Kukorica- és búza-konferenciasorozat

A Magro.hu mezőgazdasági piactér 2016 december 15-én Kaposváron és 2017. január 18-án Debrecenben megrendezi a Kukorica- és Búza-konferenciasorozat című szakmai napot, amely a két főbb szántóföldi növényünk technológiai újdonságairól fog szólni. Az eseményen arra keresik a választ, hogy miért termelnek nyugaton másfélszer annyi kukoricát vagy búzát hektáronként, mint itthon, és hogyan lehet elérni azt a hatékonyságot? Az előadások részletezik a legújabb tudnivalókat, a legfrissebb kutatások eredményeit a talaj-előkészítéstől a betakarításig.

Sajnálatos, de régóta ismert tény, hogy a hazai műtrágya-felhasználás messze elmarad a kívánatostól. Míg nálunk az egy hektárra jutó nitrogénhatóanyag-felhasználás 65-70 kilogramm közé tehető, addig a gabonatermesztésben élen járó termelők jellemzően 110-120 kilogrammot juttatnak ki.

Ennek pedig az a következménye, hogy míg a kukorica sokéves hazai termésátlaga hektáronként 5,8 tonna, 12 tonna Új-Zélandon, 11 tonna az USA-ban, 11 tonna Chilében vagy 9 tonna Törökországban. És még sorolhatnánk…

Vagy a búzánál: itthon a sokéves hektáronkénti termésátlag ugyanúgy 4 tonna körül alakul, mint az 1970-es években, miközben az akkor szintén erről a szintről induló Franciaország már 7-8 tonnánál tart. Igen, lehet, hogy a miénk sokkal jobb minőségű, csak éppen a piac ezt nem fizeti meg.

Ráadásul az itthoni, eleve alacsony mennyiség kijuttatásának időzítése sem jól átgondolt sok esetben tárta fel egy nemrég lezajlott piackutatás a Magro.hu mezőgazdasági piactér szervezésében. A Nagy Trágyázási Felmérésben – amely földrajzi területre és hektárméretre nézve reprezentatív volt – kukorica- és búzatermesztők válaszoltak online módon a tápanyag utánpótlási szokásaikról. Az eredmény számos igen meglepő adatot tartalmaz.

A gazdák 10%-a nem tudta megmondani, milyen talajtípus található a földjén. A termelők hozzávetőlegesen 40%-a egyáltalán nem ismeri a saját szántóföldjének az adottságait, mert nem rendelkezik adattal annak sem a nitrogén-, sem a foszfor- sem a káliumellátottságáról. Többségük sem foszfort, sem káliumot nem juttat ki egy termesztési ciklus során. Sőt, létezik egy 1%-ot kitevő réteg (ami azért minimálisan is több száz gazdát jelent), akik egyáltalán semmilyen tápanyag-utánpótlást sem végeznek. Azaz az itt termő növények nem kapnak „enni", csak azt hasznosíthatják, ami korábban a földben felhalmozódott. Hiába a gyártók és forgalmazók ajánlása és a bizonyítottan nagyobb hozam ígérete, a gazdák negyede nem végez őszi alaptrágyázást a kalászosoknál.

Következtetés

Mint a fenti adatokból látható, a hazai gazdák tudásszintje és tápanyag-utánpótlási gyakorlata messze van az optimálistól. Ha bizakodóan szemléljük a helyzetet, van tere a fejlődésnek. Valószínűleg hasonló képet tárna fel egy a növényvédő szerek használatát vizsgáló felmérés is. Sok kellően át nem gondolt ad-hoc vagy a megfelelő szaktudás hiányában rossz döntés születik évről-évre.

Megoldás lehet a tudásszint emelése

Semmi okunk arra, hogy a továbbiakban is mindent ugyanúgy csináljunk, mint eddig. Közös érdekünk, hogy a helyzeten javítsunk. Ennek érdekében a Magro. hu konferenciát rendez Kukorica- és Búza-konferenciasorozat címen, ahol szakmai partnereivel bemutatja a kukorica- és búzatermesztés teljes ciklusát. A legújabb fejlesztéseket és technológiákat a tápanyag-utánpótlás és fajtaválaszték tekintetében éppúgy, mint a növényvédelemben. A cél az, hogy a tudásszint emelkedjen, és hatékonyabban lehessen gazdálkodni – mondta Németh István, a Magro.hu agrár piactér ügyvezetője, egyben a kutatás vezetője, gabonapiaci szakértő.

Helyszínek és időpontok:

2016.  december 15. (csütörtök) Kaposvár, Somogy-Flandria Inkubátorház

2017.  január 18. (szerda) Debrecen, Agrártudományi Egyetem

Minden lehetőséget meg kell ragadni az újdonságok és modern tudás átadására, hogy a magyar mezőgazdaság hatékonysága javuljon. A konferencia részletes programja és regisztráció az alábbi oldalon: www.magro.hu/konferencia.

További információ az alábbi elérhetőségeken kérhető: rendezveny@magro.hu, illetve 0620/444-1940.

búza kukorica növénytermesztés