fbpx

Körtetermesztésről röviden

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 03.

Habár a hagyományoknak köszönhetően leginkább őszi gyümölcsnek tartják, a nagy fajtaválasztéknak és az importnak köszönhetően az év minden hónapjában hozzájuthatunk a körtéhez.

Míg a nyári körték fája igen hosszú életű és kevés gondozást igényel, annál több figyelmet kell szentelni az őszi és téli érésűeknek. Előbbiekhez terebélyes koronájú fa tartozik, utóbbiak fája inkább kisebb, alacsony testű. Ezek a fajták rendszeres metszést, valamint alapos növényvédelmet követelnek, olvasható az Agrárium Blog cikkében.

Kertbe ültetéskor napos, jól szellőző helyet keressünk számára, s ügyeljünk arra is, hogy a talaj egyenletes vízellátású, s tápanyagokban gazdag legyen. Önmeddő egyedek esetén érdemes szem előtt tartani, hogy a fák egy időben virágozzanak a „pollengazdákkal”. Persze az időjárási viszonyok is befolyásolják a termést: az aszályra például meglehetősen rosszul reagál a körte, ilyenkor ugyanis könnyen szemcsés lesz a termés. Éppen ezért a száraz időszakokban érdemes rendszeresen megöntözni a fákat.

Sokan félve ültetnek körtefát a kertjükbe, mert igen sok betegség megtámadhatja, mint a körte levélbolha, a levélfoltosság és olyan baktériumok is, melyek tűzelhalást okozhatnak. Megfelelő körültekintéssel és gondozással azonban megelőzhetjük a problémákat.

A legismertebb körtefajták a Vilmos körtefa, a Belgiumból származó Bosc kobak körtefa, a szeptember végétől érő Packhams Triumph körtefa, az amerikai Clapp kedveltje körtefa, a francia Hardy vajkörte körtefa és a Császár körte körtefa.

Nem elhanyagolható a körte vitamintartalma és alacsony savtartalma sem. A konyhaművészet előszeretettel alkalmazza desszertekhez, húsokhoz és köretekhez, de nyersen fogyasztva friss ízét is kiélvezhetjük.