fbpx

Korai kezelések gyümölcsösökben

Írta: Fodor Mihály - 2020 április 03.

A gyümölcsösök korai, virágzás előtti permetezéseinél általában a réztartalmú, kontakt gombaölő szerek kijuttatására és a fagyvédelemre koncentrálunk.

A Vegesol R® a hazai réztartalmú kontakt gombaölő szerek közt egyedülálló módon növényi olaj alapú hatás és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz. A kiváló minőségű hatóanyag így rugalmas, a levegőt áteresztő filmréteget képez a permetezett felszínen. Ez a filmréteg stabilizálja a hatóanyagot, így az nagyon lassan mosódik le. A készítmény hatástartama ezáltal hosszabb, mint más szereké. A Vegesol R® biológiailag aktív rézion koncentrációja többszöröse a többi rézkészítményének. A gombaspórák és a baktériumok könnyebben fel tudják venni a rezet, így nagyobb hatékonysággal történik meg azok pusztítása. A növényi olaj alapú hatásfokozó anyagok használatának eredményeként a Vegesol R® használatakor a hektáronként kipermetezett réz mennyisége 40-60%-kal kevesebb, mint az egyéb réztartalmú készítmények esetében, így ez kíméli a környezetet, csökkenti annak rézterhelését.

A Vegesol R®-ben található linolsavas napraforgóolaj polimerizációs képessége egyedivé teszi a terméket. Az olaj speciális térhálós szerkezetének köszönhetően a permetezést követő csapadék, harmat, öntözés nyomán a kipermetezett szer nem oldódik vissza. Ezek a csapadékformák tehát nem tudják azonnal lemosni a növény felületéről az olaj adalék által képzett filmréteget és az abban oldott hatóanyagot sem. Az azonos biológiai hatékonyság eléréséhez kevesebb aktív hatóanyag szükségeltetik, mint a speciális olaj adalék használata nélkül, vagy más adalékanyagok alkalmazásával. Ezt, a különleges olajos adalékú réz termék gyártását, szabadalom védi.

A Vegesol R® gombaölő szert almatermésű kultúrákban a tűzelhalás és a varasodás ellen, rügyfakadástól a zöldbimbós állapot végéig 2-3 alkalommal javasolt kipermetezni. A kezeléseket 7-10 naponként ismételve, nagy lémennyiséggel juttassuk ki. Almában általában a zöldbimbós és az egérfüles állapotban történt védekezések vezetnek eredményre.

(Alma Zöldbimbó fotó)

A Vegesol R® az alábbi kultúrákban használható 2-3 liter/ha-os dózisban: szőlő, almatermésűek, őszibarack, köszméte, piros ribiszke, málna, paprika, paradicsom, borsó, hagyma, burgonya, csonthéjasok. A maximálisan kijuttatható réz hatóanyag mennyisége 4 kg/ha Európában, ami a Vegesol R® esetében 4 permetezés elvégzését teszi lehetővé, 3 l/ha dózis használatával, egy vegetációs idő alatt.

A Vegesol R® készítmény III.-as kategóriájú gombaölő szer, tehát szabadon vásárolható. Kiszerelése 5 és 20 liter. Keresse a növényvédő szer kereskedőknél és a gazdaboltokban!

Az idei év korai kitavaszodása a megszokottnál jelentősen korábbi időszakban indította el a növények vegetációs ciklusát. A gyümölcsfák is erőteljes fejlődésnek indultak. Ez a korai felmelegedés nagyon veszélyes lehet a növényekre, ugyanis az előttünk álló időszakban nagy az esélye az éjszakai fagyok fellépésének, amelyek komoly károkat okozhatnak a termelőknek. A termelők körében ismert, hogy a fagy előrejelzése előtt az állomány védelmére, vagy a fagyhatás után az új levélzet és vegetatív részek kifejlődésének gyorsítását az Amalgerol® 3-4 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® az élettani folyamatok stimulálásával fokozza a növények növekedési erélyét és az új hajtások gyorsabb fejlődését.

Gyümölcsösökben a fagykár fokozottabban jelentkezik (1.kép), ugyanis a virágzásban érkező fagy a teljes termést megsemmisítheti, sőt a következő évi termést is erősen korlátozhatja. Ha virágzásban a bibe károsodik biztos a termésveszteség.

A gyümölcsvirágzásban érkező fagy komoly károkat okoz – a növények felkészítésében és a fagyhatás mérséklésében segít az Amalgerol®

Ukrajnában és Szerbiában gyümölcsösökben használják az Amalgerol®-t a fagy károkozásának mérséklésére. Almában, rügypattanás után, előrejelzésre alapozva, a fagy bekövetkezése előtt 2 nappal, Amalgerol® 5 l/ha dózisának kipermetezése, a fagy által károsított rügyek számát a felére csökkentette (1.ábra, 2. kép).

A májusi fagy előtt kijuttatott Amalgerol® mérsékelte a fagykárt és emelte a terméshozamot (Ukrajna, 2017)

Ha a fagy bekövetkezett az Amalgerol®-t azt követően kell kijuttatni 4-5 l/ha dózisban, majd a kezelést 2 hét múlva meg kell ismételni. A fagykár utáni Amalgerol® felhasználás gyümölcsösökben az adott évi termést már nem tudja pótolni, de a növényeket növekedésre serkentve a jövő évi termőképesség biztos megalapozója.

A stresszhatások enyhítésére a már megszokott Amalgerol® mellett új technológiai lehetőség az Amalgerol® Essence alkalmazása, amely biológiai termesztésben is használható készítmény. Az Amalgerol® Essence-ben az összetevők szintetikus, széleskörű aminosav sorral egészültek ki, növelve az Essence biológiai hatékonyságát. Az aminosavak a növényi szervezetekben a fehérjék építőelemei, hormonok és enzimek képződnek belőlük. Az aminosavak szabályozzák és serkentik a növények élettani folyamatait, ezért a klorofill szintézis, fehérjefelépítés, cukorszintézis, sejtdifferenciálódás, a tápanyag szállítás és a megtermékenyülés elengedhetetlen alkotórészei.

 

Hechta Kft.
www.hechta.hu