Korai kezelések gyümölcsösökben

A gyümölcsösök korai, virágzás előtti permetezéseinél általában a réztartalmú, kontakt gombaölő szerek kijuttatására és a fagyvédelemre koncentrálunk.

A Vegesol R® a hazai réztartalmú kontakt gombaölő szerek közt egyedülálló módon növényi olaj alapú hatás és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz. A kiváló minőségű hatóanyag így rugalmas, a levegőt áteresztő filmréteget képez a permetezett felszínen. Ez a filmréteg stabilizálja a hatóanyagot, így az nagyon lassan mosódik le. A készítmény hatástartama ezáltal hosszabb, mint más szereké. A Vegesol R® biológiailag aktív rézion koncentrációja többszöröse a többi rézkészítményének. A gombaspórák és a baktériumok könnyebben fel tudják venni a rezet, így nagyobb hatékonysággal történik meg azok pusztítása. A növényi olaj alapú hatásfokozó anyagok használatának eredményeként a Vegesol R® használatakor a hektáronként kipermetezett réz mennyisége 40-60%-kal kevesebb, mint az egyéb réztartalmú készítmények esetében, így ez kíméli a környezetet, csökkenti annak rézterhelését.

A Vegesol R®-ben található linolsavas napraforgóolaj polimerizációs képessége egyedivé teszi a terméket. Az olaj speciális térhálós szerkezetének köszönhetően a permetezést követő csapadék, harmat, öntözés nyomán a kipermetezett szer nem oldódik vissza. Ezek a csapadékformák tehát nem tudják azonnal lemosni a növény felületéről az olaj adalék által képzett filmréteget és az abban oldott hatóanyagot sem. Az azonos biológiai hatékonyság eléréséhez kevesebb aktív hatóanyag szükségeltetik, mint a speciális olaj adalék használata nélkül, vagy más adalékanyagok alkalmazásával. Ezt, a különleges olajos adalékú réz termék gyártását, szabadalom védi.

A Vegesol R® gombaölő szert almatermésű kultúrákban a tűzelhalás és a varasodás ellen, rügyfakadástól a zöldbimbós állapot végéig 2-3 alkalommal javasolt kipermetezni. A kezeléseket 7-10 naponként ismételve, nagy lémennyiséggel juttassuk ki. Almában általában a zöldbimbós és az egérfüles állapotban történt védekezések vezetnek eredményre.

(Alma Zöldbimbó fotó)

A Vegesol R® az alábbi kultúrákban használható 2-3 liter/ha-os dózisban: szőlő, almatermésűek, őszibarack, köszméte, piros ribiszke, málna, paprika, paradicsom, borsó, hagyma, burgonya, csonthéjasok. A maximálisan kijuttatható réz hatóanyag mennyisége 4 kg/ha Európában, ami a Vegesol R® esetében 4 permetezés elvégzését teszi lehetővé, 3 l/ha dózis használatával, egy vegetációs idő alatt.

A Vegesol R® készítmény III.-as kategóriájú gombaölő szer, tehát szabadon vásárolható. Kiszerelése 5 és 20 liter. Keresse a növényvédő szer kereskedőknél és a gazdaboltokban!

Az idei év korai kitavaszodása a megszokottnál jelentősen korábbi időszakban indította el a növények vegetációs ciklusát. A gyümölcsfák is erőteljes fejlődésnek indultak. Ez a korai felmelegedés nagyon veszélyes lehet a növényekre, ugyanis az előttünk álló időszakban nagy az esélye az éjszakai fagyok fellépésének, amelyek komoly károkat okozhatnak a termelőknek. A termelők körében ismert, hogy a fagy előrejelzése előtt az állomány védelmére, vagy a fagyhatás után az új levélzet és vegetatív részek kifejlődésének gyorsítását az Amalgerol® 3-4 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® az élettani folyamatok stimulálásával fokozza a növények növekedési erélyét és az új hajtások gyorsabb fejlődését.

Gyümölcsösökben a fagykár fokozottabban jelentkezik (1.kép), ugyanis a virágzásban érkező fagy a teljes termést megsemmisítheti, sőt a következő évi termést is erősen korlátozhatja. Ha virágzásban a bibe károsodik biztos a termésveszteség.

A gyümölcsvirágzásban érkező fagy komoly károkat okoz – a növények felkészítésében és a fagyhatás mérséklésében segít az Amalgerol®

Ukrajnában és Szerbiában gyümölcsösökben használják az Amalgerol®-t a fagy károkozásának mérséklésére. Almában, rügypattanás után, előrejelzésre alapozva, a fagy bekövetkezése előtt 2 nappal, Amalgerol® 5 l/ha dózisának kipermetezése, a fagy által károsított rügyek számát a felére csökkentette (1.ábra, 2. kép).

A májusi fagy előtt kijuttatott Amalgerol® mérsékelte a fagykárt és emelte a terméshozamot (Ukrajna, 2017)

Ha a fagy bekövetkezett az Amalgerol®-t azt követően kell kijuttatni 4-5 l/ha dózisban, majd a kezelést 2 hét múlva meg kell ismételni. A fagykár utáni Amalgerol® felhasználás gyümölcsösökben az adott évi termést már nem tudja pótolni, de a növényeket növekedésre serkentve a jövő évi termőképesség biztos megalapozója.

A stresszhatások enyhítésére a már megszokott Amalgerol® mellett új technológiai lehetőség az Amalgerol® Essence alkalmazása, amely biológiai termesztésben is használható készítmény. Az Amalgerol® Essence-ben az összetevők szintetikus, széleskörű aminosav sorral egészültek ki, növelve az Essence biológiai hatékonyságát. Az aminosavak a növényi szervezetekben a fehérjék építőelemei, hormonok és enzimek képződnek belőlük. Az aminosavak szabályozzák és serkentik a növények élettani folyamatait, ezért a klorofill szintézis, fehérjefelépítés, cukorszintézis, sejtdifferenciálódás, a tápanyag szállítás és a megtermékenyülés elengedhetetlen alkotórészei.

 

Hechta Kft.
www.hechta.hu

almatermésű almatermésűek borsó burgonya csonthéjasok fagyvédelem gombaölő hagyma köszméte linolsavas málna napraforgóolaj őszibarack paprika paradicsom piros ribiszke réz rügypattanás szőlő tapadásfokozó tűzelhalás varasodás virágzás
..