fbpx

Klímatűrő almát mutattak be

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 augusztus 18.

A T&G Global új nemesítésű almafajtáját változatos körülmények között, forró és száraz éghajlati viszonyokon is tesztelték a kutatók.

 

 

Az új almafajta a Hot Climate program révén kelt életre. Ennek célja a globális az almatermelés fenntarthatóságának biztosítása változó éghajlati viszonyok között.

Peter Landon-Lane, a T&G Global innovációs és műszaki igazgatója szerint az egyre melegedő klímával új fajtákat kell fejleszteni és forgalomba hozni annak érdekében, hogy a fogyasztók továbbra is ízes, ropogós almát fogyaszthassanak.

Bár a világ éghajlata változik, ettől még a fogyasztók továbbra is egészséges és biztonságos élelmiszereket szeretnének vásárolni. Az első forgalomba hozható fajtánk a vörös héjú, ropogós, lédús „HOT84A1” nevet viseli, amelyet sikeresen teszteltünk Spanyolországban, ahol a hőmérséklet olyankor a 40 °C fokot is meghaladta. Ez az alma bizonyította, hogy ellenáll a napégésnek, ugyanakkor kiváló étkezési tulajdonságokkal rendelkezik – ismertette a szakember.

Az innovatív új fajták nemesítése lehetőséget biztosít a népszerű gyümölcs termesztésére olyan régiókban is, amelyek korábban elképzelhetetlen volt, így például a csapadékhiányos Dél-Afrikában. Az új fajtából az első jelentősebb tételt az Ibériai-félszigeten ültetik el.

 

 

Forrás: Syngenta blog

Fotó: a kép csak illusztráció