fbpx

Borbúval jön a meleg, vége a rizlingnek?

Írta: Kohout Zoltán - 2017 december 04.

Ez a „mese” sem kezdődik túl biztatóan, de lehet belőle fejlődés

Eljöhet és nem is sokára az az idő, amikor nem francia, hanem svéd vörösbor lesz az ász, mi, magyarok pedig már ma is jól tesszük, ha megfontoljuk: telepítünk-e újabb pinot noir- vagy rizlingfajtákat. Jön, jön, jön a nagy klímaváltozás e téren is…

Mesés változások

A csodálatos magyar népmesék pszichológiai és spirituális üzenete az, hogy változás nélkül nincs fejlődés. És bár a változás eleinte ijesztőnek tűnik – ezért jelenik meg sárkány, szélvész vagy más fenyegetés formájában –, de aztán mindent jóra fordít: a kisfiúból hős lesz, a rosszak elbuknak, a királylányt feleségül veszik, jellemfejlődés, felnőtté válás, tudattalan tartalmak mint kincsek buknak a felszínre és a többi…

Hasonló következtetésre juthatunk a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásából is: a feltételek radikális megváltozása új fajták, technológiák elterjedését hozhatja, s ezzel tudományos és gazdasági fejlődést generálhat.

Horror és hőemelkedés

Erre jutnak azok az agrár-ökológusok is, akik a klímaváltozás térségünkre vonatkozó adatait és az ezekből kialakítható prognózisokat elemzik. Elsősorban a hőmérséklet-emelkedést és a termelési lehetőségek részben ezzel járó változását. Vannak horrorisztikus és kíméletesebb hőnövekedéssel számoló előrejelzések, de egyben minden kalkuláció biztos: például a szőlő- és borágazat jelentős változás előtt áll. Közismert, hogy e növény egykor tipikusan a mediterrán vidékeken volt honos, de a fajta- és technológiafejlődés révén ma Európa jelentős részein terem – mindenütt, ahol relatíve kiegyensúlyozott csapadékviszonyok és tavaszi-őszi időszak között 15-25 fokos átlaghőmérséklet van, jelentős szélsőségek nélkül.

Előremenekülni

No, ezek a feltételek változnak meg az elkövetkező 20-40 évben – ami nem is annyira a ma borivóinak és a holnap borászainak, hanem a „holnapután” szőlőtelepítőinek jelent fontos távlatot. A prognózisok szerint várható, hogy a minőségibor-termelést szolgáló szőlőtermesztési öv északra tolódik. Ezek szerint a dél-európai – így a legendás olasz és spanyol – vidékek jó részén szinte bizonyosan megszűnik a szőlőtermelés, míg a skandináv országok déli régióiban akár pinot noir- és rizlingfajták is teremnek majd!

Mi, magyarok pedig – akárcsak a mesebeli hősök – készülhetünk a változásra. Rizlinget, pinot-t már nem érdemes telepíteni – vélik a szakemberek, és a korábban délről jövő fajták, a cabernet-nek vagy a primitivonak is csak az ország északi vidékein lesz jó helye.

Mindezt persze olyan hatékony technológiai fejlesztések is ki kell egészítsék, mint például a jéghálós ültetvénytelepítés, csepegtetőöntözéses vízutánpótlás és a precíziós, illetve post harvest-innovációk.