetben mindenre van megoldás. A Mont Juwel hegyre telepített szélerőművek 3 dB-lel csendesebbek társaiknál, mint ahogy azt a svájci St. Brais Intézet mérései igazolják. Mivel a decibel hatvány alapú logaritmikus mértékegység, ez annyit jelent, hogy a szélkerék háromszor halkabban működik az elődeinél. És ehhez csak a csendesen suhanó bagoly szárnyvégének „fésűit” kellett tanulmányozni, ahonnan a levegő nagyon halkan „szakad le”. Ilyen fésűkkel bármelyik régebbi szélkerék rotorjának lapátjai elláthatók.

Félmilliárd forint uniós támogatás

A szolnoki McHale Hungária Kft. vezette konzorcium új megmunkáló-berendezéseket állít be, és 665 négyzetméterrel bővíti gyártócsarnokát. Beszállítópartnerei – a Cabinworld-Stahl Kft. és a Lég-Tech-Szer Bt., valamint a Optimit Hungária Kft. – is több gép és eszköz beszerzésére nyertek támogatást. A szolnoki cég nettó árbevétele tavaly meghaladta a 13,5 milliárd forintot, adózott eredménye csaknem 1,4, azt megelőzően több mint 1 milliárd forint volt.

Sikerágazat a magyar zöldborsótermesztés

A konzervipari felhasználásra szánt hüvelyes iránt nagy a kereslet, de fagyasztva és frissen is jól fogy a magyar borsó. Az EU belső piacán Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr: egy év alatt több mint 42 ezer tonnát szállítunk a közösség országaiba. Emellett a 27 tagállam közül az unión kívüli területekre is mi visszük ki a legtöbb konzervzöldborsót az EU-ból. Mivel az embargó nem vonatkozik erre az árura, így továbbra is Oroszország számít a legnagyobb célpiacnak.

Agrárkamara: maradjon a fordított ÁFA

A gabonákra és egyes olajnövényekre alkalmazott, 2018. december 31én lejáró fordított áfafizetési rendszer alkalmazásának meghosszabbítását szorgalmazza a köztestület. Ha mégsem lehetséges a fordított áfa alkalmazásának meghosszabbítása, akkor – mint javasolják – az érintett termékek és a hozzájuk szorosan kötődő áfája csökkenjen 5 százalékra. Jelentősen visszaszorult ugyanis a korábban drasztikus méreteket öltő áfacsalás, a fiktív export, és számottevő mértékben tisztult a piac.

Szerkesztőség