fbpx

Szántóföldre invitált az Agro-Alfa

Írta: Sándor Ildikó - 2017 június 09.

Több mint tíz éves hagyománnyal szakított a szombathelyi Agro-Alfa Kft., mikor partnereit nem a már megszokott környezetben, a telephelyén fogadta éves rendezvényén, hanem gyakorlat közben, „élesben” mutatta be kínálatának egy szeletét.

Táplánszentkereszten, a Gabonakutató Nonprofit Kft. adott helyet március 30-án az első gyakorlati bemutatóvá szélesedett partnertalálkozónak, ahol a Lemken kínálat tavasszal aktuális gépeit láthattuk munka közben, ehhez pedig Massey Ferguson traktorok biztosították a lóerőket.

Nemcsak eke, ami Lemken

A Lemken márkát még sokan az ekével azonosítják, ami talán nem is véletlen. A Táplánszentkereszten bemutatott Diamant 11 féligfüggesztett váltvaforgató eke már a nagyüzemek részére készült, de méretei ellenére könnyen kezelhető, jól manőverezhető. Az eke különlegessége a hidraulikus súlyáthelyező rendszere, ami szántás közben tudja növelni az erőgép hátsó tengelyének terhelését, és ezáltal csökkenti a kerékcsúszás mértékét is. Egyszóval hatékonyabban szánthatunk. A Lemken függesztett Opal ekéi már közismertek, ezúttal a továbbfejlesztett Juwel 7 ekét láthattuk munka közben.

A Lemken azonban több mint eke. A gépgyár híres a tarlóhántásban jeleskedő grubbereiről is. A bemutatott Karat 9 grubber rugós túlterhelés biztosítással is kérhető kapái kb. 28 cm-es átlagos kapatávolságra vannak a gerendelyen. Talajszerkezethez és állapothoz igazodva számos kapaválaszték közül választhatunk, és az előzőekben bemutatott súlyátterhelő rendszerrel is felszerelhető.

A Lemken Rubin 9 egy kompakt nehéztárcsa, mely két 620 mm átmérőjű, egyedi felfüggesztésű, spirálrugóval előfeszített, kétdimenziójú dőlésszögű tárcsasorból és számtalan hengervariációból áll. Ez a rendszer egyenletes művelési mélységet biztosít, miközben szükség esetén (pl. köves területen) az egyes tárcsák egymástól függetlenül tudnak elmozdulni. A nyitott gerendely eltömődésmentes munkavégzést tett lehetővé Táplánszentkereszten is, így ez a rövidtárcsa akár zöldtrágya bedolgozására is használható majd.

A kis és közepes gazdaságok mechanikus vetőgépe a Saphir 7, aminek használata egyszerű, pedig Easytronic vetőgép-automatikával, művelőnyom kapcsolással, hektárszámlálóval és automatikus leforgatási próbával, fokozatmentesen állítható olajhűtős hajtóművel, valamint mechanikus töltöttség kijelzővel is rendelkezik.

Ugyan gyakorlati bemutatóra voltunk hivatalosak, de kihagyhatatlan volt az álló gépbemutató System Kompaktora, amiről talán nem is tudta mindenki, hogy ez a Lemken gép volt a „névadója” az összes jelenleg forgalomban lévő, azonos feladatú gépnek. A név azóta ugyanis fogalommá vált.

A Massey Ferguson komplett termékválasztékot kínál traktorokból egészen 400 LE-ig. Világszerte már több, mint 50.000 Massey Ferguson traktor és kombájn dolgozik a földeken, ez már önmagában is garanciát jelent. Táplánszentkereszten egy 8737-es, egy 7720-as, egy 7618-as és egy 7620-as Massey Ferguson traktor segített a Lemken-gépek munkájában, de a „kistestvér” 4709-est is megtekinthették a már Massey-fanok és leendő vásárlók is.