Hektáronkénti termésátlag 8,4 tonna kukoricából

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 15.

Zalában a kukorica betakarítása a vége felé közeledik, a hét közepén már 80 százalékát betakarították a 31 630 hektáron termelt növénynek, hektáronkénti termésátlag 8,4 tonna – közölte Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

 


A kukorica betakarítása a vége felé tart, Zalában nem olyan rossz a termésátlag (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A termésátlag kicsivel jobb, mint az előző évben

A kukorica hektáronkénti termésátlaga 0,2 tonnával meghaladta a tavalyi átlaghozamot, ez mellett még az is fontos, hogy a termés minősége is jónak mondható.

A gazdák tonnánként közel 88,9 ezer forintért tudják értékesíteni a kukoricát, 40-50 százalékkal magasabb áron, mint az előző évben.

A más megyékben nem voltak ilyen szerencsések a gazdák, Tolnában például 43 százalékkal kevesebb kukorica termett, mint az előző évben.

 

Az őszi vetés előkészítő munkái

A betakarítással párhuzamosan zajlanak a talajelőkészítések és a vetési munkák. Zala megyében a tervek szerint ősszel 52 670 hektáron vetnek a gazdák. Búzából a vetésterület 80 százalékán, 25 120 hektáron került földbe a mag, a rozst 340 hektáron, az őszi árpát 4860 hektáron, míg a tritikálét 1330 hektáron vetették el.

A szeptemberben, október elején elvetett területeken a növényállomány szépen fejlődik. Az esőzések néha hátráltatják a szántóföldeken zajló munkákat (ilyenkor a közutakon is figyelni kell a gépkezelőnek és közlekedőknek egyaránt), de az őszi csapadék kedvező hatással van a növényállomány fejlődésre.

 

A repceföldek jó-közepes képet mutatnak

A 14 380 hektáron elvetett repce jól fejlődik, a később kelt állományoknak is volt idejük megerősödni, de az aratásig még nyolc hónapot a szabad ég alatt kell tölteniük.

 

Forrás: MTI