A precíziós növénytermesztés hatékonyságának növelése új kihívásokat jelent a mezőgazdasági kutatásban és a gazdálkodásban egyaránt. A precíziós műszaki fejlesztések jelentős energia és anyagmegtakarítást eredményeztek.
A precíziós technológiák fejlesztései lehetővé teszik és megkövetelik a szántóföldi növények, így a kukorica igényeinek minél hatékonyabb kielégítését. Ehhez ismerni kell a hibridek paramétereit és az eltérő környezeti hatásokra adott válaszait, hogy a genetikai potenciáljukról a lehető legtöbbet tudjuk meg. Különösen fontos a víz- és tápanyagstresszre adott növényi reakciók számszerűsítése és azok felhasználása a szántóföldi technológiákban. Ezen több éves vizsgálatok lehetővé teszik az adott hibrid minél jobb megismerését.
A precíziós gazdálkodás első látható jele
Okos hibridek a gyakorlatban
A KITE Zrt. Innovációs Központjának fejlesztői és a Debreceni Egyetem munkatársai közös munkájuk során az elmúlt négy-öt évben négy, a KITE Zrt. által forgalmazott hibridet is bevett a vizsgálataiba. Ezek az Armagnac, a Fornad, a Sushi, és a Loupiac névre hallgató termékeink. A cél az volt, hogy megmutassák, a precíziós technológiában hogyan állják meg a helyüket, és számszerűsítve leírják, hogy a vegetációs időszak különböző fázisaiban milyen az ideális állapot ahhoz, hogy a 18-20 t/ha-os termésszintet elérhessék.
A hibridek teljesítménye a vegetációs időszak minden fázisában összehasonlítható
Az alábbi kritikus fenofázisokban végeztek méréseket: a vetés, a hatleveles és 12 leveles állapot, a nővirágzás, a fiziológia érés és a betakarítás.
A vizsgálat az alábbi pontokra tért ki és rendelkezik pontos adattal:
- a hibrid kelésétől a többi kritikus fázisig eltelt napok száma és a szükséges hőösszeg
- a kelés aránya
- az átlagos növénymagasság
- hasznos hőösszegek a keléstől a betakarításig
- csőhossz, csőátmérő, szemek száma, szemsorok átlagos száma
- betakarításkori szemnedvesség
- a vegetáció csúcsán milyen az ideális NDVI érték
Azok a hibridek, melyek ebben a vizsgálatban bizonyítottak, a jövőben „SMART HIBRID” védjegyet kapnak, mely igazolja, hogy hibrid tesztelve lett és bizonyított precíziós technológiai környezetben. Ezzel lehetővé válik, hogy a termelő végigkísérje a vegetációs időszakot, és a saját értékeit hasonlíthatja az ideális állapothoz a minél magasabb hozam elérése érdekében.
A kutatás nem áll meg, a tervek között szerepel, hogy a jövőben további kukoricahibrideket vonjanak be a sorozatba, és más fajokra is kiterjesszék azt.
A hibridek leírását tartalmazó kiadvány itt tölthető le.
Forrás: KITE Zrt.