fbpx

Küszöbön a Mezőgazdaság 5.0

Írta: Csomor Zsolt - 2019 október 15.

Az agrárdigitalizáció a következő évtized legnagyobb lehetőségét jelentheti az ágazatnak, amely a termelés hatékonyságát, jövedelmezőségét és versenyképességét emelni, a környezetterhelést és termelési kockázatokat pedig várhatóan csökkenteni fogja.

A technológia robbanásszerű fejlődése mindig jelentősen átalakítja a mezőgazdasági termelést is. Míg az 1800-as évek végén a „munkaintenzív” termelés volt jellemző alacsony produktivitással, addig mára eljutottunk a „smart farming” rendszerig.

Jelenleg a Mezőgazdaság 4.0 fázisban vagyunk. Ez azt jelenti, hogy a termelő eszközökben már szinte szabványként jelennek meg az okos technológiák, a felhőszolgáltatásoknak köszönhetően elérhetővé vált a nagymennyiségű adatok feldolgozása, a rendelkezésre álló értékes információk pedig lehetővé teszik a termelési folyamatok optimalizálását. A következő lépés a Mezőgazdaság 5.0, azaz az „Együttműködő rendszerek” korszaka, amikor már integráltan jelenik meg a robotika és a mesterséges intelligencia is, vázolta fel a mezőgazdaság jövőbeni technológiai irányvonalait Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője az Agrár Klubon.

Az agráriumnak négy fő problémával kell szembenéznie: globális népességnövekedés, véges, inkább csökkenő termőterületek, klímaváltozás és munkaerőhiány. Ezek miatt az agrárdigitalizáció a következő évtized legnagyobb lehetősége a mezőgazdaság számára, ugyanis a gazdálkodók rendelkezésére álló adatok és információk felhasználásával végzett termelés jelentősen mérsékelheti a környezeti kockázatokat és a környezetterhelést, a hatékonyság növelése mellett.

Az ilyen digitális fejlesztésekből származó előnyök azonban többnyire még kihasználatlanok. Hazai szinten a jelenleg rendelkezésre álló élelmiszertermelési kapacitások messze nincsenek kihasználva, holott a folyamatok hatékonyabb szervezésével, a feldolgozottság növelésével, a hazai és külföldi fogyasztói igények jobb kiszolgálásával és a fizetőképes keresletre való célirányos reagálással a magyar élelmiszergazdaságban a mostaninál akár 60%-kal nagyobb termelési potenciál van.