fbpx

Könnyezve nézték, ahogy szétrobban a gabonasiló

Írta: Kohout Zoltán - 2020 június 29.

Harminc év után kellett eltakarítani a fejlesztések útjából a nyírbátori létesítményt.

 

 

Szakszerű rombolás

Nagyszabású beruházást valósítanak meg a jövőben, melynek keretében új raktárat és gyártócsarnokot építenek az Unilever Magyarország Kft. nyírbátori telephelyén – mondta a Szabolcs-Szatmár megyei hírlap online-tudósítóinak Leviczky Miklós. A vállalat technikai vezetője mindezt annak kapcsán jelentette be, hogy a korábban napraforgó-feldolgozásra használt épületek egyikét, a hatalmas gabonasilót szakszerű robbantással rombolták le, hogy helyet csináljanak a beruházásnak.

 

Az utolsó kép

Az 1965-ben átadott, ötszáz vagon kapacitású siló robbantását nemcsak a kívülálló érdeklődők, hanem néhány régi dolgozó is izgatottan figyelte – számolt be a szon.hu. Szabó Pálné Erzsike például a szemeit törölgetve még néhány fotót is készített. Nem csoda, hiszen 33 évig dolgozott az üzemben, és nem titkolta, hogy sok szép emlék kötötte egykori munkahelyéhez.

 

 

Sánc védte a környéket

A végső detonációt több hónapos mérnöki munka, számos gyengítési robbantás előzte meg, sőt, még földsáncot is emeltek az épület mellé, hogy csökkentsék a szeizmikus erőhatásokat, megelőzve ezzel a környező épületek károsodását. A 47 méter magas gabonasiló bontását a favágáshoz hasonló, döntéses technikával végezték.

forrás: szon.hu, fotók: Dodó Ferenc