fbpx

Technikától – Technikáig | 2015 január

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 11.

McCormick X4 sorozat: erős és sokoldalú, kompakt traktorok

Az olasz Argo Tractors cégcsoporthoz három – Landini, McCormick és Valpadana – traktorgyártó is tartozik. Közülük, a McCormick új X4-es sorozattal bővítette kínálatát a 64-107 LE közötti teljesítménytartományokban. Az X4 sorozat gépei kiválóan alkalmasak rakodáshoz, szállításhoz, bálázáshoz, kaszáláshoz, permetezéshez, tehát könnyebb kiszolgáló feladatok ellátásához. Az X4-es sorozat összesen hat típust fed le: a kisebb, 64-69-76 LE névleges teljesítményű X4.20, X4.30 és X4.40 modellek traktordízelmotorjai a legmagasabb Tier 4 final, a nagyobb (90-99-107 LE) teljesítményosztályok X4.50, X4.60 és X4.70 típusú erőgépeinek motorjai a Tier 4 interim kipufogógáz kibocsátási környezetvédelmi normatívákat teljesítik. A traktorok váltója (12E/12H fokozatú) mechanikus vagy elektrohidraulikus irányváltós, opcióként pedig gyorsító vagy lassító PowerShift fokozat, illetve mászófokozat is rendelhető. A függesztőkar emelés alapfelszereltségként mechanikus, opcióként pedig elektrohidraulikusan, potméterekkel is állítható. A tágas sík padlós fülke kényelmes egész napos munkához, ráadásul a gép akár 1.730 mm-es teljes szélességgel is rendelhető, mely a hazai ültetvények nagy részében használható méretet jelent.

McCormick X4 sorozat: erős és sokoldalú, kompakt traktorok

Krone – a takarmány- és az energianövények betakarításának specialistája

A Krone új középosztályú silózói a BiG X 480 (489 LE) és a BiG X 580 (585 LE) típusjeleket viselik. A 6 előtömörítő hengerrel igen jó előtömörítés és kiváló szecskaminőség érhető el. A motorteljesítményhez igazodó terményáramot feldolgozó szecskázódobok szélessége 630 mm, átmérőjük 800 mm.

A VariStream a szecskázódob alatti és a kidobó ventilátor mögötti rugózott lemez segítségével gondoskodik az eltömődés mentes, folyamatos munkáról, a 40-késes biogáz-dob és tárcsás szemroppantó kívánságra elérhető. Járószerkezetük 40 km/h közúti közlekedési sebességet is lehetővé tesz a Bosch-Rexroth kerékagy-motorokkal, amelyek kerékcsúszás elleni szabályzása szántóföldi körülmények között állítható. Az egyes kerekek független kerékfelfüggesztése révén igen jó a fordulékonyság, és nagyfokú a vezetési kényelem. Közúton az első tengely 710/70 R42 és a 800/65 R32 gumiabroncsozásokkal a gépek szélessége 3,00 méteren belül marad! A BiG M sorozatról emlékeztetőül csak annyit: a BiG M 500 12 literes lökettérfogatú, 520 LE-s motorjával évek óta a világ legerősebb magajáró kaszálógépe. Óránként 20 hektár terményét takarítja be és tárja fel szársértőivel.

Tény az, hogy a Krone jelenlegi árbevételének közel 60%-a kisebb és közepes méretű gépek eladásából származik. A függesztett, vontatott kaszák, rendkezelők, rendképzők, rendfelszedő pótkocsik, körbálázók és a nagytömörségű HDP-bálákat készítő szögletes nagybálázók vezetik az eladási listát. Az évenként gyártott ~25.000 db Krone mezőgépből a magajáró gépek eddig csak kisebb darabszámban részesültek. Ezek az érték alapján számított forgalomból a jövőben biztosan nagyobb részarányt ?hasítanak? ki!

Krone - a takarmány- és az energianövények betakarításának specialistája

Agrifac Condor Endurance: 160 hektár növényvédelme egy tartályfeltöltéssel

A holland Agrifac továbbfejlesztett magajáró permetezőgépének tartálytérfogata 8000 liter. Ennyi permetlével földieper ültetvényben (Hollandiában) 8 hektárt, gabonában pedig (Ausztráliában) 160 hektárt kezeltek. A Condor Endurance Volvo Penta motorja 320 LE teljesítményű, a gép fordulási sugara 4,5 m. Nyomtávolság állítási lehetősége rendkívüli: 1,90 és 4,60 m között fokozatmentes, a has alatti szabadmagassága 125 cm! A polietilénből készült, igen nagy permetlétartály feltöltési idejét az új HydroFillPlus rendszer rövidíti le, amely a legalább 800 l/min és legfeljebb 1.500 l/min folyadék szállítású szivattyújával 10 perc alatt oldja meg a feladatot. Ez a szivattyú kizárólag a tartály feltöltésére szolgál. Az önfelszívó szivattyú a vezetőfülke alatti, hidraulikusan működtethető tartókaron van elhelyezve. Szivattyúzás közben, a feltöltési teljesítmény növelése érdekében a szívómagasság a lehető legalacsonyabbra csökkenthető. A feltöltés hajtóanyag-takarékosan, 1.000 min-1 motorfordulatszám mellett történik. A „J”-kivitelű, 51 m munkaszélességű szórókerettel a maximális 36 km/h munkasebességnél (!) igen nagy területteljesítmény érhető el. A StabiloPlus alváz üzem közben a szórókeretet is stabilizálja.

Agrifac Condor Endurance: 160 hektár növényvédelme egy tartályfeltöltéssel

ÚJDONSÁG TÉRKÉP

Ettől az évtől kezdődően Újdonság Térkép rovatunkat már nem a gyártó cégekre és gyártmánypalettájukra, hanem friss, új innovációikra ?hegyezzük? ki. Reméljük, ez segítséget nyújt a gazdálkodóknak gépparkjuk fejlesztéséhez, egyes erő- és munkagépeik megújításához.

Törzscsuklós Valtra N erőgépek: a finn gyártó bemutatta az N sorozatú (N 123, 143, 163) fokozatmentes CVT Direct modelljeinek törzscsuklós változatát, amelyek már ettől az évtől kezdődően beszerezhetők. Ez a megoldás a hagyományosnál mintegy 300 kg-mal nehezebb, és kb. 50 cm-rel hosszabb konstrukció, a törzscsukló a motor és a váltómű közé van beépítve. Az erőgépek tömegének 45%-a a mellső, 55%-a a hátsó tengelyen oszlik meg. A gépkezelő a manuális és automatikus kormányzási módok között 5-féle lehetőség közül választhatja ki a munkáknak legmegfelelőbbet. Az erőgépek kerekei eltolt nyomvonalon is üzemeltethetők, alkalmazásuk széles körű felhasználást tesz lehetővé. (www.valtra.de)
Lucas G AutoSpire 120 takarmánykeverő, -kiosztó kocsi: a francia gyártó az EuroTier szakkiállításon mutatta be az AutoSpire 120 önjáró takarmánykeverő, -kiosztó kocsiját új fejlesztésű takarmánykiadagoló szerkezetével. A négy-kerék kormányzású, hidrosztatikus járószerkezeti hajtású önjáró gép erőforrása 140 LE-s Deutz dízelmotor. A 2 m széles silómarója 5 m magas silófal megbontását teszi lehetővé, és 12 m3-es takarmánytároló tartályában (6 késes) vertikális keverőcsiga dolgozik. Az új kialakítású takarmánykiosztó szalagját – keresztirányban – hátul helyezték el, a bordásszalag mindkét oldalra működtethető, így jobb- vagy baloldali takarmánykiadagolást is lehetővé tesz. (www.lucasg.fr)
Carré Inro Strip Till sávművelő gépek: az európai korszerű talajművelési trendeket követve alakította ki sávművelő gépeit a francia Carré cég, kifejlesztve a 4-12 soros „Inro” Strip Till gépcsaládot. Ezek a függesztett Inro gépek a repce-, szója- és a cukorrépa-termesztéshez 45/50 cm-es sortávolságokban, míg a kukorica és a napraforgó termesztéséhez 75/80 cm-es sortávolságokban kerültek kifejlesztésre. A vetés sávjában dolgozó lazítókés (5-30 cm mélységben) végzi a mélyművelést – a lazítószerszám hátoldalán lévő csővezetéken keresztül szilárd/folyékony műtrágya juttatható ki, a sávművelő elem többi részegysége a magágyat 15-20 cm szélességben, mélységében csak sekélyen dolgozza át. (www.carre.fr)