fbpx

Kulcskérdés a hatékonyságnövelés

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 21.

Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert egyre növekszik a világ népessége, az erőforrások viszont folyamatosan szűkülnek, hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).

A miniszter a berlini Nemzetközi Zöld Hét (IGW) szakvásár keretében tartott tanácskozáson kiemelte, hogy az évszázad közepére a világ népessége elérheti a 10 milliárdot, miközben a szántóterület 40 százalékkal, az ivóvízkészlet pedig 30 százalékkal csökken. Ezért kulcskérdés a hatékonyság növelése, vagyis többet kell termelni kevesebb ráfordítással, olvasható az MTI hírében. Ebben egyre fontosabb szerepet kap a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás, az új vállalatirányítási rendszerek és termékpályák működését segítő megoldások alkalmazása.

Nagy István a konferencia szünetében a közmédiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy Magyarország „helyzeti előnyben” van, hiszen a lakosságának bő kétszeresét, 20 millió embert képes ellátni élelmiszerrel, és „nagyon jó úton jár”. Ezt mutatja a többi között a kormány öntözésfejlesztési programja, amelynek révén az öntözött terület elérheti a 400 ezer hektárt. Hazánk nagyszabású fásítási programjának célja az ország erdővel borított területének növelése 21 százalékról 27 százalékra: ezzel közel minden harmadik négyzetméterünk erdő lesz, aminek révén az erdők között megmaradó terület is sokkal inkább alkalmassá válik mezőgazdasági termelésre.

A konferencián a 71 ország agrárminisztere vett részt. Tanácskozásuk végén elfogadott közös állásfoglalásukban a biztonságos, változatos és fenntartható élelmiszer-ellátáshoz szükséges kereskedelmi rendszer kialakítását is sürgették. Kiemelték, hogy még mindig világszerte 820 millió ember éhezik, és további 2,5 milliárd embert sújt az alultápláltság.