A Kárpát-medence gazdálkodási hagyományait képviselő magyar hízott libamáj és az abból készülő ínyencségek olyan minőségű termékek, amelyek semmi mással nem helyettesíthetők. Megőrzésük épp ezért kulturális és nemzetgazdasági érdek – fogalmazott Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár az Orosháza-Gyopárosfürdőn rendezett libamájfesztiválon.
Bognár Lajos a libatartás és a libamáj-gasztronómia „hazai fővárosában” tartott eseményen emlékeztetett: a magyar konyha évszázadok óta nemzeti azonosságtudatunk fontos része. Magyarország az elmúlt évtizedben visszakerült Európa gasztronómiai térképére, azonban, mint mondta, nem létezik világszínvonalú nemzeti konyha hagyományos hazai alapanyagok nélkül. Ezért erősíti többek között a Hungarikum törvény, a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű és kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelvei és a Hagyományok-Ízek-Régiók Program a közösségi marketing eszközeivel a magyar mező- és élelmiszer-gazdaság termékeinek piacra jutását.
A kis és közepes vállalkozások támogatásával, valamint a hagyományos magyar termékek védelmével is arra törekszik a szaktárca, hogy a kiváló minőségű, biztonságos, fenntartható és etikus gazdálkodással előállított magyar élelmiszerek megtalálják az utat a magyar családok asztalára – fogalmazott a helyettes államtitkár. A hízott libamáj tradicionális magyar termék, ezért az Európai Parlament döntése szerint előállítása a jogszabályi feltételek betartása mellett engedélyezett. Ez a döntés azért is volt fontos – mondta Bognár Lajos, mert a libamáj, Magyarország egyik kiemelkedő exportcikke. A hízott libamáj-termelésének mintegy 80%-a hazánkból származik. Az évente mintegy 1500 tonna exportra kerülő mennyiség közel 8 milliárd forint árbevételt jelent.
A kivitel ugyan meghatározó szerepet tölt be, de az ágazat hosszú távú, biztonságos növekedése csak a hazai kereslet növelésével együtt garantált – vélekedett a helyettes államtitkár, aki az Orosházi Libamájfesztivált is azon rendezvények közé sorolta, amelyek a libamáj népszerűsítésével, hagyományos sikereinek felelevenítésével hozzásegíti a libamájból készített ételeket ahhoz, hogy újra elfoglalják az őket megillető helyüket az ünnepi asztalunkon.
Orosházán a libamájfesztivál mellett konferenciát is tartottak a hízott víziszárnyas-ágazatról.
(FM Sajtóiroda)