fbpx

Kitekintő

Írta: - 2017 június 14.

Extrahált repcedara génmódosított szójadara helyett

Az Európába behozott, GMO-s szója mennyisége 15 év óta nem változik: évi 14-15 millió tonna. Saját GMO-mentes szójatermesztésünk felfutása nagyon lassú. Kérdés, hogy mivel helyettesíthető az import az állati takarmányokban. Egyre inkább „tiszta” tejet követelnek a feldolgozók. Német vizsgálatok szerint azonban 10.000 kg feletti tejhozamú tehenek is etethetők extrahált repcedarával. Takarmányozásuknál csupán az energia-bevitelre és a kéntartalomra kell ügyelni.

A John Deere legnagyobb vetőaggregátja

A pneumatikus vetőgépeket kiszolgáló, a talajtömörödést eltolt nyomsávval minimalizáló új C850 Air Cart tartályegyüttese 19 ha/h teljesítményre képes, és egyetlen feltöltéssel 69 hektárt vethet be. Titka az, hogy a vetőmagáramot a lehető legkevesebb pontban osztja meg, és a levegőt is egyetlen nagy toronyból szolgáltatja. A C850 kompatibilis a 23 méteres 1870 Air Hoe Drill illetve a 15 és 18 m munkaszélességű, direktvetőgépekkel – persze nem nálunk, hanem az USA-ban és Ausztráliában.

A töksoroló – kell vagy nem?

A maghéj nélküli tök termésének betakarítására a szár és a kocsány elszáradásakor, szeptember végén, október elején kerül sor. A kabaktermés 50-80 t/ha, a magtermés 0,5-1,5 t/ha. Kézi munkával takarítják be, az egyetlen gépesíthető művelet a termény összegyűjtése, sorba rendezése. Ukrajnában erre egyszerű traktoros „tolólapot” használnak, egy magyar kereskedő azonban finomabb kivitelű, szlovén gyártmányú frontfüggesztésű gépet is kínál, kevés sikerrel. Még mindig túl olcsó lenne nálunk a gyalogmunka…?

150 éves a Deutz Nr. 1. motor

A párizsi világkiállítás aranyérmével tüntették ki a mindmáig legsikeresebb belsőégésű robbanómotorok ősét, a német Otto atmoszférikus gázerőgépét 1867-ben. Nicolaus August Otto „N. A. Otto und Cie” cége ezt követően hozta létre Kölnben a „Gasmotorenfabrik Deutz AG” részvénytársaságot. Itt Gottlieb Daimlerrel és Wilhelm Maybach-hal összefogva megalkotta 1876-ban az első négyütemű, az üzemanyag–levegő-keveréket a munkahengerben összesűrítő Otto-motorját. Örökre megváltozott a motorizáció!

Offshore szélerőművek: 36,7% növekmény egyetlen év alatt

Németországban folytatódik a szélerőművek nyílt tengeri telepítése. 2030-ig 30 szélerőmű-parkot létesítenek szeles nemzetközi vizeken. Ezek teljesítménye 60 átlagos atomerőműével lesz egyenlő. A váltóáramot a helyszínen egyenirányítják, majd kábelen keresztül küldik a szárazföldre. Ha éppen nincs szükség az itt termelt áramra, akkor Norvégiában magashegyi tárolókba szivattyúznak fel vele vizet, amelyet csúcsidőszakban vízerőművekben hasznosítanak.

Robotikától a genetikáig

Az emberi kéz érintése nélkül vetett és aratott ‘Hands Free Hectare’ tavaszárpa tábla Anglia legnagyobb szántóföldi bemutatójának idei slágere. A Boothby Graffoe (Lincolnshire) birtokon, Londontól 220 km-re rendezett CEREALS 2017 showra június 14-15-én kerül sor. A kalászosok nemesítésének legújabb eredményei mellett a naponta kétszer megtekinthető permetezéstechnikai aréna, a drónzóna, vagy a gyökérzetet és a talajréteget szemléltető, bejárható talajvályú is élénk érdeklődésre számíthat.

Burgonyachips-krízis Japánban

Üresek a szupermarketek polcai, az utcai árusoknál a szokásos ár hatszorosáért lehet a felkelő nap országában chipset vásárolni. A 2016. évi tájfunok miatt katasztrofálisan kevés volt a tavalyi termés. A bajt fokozza a protekcionista importkorlátozás. Csak Amerikából fogadnak burgonyát, évi 30.000 t mennyiségben, és ebből kizárólag chipset szabad előállítani. Ez a belföldi fogyasztás 1,3%-át fedezi. A piacvezető Calbee 30 chipsféleség gyártását szüntette be, pedig 1,36 milliárd eurós üzletről van szó!

A törökök inkább tenyészmarhát vesznek

Az EU élőmarha-exportja, ami az utóbbi években igazi sikerágazat volt, most megtorpant. Az év elején közel 20.000 állattal – 12,8%-kal – kevesebbet sikerült eladni, mint korábban. Ennek legfőbb oka, hogy a törökök szinte egyáltalán nem vásárolnak vágómarhát, inkább tenyészállatot vesznek. Öröm az ürömben, hogy az EU Hongkongba, a Fülöp-szigetekre és Ghánába irányuló marhahús-exportja ez idő alatt 15%-kal növekedett, ami bőven kiegyenlíti az így elszenvedett veszteséget. De meddig?

Az AGCO jövőbelátó alapítója, Robert J. Ratliff elhunyt

Ő fejlesztett egy kis észak-amerikai vállalkozást a mezőgazdasági gépgyártás világméretű meghatározójává. A Deutz-Allis Corporation 1990-ben történt megvásárlásával vetette meg az AGCO alapjait. Azóta sok céget olvasztott be a cégbirodalomba. A Massey Ferguson akvizíciójára 1994-ben, az innovatív Fendt átvételére 1997-ben került sor. Ő vezényelte le 2002-ben a Caterpillar lánctalpas traktorok és a Challenger csatlakozási tárgyalásait is. 2004-ben a Valtra átvételével tovább erősítette az AGCO pozícióját Európában és Amerikában.

Szójában világrekorder a New Holland CR8.90

8 óra alatt több mint 439 tonna szójabab betakarításában elért világcsúcsával a CR8.90 a 2014 óta búza betakarításban világelső CR10.90 kombájn nyomdokaiba lépett – nyilatkozta Lars Sørensen, a betakarítógép üzletág vezetője. A CR8.90 kiemelkedő teljesítményét április 5-én Brazíliában, a Villa Panambi farmon érte el, az ottani termésátlagot jócskán meghaladó, 4.9 t/ha hozamú területen. Egy tonna szójabab betakarítására a kombájn csupán 1,84 liter üzemanyagot használt el.

CLAAS részegységek vizsgálatára 15 millió Euro

A Harsewinkelben épülő új létesítmény 2018 őszére készül el. Itt a CLAAS-gépek építőelemeinek műszaki funkcióit és megbízhatóságát valós üzemi körülményeket szimulálva tesztelhetik majd. A hajtásrendszerek fődarabjainak vizsgálatánál a dízelmotort például egy 300 kW teljesítményű villanymotor helyettesíti. Az épület hasznos területe több mint 8000 m2. Ennek a fele a vizsgálatokhoz szükséges tér, a másik fele pedig a fejlesztő- és tesztelőmérnökök több mint 200 munkaállomása.

A SolarWorld AG sem bírja már Kínával a versenyt

A Solarworld társaságot 1998-ban alapította Franz Asbeck. Bonni székhellyel Freibergben és Arnstadtban, az USA-beli Hillsboro-ban és a Qatarban 3.300 dolgozót foglalkoztattak – egészen mostanáig. A német napelemgyártók közül utolsóként belátták, hogy nem bírják az árversenyt az államilag támogatott kínai gyártókkal – csődöt jelentettek. Asbeck már évekkel ezelőtt életre hívta az EU ProSun érdekközösséget azért, hogy védővámokkal akadályozzák meg az olcsó keleti technika beáramlását. Neki sem sikerült…

A ChemChina a Syngenta többségi tulajdonosa

A növényvédőszerek gyártásában világelső és a vetőmagvak előállításában harmadik legnagyobb óriás részvényeseinek visszautasíthatatlanul jó ajánlatot tett a ChemChina május elején. Célja a részvénycsomag 67%-ának a megszerzése volt, de szinte azonnal 82,2% lett az övé. A várhatóan 43 milliárd $ nagyságrendű ügyletet a Syngenta június 26-i éves rendes közgyűlésén hagyják jóvá. Erik Frywald vezérigazgató szerint „a ChemChina-nak nem érdeke a mi visszaszorításunk – ők jöttek be a mi utcánkba”.