fbpx

Kitekintő

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 24.

Ukrajna is kihívónk a gabonapiacon

A fejlett termelési technológiáknak és a magyarországinál átlagosan 40-50%-kal alacsonyabb termelési költségeknek köszönhetően kedvezőbb áron tudják értékesíteni búzájukat és kukoricájukat. A 40 millió t/év gabonaexportot fokozhatja a szabadon álló földterületek termelésbe vonása. – Mi a versenyképességünket kizárólag technológiafejlesztéssel, a mérethatékonyság és dolgozóink tudásszintjének növelésével javíthatjuk – jelentette ki Tresó István, a K&H, az agrárium vezető bankjának főosztályvezetője.

A holland föld a legdrágább

Csak most tette közzé az Eurostat a termőföld európai hektár-átlagárának alakulását. 2011 és 2016 között a cseheknél háromszorosára, 5400 euróra nőtt az ár, az átlagos francia termőföldár 6000 euró közelébe. A föld a legolcsóbb Romániában: 2000 euró. Magyarországon és a három balti államban az árak megduplázódtak: nálunk 5100 euró/ha, a Baltikumban 3000 euró/ha. A hollandok kereken 63 ezer euro/ha ára messze kiemelkedik a mezőnyből, míg 40 ezer euró/ha-val Olaszország a második. A németeknél nyugaton 32503 euró a föld átlagára, keleten 13811 euró.

Beindult a magyar jégelhárító rendszer

A május 1-je és szeptember 30-a között működő 986 talajgenerátor közül 222 automata, vagyis emberi közreműködés nélkül juttatja fel 2-3000 méter magasra a jeget elaprózó vagy akár teljesen megsemmisítő ezüst-jodidot. A nem automata berendezéseket helyi gazdálkodók kezelik. Kiépítése nagyságrendileg 2 milliárd forintba került, amiből mintegy 200 millió forint kamarai tagdíj, 1,8 milliárd forint pedig pályázati pénz. Az évi 1,5 milliárd forintos működési költség egy részét az EU is támogatja.

Esőben is termel energiát ez a napelem

A kínai Soochow Egyetem napelemei esős időben is képesek az energiatermelésre – számol be a The Guardian. A hibrid eszköz részben a napsütésben alkalmazott fotoelektromos elven működik. A fotovoltaikus panelek felett dupla, átlátszó polimerréteg van. Esőben az egyik réteg elektródaként viselkedik, így a ráhulló majd lefolyó esőcseppek mozgásánál jelentkező, statikus elektromosság „megfogható”. Ebből adódóan ez az eszköz még éjjel is képes villamos energiát szolgáltatni – feltéve, ha esik.

Önvezető traktorok szőlőben is

A New Holland, a vezető nélküli autonóm traktorok fejlesztésének úttörője most már T7 és T8 nagytraktorai mellett az NHDrive rendszert kis szőlőművelő T4.110F traktorán is alkalmazza. Több ilyen kistraktor tartós üzemi tesztelésére kerül idén sor Kaliforniában, a világ legnagyobb magánkézben levő E. & J. Gallo szőlőgazdaságban. Ezzel traktoraik teljes teljesítménypalettája bizonyítja a radarra, LiDAR-érzékelőkre és RGB-kamerákra alapozott önvezérlés gyakorlati alkalmazhatóságát.

A Horsch rekordéve volt 2017

Tavalyi 356 millió eurós forgalmával történetének eddigi legnagyobb sikerét érte el a Horsch. Ezzel ők lettek a mezőgépipar leggyorsabban növekvő vállalkozása. Exportarányuk tovább nőtt: jelenleg 80%. Németországban forgalmuk 20%-át realizálják, emelkedő tendenciával. A kelet-európai országok 53%-kal járultak hozzá a forgalomnövekedéshez, amelyben Ukrajnának oroszlánrésze volt. Nyugat-Európa felé irányuló exportjuk 20%-a, 7%-ot pedig egyéb, világszerte folytatott aktivitásuknak köszönhetnek.

Nagyobb mozgásteret kapnának a nyertesek?

A Vidékfejlesztési Program (VP) volt az Erste Bank Hungary Zrt. rendezvénysorozatának szarvasi állomásán a fő téma. „Túlhevült” gazdálkodók és bankszektor: így jellemezte a jelenlegi helyzetet Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője. Az alacsony banki kamatok mellett lemaradásaink is ismertek: a rendezvény idejére 71 pályázatából 42 zárult le, 1040 milliárd forint sorsáról döntöttek, amiből 215,8 milliárdot fizettek ki. Mivel a vártnál hosszabb idő telt el a pályázat benyújtása és elbírálása között, jogos az igény, hogy a nyertesek nagyobb mozgásteret kapjanak a megvalósításra.

EU-támogatás a szürkemarhák exportpromóciójához

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete bruttó 300 ezer euró, mintegy 90 millió forint uniós forrást nyert el a fajta hústermékeinek harmadik országbeli népszerűsítéséhez. Baracskay Lajos, az egyesület elnöke szerint a fajtát nem lehet fenntartani csupán a támogatásokból, tenyésztését és tartását gazdaságossá kell tenni. Nem elég csak a magyar piacon a termékeket elfogadtatni. Ez a támogatás lehetőséget ad a magyar szürke szarvasmarha megismertetésére Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Svájcban is.

A Baysanto-fúzió a BASF malmára hajtja a vizet

Véglegesen jóváhagyta az EU a Bayer és a Monsanto egyesülését. A Bayer így a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válik, ezért teljes, 6 milliárd eurót érő vetőmag-üzletágát el kell adnia a BASF-nek. A hatodik legnagyobb agrokémiai óriás európai egyeduralma tarthatja fenn a versenyt annak érdekében, hogy a termelők különböző vetőmagfajtákhoz és növényvédő szerekhez jussanak elérhető áron, és továbbra is olyan új termékek jelenjenek meg a piacon, amelyek megfelelnek a szigorú európai előírásoknak.

Az új GMO-mentes védjegy áprilisban debütált

A géntechnológiai módosításoktól mentes magyar élelmiszerek megkülönböztetésére a Földművelésügyi Minisztérium matyóhímzéses alapmotívumú védjegyet vezetett be. Az igénylés módjáról az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft. (ÉLBC NKft.) honlapja tájékoztat. Az ellenőrzéseknek köszönhetően hazánkban az elmúlt két évben nem került forgalomba géntechnológiailag módosított vetőmag, és az üzletekben sem jelent meg GMO-val szennyezett vagy nem megfelelően jelölt termék.

Anglia legnagyobb szántóföldi gépbemutatója

A Cereals show-t idén a Christall Grange birtokon, Cambridgeshire térségében rendezik meg. Időpontja: 2018. június 13-14. Itt a permetezéstechnika – Spray & Sprayers – szerelmesei találják meg leginkább számításukat, hiszen Európa teljes kínálata felvonul. Természetesen jelen lesznek az angol paletta traktorai és betakarító, talajművelő gépei is. A kínálatot fajtabemutató, átjárható talajvályú és egy robotokkal művelt tábla, valamint drónreptetés egészíti ki.

Az egymilliomodik AGCO Power motor

A finn Linnavuori motorgyárban elkészült az egymilliomodik AGCO Power erőforrás. Ők vezették be elsőként, 2008-ban a nitrogénoxid kibocsátást radikálisan visszafogó SCR-technológiát. Napjainkban már a Tier 5 Final követelménynek is megfelelnek, messze túlteljesítve a jelenlegi előírásokat. Az AGCO-konszern erőgépeinek 70%-ába – mint például a Fendt vagy a Valtra – ilyen motorok kerülnek.  A 3, 4, 6 és 7-hengeres dízelmotorokból összesen évi 100.000 darabot gyártanak Finnországon kívül Kínában, Brazíliában és Argentínában is.

Fakéregből készül a különleges japán ital

Emberi fogyasztásra alkalmas alkoholt állítanak elő cédrusfából, nyírfából és cseresznyefából a japán erdészeti kutatóközpont szakemberei. Krémes állagúvá zúzzák a faanyagot, majd élesztőt és egy enzimet adnak hozzá, hogy beinduljon az erjedés. Mivel nem használnak hőt a folyamat során, ezért megőrződik a fák egyedi íze. A cédrus esetében 4 kg faanyag felhasználásával 3,8 liter folyadékot nyernek, amelynek alkoholtartama nagyjából 15 %. A faalapú alkohol három éven belül a boltok polcaira kerülhet.

Sikeresen megvédtük a magyar gazdák érdekeit Brüsszelben

A közös agrárpolitika jövőjéről szóló tanácsülés fontos eredményes területalapú támogatások megvédése. – Azoknak kell kapniuk a támogatásokat, akik a földet művelik. A vidékfejlesztési támogatásoknál a beruházásokra álljon kellő mennyiségű pénz rendelkezésre – tette hozzá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az édesvízi haltartás is megújul majd, mivel a halastavak víztározásra, árvízvédelemre is alkalmasak, valamint a védett madár- és állatfajoknak is megfelelő környezetet biztosítanak.

Összehajtogatható kiskonténer gyümölcslevekhez, paradicsomléhez

A Scholler Allibert cég COMBO FRUCTUS® egyköbméteres kiskonténere – intermediate bulk container (IBC) –kettős falszerkezetének köszönhetően akár 1500 kg-mal is terhelhető, dinamikus megrakodáskor pedig 3200 kg a felső határ.

A felhajtható falú doboz víztömören zár, hála kiváló tömítéseinek és jól megoldott reteszeléseinek. Egymásra helyezve max. 8000 kg lehet a rakat súlya. Csúszásgátló talpakon áll. Feladata végeztével lapra hajtható, így 7 kiskonténer szállítható egymás felett.

Madárriasztás pásztázó lézerrel

Az állványra helyezett, automatikus madárriasztót 1992-ben fejlesztette ki a holland BirdControlGroup. Azóta 72 országban használják szőlő- és gyümölcsültetvényekben. A körbenforgó – vagy irányokra programozható – zöld lézerfényre a madarak különösen érzékenyek: ha egyszer a hatósugarába kerültek, komoly veszélyforrásként érzékelik, és oda többé nem térnek vissza. A gyenge, akár napelemről is működő fényforrás emberre nem veszélyes. 10 ha területen biztosan elrettenti a madarak több mint 70%-át.

Folytatódik a gépészek támogatása

Megerősítette stratégiai együttműködési megállapodását a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) és az MKB Bank Zrt. Az egy évvel ezelőtt aláírt együttműködésnek pozitív tapasztalatai voltak: egységes stratégia mentén mutatkoztak be az AgrárgépShow-n és az I. NAK Szántóföldi Napokon, a „Legyél Te is Mezőgépész!” program keretében 19 szakiskolában, közel 1000 diák számára tartottak pénzügyi tudatosságra nevelő előadásokat, a „Pályaválasztási Napokon” 27 középiskolában, 5000 fiatalnak mutatták be közösen az agrárlehetőségeket, a „MezőgépÉSZek” vetélkedőn pedig 22 középiskola 38 csapatának biztosították a megmérettetést.

Már tolatni is tud a Fendt forgómenedzsmentje

A Fendt Vario Guide nyomkövető rendszer forgóvezérlése, a VariotronicTI Turn Assistant két új, tolatásra alapozott – Y és K – változattal bővült. Eddig a forgóban a gépcsoport mindig előremenetben találta meg a csatlakozófogást. Tolatva sokkal keskenyebb lehet a forgó mezsgyéje, mégis könnyen áll be a gép a korábbi fogás mellé. Az elsősorban függesztett gépekhez kifejlesztett újdonságok közül az Y-alakzat lehet a kedveltebb. A K-forma lejtős terepen nyújt jobb stabilitást visszaálláskor.

Talajhasználat – funkcióképesség

A Magyar Talajtani Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézete, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézete és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete „Talajhasználat – funkcióképesség” címmel Talajtani Vándorgyűlést rendez Pécsen, 2018. augusztus 29. – szeptember 1. között. A rendezvény témája: a talajvédelem szerepe a mezőgazdasági terhelés hatására jelentkező talajállapot változás mérséklésében, amin belül pedig kiemelt szerepet kap az ültetvények víz- és tápanyag-gazdálkodása. A regisztráció: http://www.talaj.hu/regisztracio/

Magyarok az élen a globális digitális agráriumban?

Megváltoztathatja a mezőgazdaság termelékenységét és energiafelhasználását egy magyar start-up vállalkozás találmánya, amely máris elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíj Környezetvédelmi díját. A Gremon Systems Zrt. abból indult ki, hogy a mezőgazdaság ma nem tud nagy mennyiségű és megbízható információt kinyerni a növények viselkedéséről a termelés során, ezzel rengeteg erőforrás vész el. A Gremon Trutina nevű rendszere monitorozza a növények súlyváltozását, aktivitását, energiaszintjét, majd az adatokat összeveti a környezetváltozás információival (öntözés, páratartalom, fényintenzitás, tápanyagpótlás), így megvalósul a mezőgazdasági mikromenedzsment, ami optimalizálja a víz-, tápoldatmennyiséget, a kijuttatások idejét, összhangban a növények számára elérhető fény mennyiségével.

Mongólia: állva fagytak meg lovak

Az extrém hideg miatt ezen a télen éjszakánként mínusz 40 fokra csökkent a hőmérséklet. A helyzetet a hóviharok rontották. Nem minden évben van ilyen időjárási fenomén – dsud –, ami az állattartást folytató, több százezer mongol család réme. Ilyenkor az állatok nem találnak elegendő takarmányt, és elpusztulnak. Idén 700 ezernél több haszonállat esett áldozatul a hidegnek. Az eddigi legnagyobb katasztrófa 2009-ben és 2010-ben volt, amikor összesen 9,7 millió ló és szarvasmarha pusztult el.

Szerkesztőség