Kiváló évjáratnak ígérkezik az idei

Vannak időszakok, amikor az építkezésnek van itt az ideje, máskor a gyors tűzoltás a fontosabb. A zöldszüret kényszerű, de a termelők számára önkéntes megoldása a jelenlegi nehéz borpiaci helyzetnek.

Országszerte több mint 3500 hektár termés idő előtti szüretelésével sikerült enyhíteni a piaci nyomás: ennek ellentételezésére október közepéig több mint 1900 termelő összesen 2,5 milliárd forint támogatáshoz jut, ami hatalmas segítséget jelent számukra. Csak a Kunsági borvidéken mintegy 1900 hektáron 931 termelő döntött a zöldszüret mellett, így 270-280 ezer mázsával csökkent a borvidéken várható szőlőtermés, ismertette Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságáért felelős államtitkár a 40. Halasi Szüreti Fesztiválon.

Az államtitkár a 40. Halasi Szüreti Fesztivált a környékbeli szőlősgazdák méltó ünnepének nevezte: mint mondta, a háromnapos rendezvénysorozat színvonalas és tartalmas programokat kínál valamennyi kiskunhalasi számára, legyen szó a szüreti felvonulásról, a zenei produkciókról vagy a borkóstolókról.

Az elkövetkező hetekben derül ki, hogy milyen lett az idei termés, milyen lesz a 2019-es évjárat, de a korai érésű szőlőkből készült boroknál már bátran állítható, hogy az eddigi időjárás kedvezett a minőségnek, s kiváló évjárat lehet az idei, derül ki az AM Sajtóiroda híréből.

borászat borpiac borvidék szőlőtermesztés szüret támogatás zöldszüret
..