fbpx

A SIMA 2015 arany és ezüstérmesei

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 11.

Aranyérmesek

CLAAS

PANORAMIC fülke

Kereskedelmi elnevezés: PANORAMIC Cab az új ARION 400-as traktorcsaládhoz

Az ARION T4f új rendszerű fülkéje optimális rálátást biztosít a homlokrakodóra és/vagy az első függesztésre. A látószög folyamatos, megszakítás nélküli 90°. Fő jellemzője az, hogy sikerült feleslegessé tenni azt a vízszintes keresztelemet, amit az eddigi tesztek során a lehulló tárgyak elleni egyedüli megoldásnak gondoltak. A szélvédő felszíne 2.41 m2, így a vezetőülésből tökéletes a kilátás. Nincsenek olyan szögek, ahonnan a rakodó nem látható, vagyis nincs holttér, a munka mindig kényelmes. A múlt ködébe veszhet az ismétlődő mozdulatok miatt fellépő nyaki- és keresztcsonti kimerültség, illetve a derékfájás. Jelentős előrelépés mindez az egészség megőrzése, a biztonság, a kényelem és a produktivitás területén.

JOHN DEERE

Gyors szemenkénti vetés

Kereskedelmi elnevezés: Exactemerge Seed Drill

Ezen a vetőgépen az ejtőcsövet lesodró elemmel ellátott szíj helyettesíti. A magok aktív módon a szalagra kerülnek, amely szabályozott függőleges sebességgel viszi őket a magbarázdához. A magelosztó és a szíj sebessége a haladási sebesség függvénye. A magok barázdába helyezésekor a vízszintes irányú sebesség zéró, vagyis nem áll fenn az elgurulás vagy elpattanás veszélye. Ez a megoldás nagy haladási sebességet (akár 20 km/óra) is lehetővé tesz. A vetőelemek elektromos meghajtása manuálisan vagy automatikusan kikapcsolható (táblaszélek, sarkok). Szintén automatikus vagy manuális a vetési norma beállítása (előírási térkép alapján). Végezetül lehetőség nyílik a soronkénti beállításra is. Az egyes vetőelemeken elhelyezett magszámláló kijelzője a fülkében van, ez a SeedStar konzol. Olyan fontos adatokat mér, mint a tőtávolság, a pillanatnyi tőszám, a bevetett terület nagysága. A vetési paramétereket valós időben át lehet küldeni távoli adatátvitellel a MyJohnDeere.com portálra, ahol a felhasználó nagyon pontos térképet kap a vetés minőségéről (térkép a kimaradó és kettős vetésekről, munkasebesség, alkalmazott nyomás, stb.)

Ezüstérmesek

BERTHOUD

Biztonságos vegyszerfelszívás

Kereskedelmi elnevezés: B-safe

A B-safe rendszer (BERTHOUD) egy új, biztonságos megoldást kínál a vegyszerek bekeverésére a permetezőgépekbe. A folyékony termékek bejuttatása, majd az edény kiöblítése úgy történik, hogy a szer sem a gépkezelővel, sem a környezettel nem kerül érintkezésbe. Ez a megoldás minden BERTHOUD szántóföldi permetezőre felszerelhető, újra és már használatba vette egyaránt. Egyedülálló tulajdonsága, hogy használata egyszerű, és csaknem a piacon kapható összes hordó- és tartálytípus a feltöltő nyílásba csatlakoztatható. Az emberi közreműködést is igénylő rendszernek négy eleme van: csatlakozó adapter, öblítő cső, Venturi elem és két gyorscsatlakozó.

A rendszer fejlesztése során az volt a fő szempont, hogy minden olyan berendezéshez hozzákapcsolható legyen, amelynek külön bekeverő tartálya van, így az szilárd szer bekeverésére is használható.

A B-safe révén kiküszöbölhető a szennyező és mérgező anyagok legtöbb veszélye: elszennyeződött elemek érintése, kiboruló, kiömlő tároló edény, a termék gőzének belélegzése, gépkezelőre vagy a környezetbe kiloccsanó szer betöltéskor vagy az öblítés során.

JOHN DEERE

Munkagép automatizált felcsatolása

Kereskedelmi elnevezés: Autoconnect

Az AutoConnect rendszer lényege a traktorra szerelt, teleszkóposan emelhető vonógolyós horog, a TLT körüli furatos csatlakozók, a fülke hátoldalán pedig két kamera. A munkagépen egy olyan egység van, amit a vonószerkezetre tesznek fel. Ezen található egy félgömb alakú vonószem, csatlakozók, illetve a kardán univerzális csatlakozója kapott helyet, és ide csatlakoznak az elektromos-, hidraulikus- és pneumatikus vezetékek is. Egy megdöntött fekete-fehér mintás lap a kamera irányzékául szolgál. Az egész szerkezet nem egyéb, mint egy hidraulikus emelő a munkagép számára. Az összeszereléshez nem kell semmit módosítani. A munkagép felcsatolásához a traktorvezető tolatva megközelíti az eszközt úgy, hogy a két gép tengelye nagyjából párhuzamos legyen. Kevesebb, mint 10 méterre a munkagéptől lenyomja a manővert indító gombot a konzolon. Kamerák irányítják a traktor haladását és kormányzását, így az erőgép közeledik a munkagép felé. Amikor a vonószerkezet a traktorhoz kapcsolódik és felemelkedik, a teleszkópos kar visszahúzódik, majd megtörténik a kardán és a vezetékek csatlakoztatása.

KVERNELAND GROUP

Non-stop kombinált bálázó

Kereskedelmi elnevezés: Vicon Fastbale

A Fastbale egy körbálázó, mely két fixkamrából áll, dupla forgató szerkezettel, szállítóelem nélkül. A bálamag az előkamrában készül el. Az adagolórotor által továbbított anyag és az előkamrából érkező bálakezdemény egyaránt a főkamrába kerül. A bála ezek után éri el maximális 1,25 m átmérőjét. Az anyagáram ezek után a bálázó előkamrájába kerül, miközben a főkamrában megtörténik a kötözés. A bála elkészülte után a főkamra ajtaja kinyílik, és a bála gravitációs úton a fóliázóra kerül. Amikor az ajtó bezárul, a rendszer alaphelyzetbe kerül, és a folyamat kezdődik elölről. A csomagolás során a dupla forgatóelem gyorsan tekeri a bálára a fóliát. Ha a ciklusnak vége, a fóliázó berendezés hátsó része felemelkedik, majd a bála a talajra kerül. A hagyományos bálázók kapacitása azért korlátozott, mert a traktornak meg kell állnia a kötözés és kiadás idejére. A Fastbale ezt megoldotta. A hatékonyság és a kényelem így jelentősen megnő, kisebb a fogyasztás és a kopás. A gépet bármilyen anyag bálázására használhatjuk, legyen az száraz vagy nedves (szenázs), kombinált (csomagolással egybekötött) vagy sima (csak bálázás) módban egyaránt. Utóbbi esetben a bála a csomagoló egység kihagyásával kerül a talajra.