fbpx

Korai gyomirtás fontossága a kukoricatermesztésben

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 07.

A kukorica termésátlagát legjobban a vele együtt kelő és azonos talajrétegből csírázó gyomok konkurenciája csökkenti. Ezt a korai gyomösszetételt a leghatékonyabban a tartamhatással rendelkező korai postemergens gyomirtással lehet megszüntetni. Az sem mindegy, hogy milyen hatóanyagokat használunk erre a célra, fő szempont a hatékonyság és a szelektivitás legyen.

A kikelt gyomokra gyors perzselőhatás, a kelő gyomok csírázásának blokkolása = tiszta kukorica lombzáródásig
A kikelt gyomokra gyors perzselőhatás, a kelő gyomok csírázásának blokkolása = tiszta kukorica lombzáródásig
A kukorica vetésével együtt a nedvesség és a melegedő talaj hőmérséklet hatására megindul a gyomok tömeges csírázása, mind a felső 1–3 cm-es talajrétegből (pl. kakaslábfű, termesztett köles, muharfélék, magról kelő fenyércirok, stb.), mind a mélyebb rétegekből is, ahonnan a nagymagvú, elhúzódóan kelő T 4-es gyomok széles köre indul a fény felé (pl.: libatopfélék, csattanó maszlag, parlagfű, szerbtövis). A termést veszélyeztető legérzékenyebb fenofázis a kukoricánál a vetés utáni 2. héttől körülbelül a 7. hétig tart. Ezt az öthetes periódust nevezzük kritikus kompetíciós periódusnak, mert ez alatt válik igazi konkurenciaharccá a gyomnövények és a kukorica versengése a fényért, vízért, tápanyagért. Amennyiben a konkurens gyomnövényeket ez előtt kiiktatjuk egy sikeres gyomirtással, és az 5 hetes periódust tartamhatású hatóanyagokkal „tisztán” tudjuk tartani, akkor a kukorica maximális terméssel hálálja meg a gondoskodást.
Terbyne Combi® Pre 2,5 l/ha és a Terbyne Combi® Plus korai post kezelések hatékonysága
Felsőnána, Kwizda Terepszemle 2016. / Értékelés: 2016. 06. 30. Syntec
Terbyne Combi® Pre 2,5 l/ha és a Terbyne Combi® Plus korai post kezelések hatékonysága Felsőnána, Kwizda Terepszemle 2016. / Értékelés: 2016. 06. 30. Syntec A Terbyne Combi® Plusban levő Callido® 4 SC (mezotrion) a kombináció hatékony sá gát közel tökéletessé teszi, csapadék függőségét jelentősen csökkenti és hosszú tartamhatást biztosít
A Terbyne Combi® Plusban levő Callido® 4 SC (mezotrion) a kombináció hatékony sá gát közel tökéletessé teszi, csapadék függőségét jelentősen csökkenti és hosszú tartamhatást biztosít
Elérhető ebben korai állapotban az is, hogy az SU herbicidek termést negatívan befolyá soló hatását kikerüljük, ugyanakkor a nagymagvú gyomok korai fenofázisában levélen keresztül is kiváló hatékonyságot érhetünk el. A preemergens gyomirtás előnyeit is egyszerre élvezhetjük, kisebb a taposási kár, a kismagvú gyomok tömeges csírázásához, keléséhez időzíthetjük a tartamhatású hatóanyagokat. A korai post időzítése nem a kukorica fejlettségéhez igazodik (szemben sok postemergens megoldással), hanem a gyomok kelési dinamikája határozza meg a kezelés időpontját. A készítmények kijuttatása ilyen módon a gyomokra nézve korai postemergens kezelés és a kukorica akár 3–6 leveles állapotban is lehet. Egy kezeléssel, így szelektív, hatékony és hosszú tartamhatás biztosítható, ami a legjobban szolgálja a nagy termés megvalósítását a felhasználó számára.