Közutas narancsszínben pompáznak a John Deere traktorok

Írta: Szerkesztőség - 2014 augusztus 11.

A KITE Zrt. több, mint 40 éve forgalmazza hazánkban a John Deere termékeket, a hazai gazdák nem kis örömére. Végre elérkezett az idő, hogy a magyar utak környezetgondozási munkálataiban is teret hódítson a föld legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója, mely a világ top 100 legértékesebb márkájának listáján a 85. helyet bitorolja.

Búvár Géza vezérigazgató köszöntőjében felvázolta a KITE elhelyezkedését a hazai kommunális géppiacon. A lakosság, de még inkább az önkormányzatok, intézmények területeinek gondozásában (füvek nyírása, bozótok aprítása és mulcsozása, ezen anyagokból komposztkészítés, hóeltakarítás stb.) már hagyománnyal bír a KITE Zrt., és közel 25%-os piaci részesedést tudhatnak magukénak. Kevesen tudják, hogy a sportpályák karbantartásánál is 30%-os arányban jelen van a KITE. Mára 16 NB1-es pályából hatot John Deere gépek tartanak rendben.

Talán a fentieket is figyelembe véve jutott el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 100%-ban magyar tulajdonú KITE vállalathoz.

?Egy közúti felsővezetőt általában csak a kátyúkról, vagy télen a várható hóhelyzetről kérdeznek, de szerencsére vannak azért olyan pillanatok, mint a mai, mikor is egy 2,8 milliárd forintos beruházásról beszélhetek? – vezette be sajtótájékoztatóját Szőke József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató helyettese.

2011-ben született meg a Közút életét pozitívan befolyásoló első nagy lépés, mikor is a teherautóik nagyrészét sikerült lecserélni, mára közel a gépparkuk felét meg tudták újítani. A 2012-ben indult fejlesztési programnak köszönhetően, amelynek célja a gép- és eszközpark megújítása volt, a 300 feletti traktorállomány felét az átvett új gépekkel ki tudják váltani. Több szempontból is kiemelkedő ez a jármű kategória, hiszen annyira univerzális eszközök, hogy hóekével és egyéb adapterekkel is szükség szerint el tudják látni.

?Lesz bőven tennivalójuk az új gépeknek, úgyhogy bizonyíthatnak?

? zárta beszédét Szőke József.

A narancsszínű JOHN DEERE 6125M

A fenti típusú univerzális traktort a John Deere németországi traktorgyárában Mannheimben gyártották, mely egy a John Deere által kifejlesztett és a John Deere által saját maga gyártott olyan 125 LE-s négyhengeres – hengerenként 4 szelepes, ún. PowerTech PVX – típusú dieselmotorral rendelkezik, amely csak diesel olaj használatával is megfelel a jelenlegi szigorú környezetvédelmi előírásoknak. Ez a John Deere által alkalmazott kipufogógáz visszavezetéses (EGR) technológia és a karbantartást nem igénylő diesel részecskeszűrő alkalmazása sok költséget és fáradságot megtakarít a John Deere 6125M traktorokat üzemeltetők számára.

A hozzá tartozó gépcsomag a traktor elejére kapcsolt automata MULAG kaszából és a traktor hátuljára csatlakoztatott RASCO karos kaszából áll.

A szakmai ajánlatot elkészítő csapatnak sikerült egy olyan gépegységet összeállítani, mely a közismerten strapabíró – teljes alvázas kivitelű – könnyen kezelhető John Deere traktorra rákapcsolt első és hátsó kaszákkal együtt, mindenképpen egy jobb minőségű, és az eddiginél nagyobb terület teljesítményű útszél kaszálási munkákat fog eredményezni.

A gépkapcsolat további előnye, hogy a gépkezelőnek csak a hátsó RASCO kasza munkáját kell figyelni, mert az elől lévő automata MULAG kasza egy ún. “intelligens kasza”, amely az elektronikus agyának folyamatos “tanulása” révén, képes a különböző traktor haladási sebességekhez hozzáigazítani azokat a kaszafej mozgásokat, melyek a különféle oszlopok jó minőségű körbekaszálásához szükségesek. Tehát ez a gépösszeállítás hatékony megoldás a közutak szélein árokpartjain – lévő zöld sávok rendszeres karbantartására.

Nagy pillanat volt ez mind a KITE Zrt., mind pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. életében. Ám talán a beruházás nagy nyertesei mi állampolgárok vagyunk, akik ezáltal egy tisztább, rendezettebb környezetben járhatjuk Magyarország útjait.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.