fbpx

Kukoricatermesztés A-tól Z-ig Dalmandon

Írta: Kristóf Imre - 2018 október 16.

Minden, ami a kukoricával kapcsolatos terítékre került a DEKALB Technológiai Centrum szeptember 13-án megtartott szakmai rendezvényén. Bemutatták a DEKALB hibridek teljes portfolióját, tőszámnöveléses és csávázószeres fajtakísérleteket, valamint a „Mit ronthattunk el?” kérdésre is választ kaphattak az érdeklődők.

Az új hibridek még többet tudnak

Jónéhány közkedvelt hibridnek mondanak búcsút az újak ismeretében a szakemberek. Szinte hihetetlen, hogy milyen gyors a hibridek cseréje a vetőmagpiacon folytatott versenyben. Ennek fényében mutatta be a gazdáknak az új DEKALB kukorica hibrideket Wortmann-Alt Gyula, Észak-Tolna/Nyugat-Baranya körzet képviselője.

A DEKALB régóta híres a genetikájáról, ami köszönhető annak is, hogy Magyarországon van egy nemesítőállomásunk, ami külön az aszályra és a hőstreszszre is nemesít, ezáltal kiváló teljesítményű hibrideket kapunk a mi mikroklímánkra. Ezen a helyszínen láthatóak új hibridjeink, itt vizsgáljuk egyedi, az adott hibridre adaptált tőszámokat. Bemutatjuk, mit ajánlunk sűríteni és mit nem, ráadásul mindezt talajtípusonként is meghatározzuk. Tehát a gazda termésszintjének és talajtípusának ismeretében tudunk hibrid- és tőszámajánlatot adni, hogy a lehető legtöbb termést tudja a gazda megtermelni – magyarázta a szakember.

Szembetűnően nagyobb gyökérzet és erősebb növények az ACCELERON-nal

Ezeket a növényeket frissen vettük ki a földből, a jobboldali kettő ACCELERON-nal kezelt, a két baloldali pedig kezeletlen. Látható, hogy a kezelt növények gyökere és szára jóval nagyobb, erősebb – mutatta a növényeket az érdeklődőknek Szalai Ferenc, Somogy megyei területi képviselő és ismertette a csávázószer hatóanyagát.

Az ACCELERON eljárás – amely DEKALB vetőmagot és a rajta lévő új csávázást jelenti – egy kémiai kezelés a csírakori gombabetegségek ellen, valamint egy plusz biológiai adalékanyag, melynek hatására a talajban lévő természetes talajlakó-gombák és a kukorica gyökerei sokkal jobban tudnak együttműködni. Hamarabb elkezdik a szimbiózist, ezáltal nagyobb gyökértömeget, vastagabb szárat, nagyobb termést tudnak produkálni és az aszállyal is ellenállóbbak lesznek – fejtette ki a gazdáknak Szalai Ferenc.

A kukoricacsöveket szemlélő gazdák közül Pájer Gyulát, a Tolna megyében gazdálkodó RECREA Kft. ügyvezetőjét kértem a bemutatott hibridek értékelésére.

Mekkora területen vetnek kukoricát általában?

– 1450 ha-on gazdálkodunk: kalászosokat, napraforgót, repcét, és éves átlagban 600 hektár körül kukoricát termesztünk. Nálunk a DEKALB fajták a mérvadóak, már nagyon régóta kapcsolatban vagyunk velük. Minden éréscsoportban a 200-as FAO számtól egészen az 500-as számig legalább 1-2 fajtájukat termesztjük.

Mi jellemző ezekre a hibridekre?

– Ezeknek a hibrideknek nagyon jó a termésbiztonsága, bármilyen időjárás alatt stabilan teremnek. Van 2-3 csúcs fajtájuk, amelyek az ország bármely pontján megállják a helyüket, a DKC 4943-as például ilyen.

Mit ronthattunk el? Vetési hibák: 10-20%os terméskiesés

Ha egy hibridet kiválasztanak, és minden optimális, akkor is előfordulhatnak olyan technológiai hibák, amelyek jelentősen csökkenthetik a terméseredményt, és elégedetlenséget válthatnak ki a termelőből a vetőmaggal kapcsolatban – mondta a termelőknek Lovász József Somogy megye keleti részéért felelős területi képviselő.A bemutatón három jellemző csoportra osztották a hibákat, amelyek már a vetés pillanatában befolyásolják a leendő termés mennyiségét: az egyenetlen vetési mélység és tőeloszlás, valamint a taposási kár. Az egyenetlen vetési mélység miatt a később kelő egyedek lemaradnak, és gyakran termést sem hoznak. A gyors vetés vagy a rossz talaj-előkészítés okozhatja ezt, mert az ejtőcsőben sok idő eltelik, amíg a szem leér a magárokba, és ez az idő nagy sebességnél eltolódik – hangsúlyozta Lovász József.

Kristóf Imre

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak