Közhiteles címregiszterrendszert alakítanak ki

Közhiteles címregiszterrendszert alakítanak kiBudapest, 2013. június 25., kedd (MTI) – Közhiteles címregiszterrendszert alakítanak ki Magyarországon, hogy létrejöjjön az egységes, az ország valamennyi címét lefedő adatbázis – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.

A projekt nyitórendezvényén Simon Attila István közölte: a korszerűbb, pontosabb közhiteles címnyilvántartás elengedhetetlen a közigazgatási feladatok gyorsabb és egyszerűbb elvégzéséhez, a teljes lakosságot érintő adminisztrációs folyamat rövidebbé tételéhez.

Az Államreform Operatív Program (ÁROP) keretében megvalósítandó projekt célja az egységes jogszabályi és igazgatási környezet megteremtése; az adatgazdagítás, az adattisztítás, valamint a címfelmérés; továbbá a megfelelőnek ítélt közhiteles adatbázisok címadatainak elemzése során megfelelőnek ítélt, közhiteles adatok feltöltése az adatbázisba. A projekt végrehajtására 950 millió forint áll rendelkezésre.

A projekt költségét 85 százalék arányban uniós, 15 százalékban pedig nemzeti forrásból finanszírozzák. A projekt megvalósításában több mint 80 szakember vesz részt. A munka nagyságát jellemzi, hogy – a master nyilvántartás hiánya miatt – több mint 5 millió címadat karbantartását kell elvégezni. Magyarországon most több mint 7,5 millió telek és 9 millió ingatlan van. A lakások száma pedig a múlt év végi adatok szerint 4 358 858 volt. A projektet 2014. augusztus 31-én zárják le. Ennek eredményeként létrejön Magyarország első etalon nyilvántartása, a közhiteles címregiszter.

A projekt első lépéseként a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban, az ingatlan-nyilvántartásban és a postai címadatbázisban szereplő címeket pontosítják. A szükséges mértékben helyszíni felmérés is történik a lehető legteljesebb magyarországi címadatbázis előállítása érdekében. Ezzel párhuzamosan a most elkezdett projekt keretében különböző fejlesztéseket hajtanak majd végre a személyi adat- és lakcímnyilvántartás, valamint az ingatlan-nyilvántartás közötti kapcsolatban párhuzamosan a címregiszterrendszer kialakításával.

A projektet konzorciumi formában valósítják meg, amelynek vezetője – azaz a projektgazda – a Vidékfejlesztési Minisztérium, tagja a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, továbbá a Földmérési és Távérzékelési Intézet, valamint a Magyar Posta Zrt. Az új rendszer létrehozásában közreműködik és szakmai támogató a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

MTI 2013. június 25.

agrárhitel