fbpx

KSH: a növénytermesztés javította a mezőgazdaság eredményét

Írta: - 2013 december 11.

A növénytermesztés kibocsátási volumene 2013-ban 22 százalékkal haladta meg a múlt évit, az állattenyésztésé viszont 3 százalékkal elmaradt attól – jelentette a mezőgazdasági számlarendszer előzetes adatai alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első adatok azt mutatják, hogy a mezőgazdasági ágazat kibocsátási értéke folyó alapáron 4 százalékkal haladta meg a 2012-es év szintjét.

A bruttó hozzáadott érték folyó áron 6 százalékkal emelkedett, tavalyi változatlan áron – amely a GDP számításban az ágazat hozzájárulását jelzi – 30 százalékkal nőtt – közölte a KSH.

A tavalyi GDP adatok szerint a mezőgazdaságban előállított bruttó hozzáadott érték 18,9 százalékkal maradt el a 2011 évitől, az idei első háromnegyed évben viszont 21,7 százalékkal nőtt.

A számlarendszer alapján közölt első becslés az éves növekedés további gyorsulását jelzi.

A mezőgazdaság eredményének javulását a növénytermesztésben elért nagyobb termelési volumen tette lehetővé, az ágazatban kimutatott termelési érték az árcsökkenés ellenére nőtt.

 

 

KSH: a növénytermesztés javította a mezőgazdaság eredményét

 

Az előzetes adatok alapján 2013-ban a növénytermesztés kibocsátásának volumene több mint ötödével, 22 százalékkal emelkedett a 2012. évihez képest.

Számottevően, mintegy harmadával nőtt a kibocsátás szerkezetében meghatározó gabonafélék volumene, a búza és a kukoricatermés is kedvezőbben alakult az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az ipari növények kibocsátása 11, a takarmánynövényeké 10, a kertészeti termékeké pedig 9 százalékkal bővült.

Utóbbi termékcsoport esetében emelkedett, az előbbiekében viszont mérséklődött az ár.

A burgonya volumencsökkenését jelentős drágulás kísérte.

A gyümölcstermés volumene 16 százalékkal emelkedett 2013-ban, ami árcsökkenést is okozott a termékcsoporton belül.

Az élő állatok kibocsátása 3, az állati termékeké 2 százalékkal mérséklődött, így az állattenyésztés teljes termelési volumene 3 százalékkal visszaesett az előző évhez képest.

Egyik főbb állatfaj kibocsátása sem érte el a 2012-ben mért szintet, az állati termékek közül a tejé visszaesett, a tojásé pedig szinten maradt.

Az első adatok alapján a mezőgazdasági ágazat – szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt – kibocsátásának értéke folyó alapáron 4 százalékkal volt magasabb, mint 2012-ben.

A hazai agrárium teljesítménye így 2011 óta folyamatosan javul.

A KSH adatai szerint a volumen 12 százalékos bővülése közel 7 százalékos árcsökkenést váltott ki.

A növénytermesztésben 12 százalékkal mérséklődött, az állattenyésztésben ezzel szemben 3 százalékkal emelkedett a termelői árszínvonal a tavalyihoz képest.

A folyó termelő felhasználás volumene és árindexe az előző évi szintet kissé meghaladta.

Az eddig rendelkezésre álló információk alapján a ráfordítások közül vetőmagok és a növényvédő szerek ára emelkedett, az energia, a műtrágya és talajjavító szerek ára viszont csökkent a tavalyihoz képest.

A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2013-ban az előzetes információk szerint 1 százalékkal elmaradt az előző évitől.

A termelési tényezők jövedelme 6 százalékkal, a vállalkozói jövedelem pedig 10 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi.

Így a termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme 4 százalékkal emelkedett.

 

MTI 2013. december 10.