fbpx

SAATEN-UNION-kukoricák: stabil alap az instabil környezetben

Írta: - 2022 október 28. -Hirdetés

Nehéz időszak áll a kukoricatermesztők mögött is, és több mint valószínű, hogy még messze van a fellélegzés.

Kukorica
A nemesítők fontos szempontjai: dinamikus vízleadás, alacsony szemnedvesség, hatékony tápanyag-hasznosítás, stabil termőképesség

Az egyre komolyabbá váló gazdasági válság és az input anyagokkal összefüggő nehézségek mellett a szélsőséges időjárás, az aszály is megnehezítette a termelők munkáját. A kukoricák dinamikus vízleadása, betakarításkori alacsony szemnedvessége, minél hatékonyabb tápanyag-hasznosítása, valamint stabil termőképessége és stressztűrése fontosabb nemesítői feladattá vált, mint valaha.

A SAATEN-UNION fejlesztései évek óta ezeket a tulajdonságokat állítják a fókuszba. Portfólióátalakításunk első sikertörténete a méltán nagy hírnévre szert tett REPLIK-hez fűződik, amely azonban még csak az első volt ebben a sorban. A FAO 380-as REPLIK csúcshibrid remekül alkalmazkodik az időjárási szélsőségekhez. Nehéz termesztési körülmények esetén is számíthatunk kiváló termésbiztonságára és nagy termőképességére. Dinamikus, erőteljes kezdeti fejlődési erélyű, középmagas megjelenésű, vitalitása már ránézésre szembetűnik. Betegségekkel szemben jól ellenáll, a cső- és szárfuzárium nem jellemző a növényekre. A zöld száron érő, biztonságosan termékenyülő, magas szemsorszámú csövek leszáradása gyors és dinamikus. Rendkívüli vízleadási dinamikájának és tápanyag-hasznosításának köszönhetően a magas terméspotenciál mellett minimalizálhatók vele a szárítási és input költségek.

Kukoricaportfóliónk következő generációira épp ilyen büszkék vagyunk

Ragyogó eredményeik alapján közülük több is méltó kihívója a 20 tonnás kukoricaként híressé vált REPLIK-nek. A FAO 390-es SYNOPSIS rátermettségét a hivatalos és nagyüzemi kísérletekben is bizonyította, melyek alapján a REPLIK-et szinte minden tulajdonságában, így termésszintjében is felülmúlja, és az idáig páratlanul alacsony betakarításkori szemnedvességet produkáló BADIANE is kihívóra talált benne. Ez az alacsony habitusú, nagyon jó vízleadó képességű és jól alkalmazkodó hibrid az ország egész területén biztonsággal termeszthető.

SYNOPSIS teljesítménye, grafikon

A hazai regisztrációval rendelkező, FAO 390-es DUELING vízleadására sem lehet panasz. Kifejezetten alacsony hibrid, így a kevesebb szármaradványnak köszönhetően hatékonyabb lesz a tarlókezelés. Nehéz körülmények között is állva marad, stabilan és magas szinten terem.

A középérésű csoportban az új, rendkívül magas terméspotenciálú, FAO 430-as KABARETTO hibridet bármilyen termesztési feltétel esetén bátran ajánljuk. Szárazabb körülmények között is megbízható teljesítményt nyújtó, egészséges, cső- és szárfuzáriumra nem hajlamos hibrid. Korai fejlődése dinamikus, vízleadása jó.

A FAO 350-es BARINGTON a magyar fajtaregisztrációs kísérletekben kimagasló teljesítményével száraz és jó vízellátottságú területeken egyaránt kiválóan helytállt. Cső- és szárfuzárium kialakulására nem hajlamos. A csapadékhiányos tavaszokat könnyen átvészeli, zöld száron érik, jó vízleadási dinamikával. Kifejezetten erős szárú hibrid, amelyet jó sűríthetősége miatt intenzív technológiához ajánlunk.

A FAO 360-as SU RAPIROL kiemelkedő adaptációs képességével, erős szárával, dinamikus vízleadásával és aszályos időszakokban is jól termékenyülő csöveivel bizonyította létjogosultságát kínálatunkban. A törésre, megdőlésre nem hajlamos hibrid az ország egész területén nagy biztonsággal termeszthető.

A FAO 360-as BADIANE magas hozamú, jól sűríthető hibrid. Elsősorban intenzív termesztési viszonyok közé ajánljuk. Már igen fiatalon dinamikusan fejlődik, megelőzve a kiszámíthatatlan, sokszor aszályos tavaszi időszakot. A hibrid jó vízgazdálkodású területeken akár a REPLIK teljesítményét is felülmúlhatja, szárazabb termőhelyeken átlagos teljesítményt nyújt. Ehhez a kifejezetten dinamikus vízleadás és a betakarításkori kiváló morzsolhatóság is hozzájárul.

A kukoricahibridek vízleadása, grafikon

Tavaly bevezetett silóhibrid

A FAO 450-es FILIGRAN kiválóan szerepelt az európai és hazai silózási kísérleteinkben. Magyarország egész területén biztonsággal termeszthető. Szemesként is betakarítható, kifejezetten magas, nagy zöldtömeget nevelő hibrid. Jól alkalmazkodik a szélsőséges körülményekhez.

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek és a folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igényre tud megoldást nyújtani. Nálunk megtalálja az Önnek legmegfelelőbb kukoricát!

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

Saaten-Union