fbpx

Innovációk a nagyvilágból – 2017 március

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 07.

Deutz-Fahr bővíti teleszkópos rakodói választékát

Agrovector 30.6 és 35.10: két új teleszkópos rakodó, amelyet az USA-ban a JLG-céggel gyártat, de saját motorjaival lát el a Deutz-Fahr cég. Nagy has alatti szabad magasságuk ellenére alacsony elhelyezkedésű a súlypontjuk, ami nehéz terepen, bonyolult rakodási feladatok kivitelezésénél igen előnyös. A kisebb, 6210 kp önsúlyú Agrovector 30.6 2,8 tonnát képes felemelni 5,80 m magasba. Erőforrása egy négyhengeres, vízhűtéses, Tier 4 Final emissziós besorolású, 3,6 literes, 102 LE teljesítményű Deutz TD dízelmotor, 1800 min-1 fordulatszámnál 410 Nm nyomatékkal. Ezek a legújabb generációs turbódízel motorok nagyon megbízhatóak, csekély fogyasztásúak, gazdaságosan üzemeltethetők. Igen nagy nyomáson működő befecskendező rendszerükkel széles fordulatszám- és nyomatéktartományban képesek állandó teljesítményt nyújtani. Az üzemeltetési költséget a karbantartási intervallumok rendkívüli hossza is csökkenti: a motorolajat 500 üzemóránként kell cserélni, a hidraulika olaját és a szűrőket pedig csupán 1.500 üzemóránként. Hidrosztatikus összkerékhajtása kétfokozatú, 32 km/h maximális előre/hátra sebességgel. A rakodógép mind a négy kereke kormányozható: elsőkerék, összkerék vagy akár oldalazó megoldásban is. A bolygókerekes lehajtású első tengely differenciálműve reteszelhető, hátsó hídja ingázó felfüggesztésű.

Deutz-Fahr bővíti teleszkópos rakodói választékát

A nagyobb, 35.10 típusjelű, 9060 kp önsúlyú gép 9,8 m magasba tud emelni akár 870 kg terhet is. Alapkivitelben motorja megegyezik kisebb testvéréével, de most a 410 Nm maximális forgatónyomatékot 2.2000 min-1 fordulatszámnál éri el. Négy előremeneti és három hátrameneti fokozata teher alatt kapcsolható. Járószerkezete, kormányozhatósága ugyanolyan, mint az Agrovector 30.6 modellnek. Opcióként 123 LE és 135 LE teljesítményű motorokkal is szerelhető. Ekkor vonóereje az alapkivitel 72 kN értékével szemben 93 kN, illetve 97 kN, legnagyobb haladási sebessége pedig 40 km/h. Az új rakodók idén tavasztól már kaphatók.

John Deere 6R sorozata elérte a 300 LE teljesítményt

John Deere az új 6230R és 6250R típusjelű erőgépeivel felfelé bővítette ki a legsikeresebb 6R sorozatú erőgépeit, amelyeket a nagyközönség először, az idei januári LAMMA Show-n (UK) láthatott. A fejlesztő mérnököknek egy 300 LE-s traktort kellett kevesebb, mint 9,5 t üres tömeggel kerekekre „állítani”. Ez sikerült is: az új erőgépek saját üres tömege „csak” 9,3 tonna, ami 1,5 tonnával (!) kevesebb, mint a nagyobb 7R sorozat – hasonló teljesítményű – traktorai, így a 6250R típus 31 kg/LE tömeg/teljesítmény aránya is igen kedvező.

John Deere 6R sorozata elérte a 300 LE teljesítményt

Az új erőgépek névleges teljesítménye 230/250 LE, maximális teljesítményük az IPM-mel (Intelligent Power Management) 279/300 LE (2100 min-1). A traktorok erőforrásai – a GreenEfficiency technológiával készülő – soros turbófeltöltővel ellátott, hathengeres, 6,8 literes, PowerTech PSS motorok, amelyek az EU Stage IV/Tier 4 final emissziós előírásokat teljesítik. Az emissziós szabvány előírásainak teljesítésére a kipufogógázt először egy kombinált dízeloxidációs katalizátoron (DOC) és egy dízel-részecskeszűrőn (DPF), majd egy szelektív katalitikus reduktoron (SCR) áramoltatják keresztül, az ártalmas nitrogén-oxidok semlegesítése érdekében DEF (Diesel Exhaust Fluid) adalékanyagot (AdBlue) használnak. A traktorokba ZF gyártmányú Eccom 2.9 fokozatmentes hajtóművek és prémium kivitelű (TLS Plus) rugózott mellsőhidak kerülnek beépítésre. Az új modellek vezetési kényelmét még a hidropneumatikus fülkerugózás is növeli. A terhelés alatt kapcsolható fokozatmentes AutoPowr váltómű négy sebességtartományban kínál optimális üzemeltetési lehetőségeket: 3,5 km/h a nehéz, 11 km/h körüli a könnyű munkavégzésekhez, 22,5 km/h a könnyebb szállítási munkákhoz és 47,2 km/h körüli a közúti közlekedéshez. Közúti közlekedéskor a 40 km/h utazási sebesség már 1.300 min-1 motorfordulatszámon, míg az 50 km/h végsebesség 1630 min-1 motorfordulatszámon érhető el.

A már ismert „CommandARM” kezelőszervek mellett, teljesen új az opcióként kérhető „CommandPRO” multifunkciós kezelőkar, ami egy teljesen új kezelési filozófiát is jelent: „aktív” megállással, „tempomattal”, finomszabályozású (0-2 km/h közötti sebességű) tolatással stb. Az új fejlesztésű, nagyméretű multifunkciós vezérlő kar 11 db szabadon programozható billenőkapcsolóval is rendelkezik. Ezen túlmenően a joystick, a gyorsuláshoz/lassuláshoz vagy manőverezéshez egy H-kulissza mentén mozgatható és a felengedését követően ismét visszatér középállásba. A nagyobb motorteljesítményhez igazodva a John Deere a hátsó és mellső hárompontos függesztőszerkezeteket, valamint a hidraulikus rendszert is átdolgozta. A hátsó függesztőmű 10,4 tonna, a mellső 5,0 t teher felemelésére képes, a hidraulikus rendszer axiáldugattyús szivattyúja pedig (1.500 min-1 fordulatszámon) 160 l/min szállítású.

Változtatható kapacitású fúvókák a TeeJet-től

Valószínűleg nem lesz már szükség a permetezőfúvókáknak az üzemeltetési követelményekhez igazodó cseréjére. Ennek esélyét vetíti előre az USA vezető – nálunk TeeJet néven ismert – fúvókagyártója.

A StreamJet VR-sorozatú műtrágyafúvókák a kibocsátónyílás-változtatásával a szokásos üzemi nyomás határain belül több méretet helyettesítve széles alkalmazási területet fednek le – olyanok, mintha 5 fúvóka lenne egy helyett. 10 km/h esetén 121…353 l/ha juttatható ki. Az elasztomer (EPDM) kibocsátónyílás a nyomástól függő, állandó átfolyást garantál egészen egyszerű módon, rugós rásegítés vagy mozgó alkatrészek nélkül. A háromsugarú SJ3-VR üzemi nyomástartománya 5,0-7.0 bar, a hétsugarú SJ7-VR pedig 2.0-5.5 bar között használható eredményesen, átfolyásmérésre alapozott permetezés-ellenőrző automatikával együtt. Mindezt megkoronázza a kibocsátást mérő PTC- VR & QJ-VR szórófejtest, amely vetőgépekre telepített folyékonyműtrágya-kijuttató berendezéseknél vagy táblatérkép alapján történő precíziós kijuttatásnál ideális megoldás.

Változtatható kapacitású fúvókák a TeeJet-től

Növényvédőszeres oldatok cseppmérete az üzemi nyomástól függetlenül is állandó értéken tartható a DynaJet Flex® segítségével. Ez a rendkívüli gyorsaságú PWM-szelep minden egyes, csepegésgátlóval ellátott standard fúvókát 10 Hz frekvenciával – másodpercenként akár tízszer is! – nyithat/zárhat. Impulzusszélesség-modulációval működik, vezérlőjelét a permetezésellenőrző automatikától kapja. A pulzáló kijuttatáskor a cseppméret nem függ a hektáronként kijuttatott pillanatnyi mennyiségtől. Ha például a szelep az üzemidő 50%-a alatt zárva van, akkor a kijuttatási táblázatban szereplő érték felét engedi át. Egy példával illusztrálva: ha 8 km/h-nál csak a teljes mennyiség felére van szükség, akkor 10 cm úthosszon nyitott a szelep, utána 10 cm-en keresztül zárva marad. Ez elvileg egyenlőtlenséget okozhatna a fedettségben, ezt azonban az egymás mellett levő fúvókák felváltva történő be/ki-kapcsolásával egyenlítik ki.