fbpx

Lemken Karat grubberek: Mindenre van megoldás!

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 10.

A Lemken több mint 25 éve gyárt szántóföldi kultivátorokat, melyek a szakmai elvárásoknak megfelelően, mindig új funkciókkal kiegészítve jelennek meg a piacon. Az első Lemken Thorit gépek már 3 sorban elhelyezett kapákkal rendelkeztek, így biztosítva az eltömődésmentes munkát még nagy szármaradvány mellett is.

A Lemken Karat 9 grubberek szintén háromgerendelyes kivitelben, 3-7 méteres munkaszélességben érkeztek a piacra, de már gyorskéscsereeszközzel kiegészítve. Így a különböző kapafejekre történő átállás ideje minimálisra csökkent, ezzel növelve a gép hasznos munkaidejét. A féligfüggesztett gépek esetében elérhetővé vált egy súlyáthelyezőrendszer, ami a vontató erőleadását segíti azáltal, hogy 1,2 t súlyt terhel át a vontató hátsó hídjára. Ennek köszönhetően csökken a káros szlip, nő a sebesség és a megművelt terület nagysága is. A 2016-ban megjelent a kínálatban a Lemken Karat 12 nehézkultivátor-család. E gépek csak féligfüggesztett kivitelben, 4-7 m-es munkaszélességben érhetők el. A munkagépen, négy gerendelyen 23 cm-es kapaosztással helyezkednek el a kapák.

A túlterhelés elleni védelem megoldott, hiszen rugós biztosítással, illetve kiegészítő nyírócsavarral gondoskodtak a mérnökök a váz védelme érdekében. A Lemkennél kiemelt figyelmet kapnak a kopóelemek, hiszen tudjuk, hogy az optimális munkavégzésre alkalmas idő egyre rövidebb. További fontos tényező a költség is, mely a Lemken kopóelemei esetében a hosszú élettartam miatt kedvező. A kapák tekintetében mély munkára 6-8 cm széles kapák, sekély munkára 8-12 cm-es, széles kapák (szárnyakkal kiegészítve) állnak rendelkezésre. A kopóelemek elérhetőek felrakott, illetve nagy igénybevétel esetén keményfém elemekkel kiegészített kivitelben is.

Akkor most páncélozott vagy keményfém-felrakás?

A kopóelemek élettartama kiemelt szempont kell legyen, hiszen a hasznos munkaórák számát befolyásoló tényező, illetve a felmerülő költségek oldaláról is érdemes górcső alá venni. A két különböző kialakítású kapáról beszélhetünk ez esetben, ahol a páncélozott kapák kopóanyag-tartalma kisebb, ennek megfelelően a keményfém lappal kiegészített kopóorrok élettartama többszöröse is lehet. Továbbá a keményfém lapok a kopóorr csúcsrészét átölelik, ezzel is védve a kopástól, kitöredezéstől. Természetesen, ami jobb, az drágább is. Azonban, ha az összköltséget hasonlítjuk össze az elvégzett terület nagyságával, akkor már a fémlapkás kopóorr fajlagos költsége alacsonyabb lesz.

De ne csak az orrbetétről beszéljünk! Mi a helyzet a szárnyakkal, melyeket sekély, 10-15 cm munkamélység esetén használunk, ahol teljes átfedésben átvágjuk talajt? A szárnyak kopásával az átfedés megszűnik, és ennek következtében akár „csíkozhat” is a gép. Erre is van megoldás! A Lemken keményfém lappal erősített szárnyakat is kínál. Ezen kapatípusok elérhetőek a Karat 9, illetve Karat 12 típusokhoz is


Lemken Karat 12: robosztus gép, mely kötött talajokon is tökéletes munkát végez


Keményfém lappal kiegészített kapával hosszabb élettartam érhető el

Milyen műveletekre használható a Lemken Karat?

Ezen munkagépek tökéletesen használhatóak 5-35 cm munkamélységben. Így akár tarlóhántásra, de alapművelés eszközeként is megállják a helyüket. A kínált 8-féle kapatípus a garancia arra, hogy a Lemken Karat tökéletes munkát fog végezni legyen szó tarlóhántásról, vagy akár mély alapművelésről.

További információért keresse a
Lemken Hungária Kft.
munkatársait!