Kukorica-adapterben a minőség a döntő

Aki másnak szolgáltat, nem bízhatja a véletlenre a választást – vallja az Olimac-ot használó Kormos Pál, aki tudatosan vásárolta a Pannonagri termékét.

Nem azon tépelődök, hogy valami mikor térül meg, vagy van-e olcsóbb a piacon. A legfontosabb az, hogy a géppel olyan minőségi munkát végezzek, ami aztán hozza a további megrendeléseket – vallja bölcs vállalkozói szemlélettel Kormos Pál. A tápióbicskei gazda csaknem 800 hektár műveléséhez vásárolt kukorica-adaptert a Pannonagri Kft.-től.

A Kormos Farm Bt. tulajdonosának – bár van több tíz hektárra rúgó saját termőföldje is – fő profilja a bérszolgáltatás, azon belül is a legnagyobb arányban aratással bízzák meg a környékbeli gazdák, szövetkezetek. – Több mint húsz éve csinálom, és kezdettől leginkább a betakarítással volt a legtöbb munkám. Ehhez illeszkedően gépesítettem folyamatosan, bár idővel egyre több helyen teljeskörű, szántástól aratásig érő munkákat is vállalok – mutatja be vállalkozását Kormos Pál, aki tavaly vásárolta meg a második Olimac gyártású kukorica adapterét.

Volt már tapasztalatom a márkával: előtte éveken át dolgoztam egy használtan vett 12 éves Olimac adapterrel. Csak azért adtam el, mert nagyobb és korszerűbb változatot akartam, de úgy voltam vele, hogy ha az új is kibír ennyit, akkor nem csalódok. A Pannonagri munkatársait régóta megbízható, készséges és hozzáértő embereknek ismertem, sőt, segítettek a használt eladásában is. Egy hónap alatt le is bonyolítottak mindent – vázolja Pál, hogyan jutott hozzá az Olimac legújabb, 6 soros, összecsukható kukorica adapteréhez.

Mivel a térségben a legtöbb munkát tavaly is a kukorica adta, a Kormos Farm Bt. tüstént le is tesztelte a gépet, mindjárt 280 hektáron.

– A dupla zúzós kivitelű 6T-sorozat automata törőléc-állítású, ami azért különösen hatékony, mert maga a növény töve nyitja a törőlécet, így optimális munkát végez az adapter. Magam is meglepődtem, hogy még az egyenetlenebb talajokon és a gyengébb szárakat érintően is szinte veszteség nélkül dolgozott. Erre mondják mifelénk: elmaradoznak a böngészők a kombájn mögül – vagyis nincs kipotyogó cső, nem érdemes követni a kombájnt…

Az új Olimac adapter másik előnye, hogy a törőhengert meghajtó tengelyen található kúphengerek hajtják meg a szárzúzó tengelyt, amelynek kései percenként 2400-as fordulatszámmal aprítják a szárat. Részben e konstrukció révén alacsonyabb (akár 150 LE-s) kombájnnal is jó hatásfokú a működése, így jelentősen mérsékelhető az üzemanyag-ráfordítás. Kormos Pál szerint emellett még nagyon fontos erénye az Olimac-nak, hogy egyszerű felépítésű, kis karbantartási igényű gépeket gyárt.

Árban is versenyképes volt a Pannonagri ajánlata, de nekem az árnál is fontosabb, hogy megbízható munkát tudjak végezni. Aki arat, az tisztában van vele, mekkora probléma a műszaki leállás, amikor éppen szezon van. Aki pedig szolgáltat, az tudja azt, hogy csak a minőségi munkával lehet megszolgálni a megrendelők bizalmát, azaz hosszú távon is megtartani, megszerezni a munkát – indokolja Kormos Pál, miért hű a Pannonagrihoz és az Olimac adapterhez. – Nekem korábban sem volt problémám a meghibásodásokkal, és az új adapterrel sem tapasztaltam. Igaz, a Pannonagritól előzékenyen kijöttek, segítettek a behangolásnál, és tudom: ha bármi kisebb probléma mégis adódna, azt gyorsan, szakszerűen segítenek elhárítani.

adapter kombájn kukorica Olimac pannonagri