fbpx

Kora tavaszi teendők a szántóföldön

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 20.

Itt a tavasz, miközben tél sem volt igazán. Nagyon nehéz igazodási pontokat találni a munkavégzések idejének meghatározásához; egyre inkább a fenológia, a talajállapot, a csapadék és az önmérséklet dönti el a különböző munkák idejét, és kevésbé a hőmérséklet.

Az őszi vetésűeknél az első fejtrágyázáson lassan már mindenki túl van, vagy beszerezte a hozzá szükséges nitrogénműtrágyát. Amennyiben ez esetleg hátravan, vagy valaki a második beszerzésen gondolkodik, mindenképpen felhívjuk a figyelmét a kénes nitrogén használatára. Az állandósuló negatív kénmérleg esetében – a kén önmagában meglévő pozitív hatása mellett – mindenképpen kiemelendő a nitrogénre gyakorolt szinergista hatása is. Most is sok helyen találkozunk „sárguló” vetésekkel, ahol a laborvizsgálatok sok esetben a nitrogénhiány mellett/helyett kénhiányt jeleznek. Ennek kivédésére a Yara a YaraBela Sulfan használatát javasolja 200-300 kg/ha mennyiségben. Ez a növény számára ideális N/S arány mellett a talaj szempontjából is a legideálisabb kénes fejtrágya; a legkevésbé savanyítja a talajunkat.

Az ősziek másik tápanyag-utánpótlási feladata a lombtrágyázás. Az általunk az elmúlt évek során a technológia részévé tett növényspecifikus lombtrágyák használatának ideális időpontja is lassan közeledik. A gabonafélék esetében a március második fele, április első dekádja környékén kijuttatott YaraVita Gramitrel 3 l/ha dózisban tartalmazza a szükséges cink-, réz-, mangán- és magnéziummennyiséget. Őszi káposztarepce esetében annyival könnyebb a helyzet, hogy több a növényvédelmi beavatkozás, így a YaraVita Brassitrel Pro (szintén 3 l/ha) a következő egy-másfél hónapban bármikor kipermetezhető. Mindkét termék esetében többszörös megtérüléssel (minimum 8-10% terméstöbblet) számolhatunk, az esőállóság, a keverhetőség (tankmix.com) és az egyéb pozitív tulajdonságai együttesen garantálják a sikert.

A tavaszi vetésűek esetében az alaptrágyázáshoz szükséges NPK beszerzések idejét éljük. A melegen granulált, nitrátalapú komplex műtrágyáink, a YaraMila termékcsalád kiemelkedik a mezőnyből a fizikai tulajdonságai (a szóráskép minimum 5% terméstöbbletet biztosít), az oldékonyság (tökéletes, ellentétben a piacon nagy tételben forgalmazott egyéb termékekkel szemben), a magas (54-56%) hatóanyag-tartalom, valamint változatos P/K arányai alapján. A termékcsalád legfontosabb, legkedveltebb tagjai a YaraMila 8-24-24 és a YaraMila 16-27-7, amelyek mind klasszikus alaptrágyaként, mind starterként ideális termékek. Teljes felületre átlagosan 250-350 kg/ha dózisban javasoljuk, míg vetéssel egy menetben 150-200 kg/ha az ideális mennyiség. Természetesen az NPK mellett kén és különböző mikroelem-kiegészítések is erősítik a termék piaci pozícióját.

Minden részletesebb információért keresse a yara.hu honlapunkat vagy szaktanácsadó csapatunkat! Fontos információ, hogy az új logisztikai, raktározási rendszerünkben átlagosan 10-14 napos szállítási határidővel kell kalkulálni.

Gyuris Kálmán
+36 30 383 9341
Yara Hungária Kft.