fbpx

A mezőfalvi gépbemutatón nem csak a forgatásos Lemken-megoldások bizonyítottak

Írta: Agrárágazat-2021/07. lapszám cikke - 2021 július 05.

A NAK Szántóföldi Napok már több éve az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol a mezőgazdasági gépek szántóföldi környezetben tekinthetőek meg, ráadásul a gépforgalmazók lehetőséget kapnak munka közben is bemutatni néhány gépüket. Az elsősorban az ekéiről ismert Lemken élt is ezzel a lehetőséggel, ugyanis a kiállítók között is megjelent talajművelőivel egy önálló standon, ráadásul nem hagyta ki a látványelemet sem: „meghúzta” a Juwel 10-es ekéjét és a Karat 12es nehézkultivátorát.

 

Szrnka Péter Lemken
Szrnka Péter értékesítési vezető

 

Az eke a gyártó ikonikus terméke

A Lemken Juwel 10-es kimondottan széles választékot kínál a gazdálkodók részére, hiszen erősített kivitelben 3 fejestől 6 fejes kivitelig érhető el a kínálatban, 100, 120 cm-es ekefejtávolságokkal, 90 cm-es hasmagassággal és olyan egyedi megoldásokkal, amelyek eddig egyedülállóak a piacon.

Az ekecsalád egy teljesen új toronyszerkezetet kapott, ráadásul rugózott hidraulikus csillapítással rendelkezik – foglalta össze a bemutató előtt kérésünkre az újdonságokat Szrnka Péter értékesítési vezető. Ez egyrészt óvja a traktort, ugyanis az ekéről előrefelé irányuló káros rezgéseket felfogja, másrészt vonulás közben egy hidraulikus rugózást ad a függesztett ekének, és így sokkal kényelmesebb a gép szállítása, illetve forgás közben a forgóban a mozgatása sokkal könnyebb egy ilyen 3 tonna környéki tömegű függesztett munkaeszköznek. Működése abszolút egyszerű, hiszen van egy manométer és egy hidraulika-munkahenger, így miután feltöltjük nyomással a rendszert, attól kezdve automatikusan, a káros rezgéseket kiküszöbölve dolgozik.

A szántás során már a gépkezelő kényelmére is figyel a gyártó. A vázbehúzó munkahengerre egy szállítási csapot szereltek, így vonuláskor nem kell kikötnünk a 3. pont orsót, csak megnyitni a csapot, és máris a vázbehúzó munkahenger mindkét oldalába tud áramolni az olaj, nem fog megfeszülni a traktor-eke kapcsolat, kényelmesen szállíthatóvá válik a függesztett munkaeszközünk.

 

Forgatás nélkül is Lemken?

Ha Lemken, akkor eke – a szlogenné vált mondat nem dől meg azzal, hogy más talajművelővel is jól szerepel a kék gépek gyártója. Mezőfalván, a gyakorlatban is bemutatkozott LEMKEN Karat 12/400 KUA szántóföldi nehézkultivátor (grubber). Ezzel a géppel elvégezhető a sekély és közepesen mély tarlómegmunkálás, valamint a mulcsba vetéshez szükséges porhanyított mélységű magágykészítés is, de a szalmát és a szerves masszát is intenzíven be tudja dolgozni a talajba. A 90-80-90 cm gerendelytávolságú 4 kapasor és 23,4 cm-es vágástávolság elegendő teret ad az eltömődésmentes munkavégzéshez, és ha nincs szükség visszatömörítésre, a Karat 12 henger nélkül is használható. A kultivátor pedig 6–12 cm széles kapákkal, szárnyakkal vagy azok nélkül is szerelhető, az alkalmazott munkamélység és persze feladat függvényében. A 4–7 méteres munkaszélességig elérhető gép kiválasztásánál pedig az egyik „legsúlyosabb” érv a súlyáthelyező rendszere, amely a torony elején közel 1,5 tonna plusz terhet helyez a traktor hátsó hídjára, ami jelentősen csökkenti az erőgépen keletkező káros szlipet, csökkenti a fogyasztást.

A munkagépek élettartamát a kopó alkatrészek minősége alapvetően behatárolja, ráadásul a szélsőséges időjárási viszonyok is feladják a leckét ezeknek az alkatrészeknek. Az ekéknél a kormánylemez kampós rögzítése (DuraMaxx), a kultivátoroknál pedig a karbid keményfémlappal bevont szárnyélek a kopóelemek lassabb elhasználódását segítik elő, ami egy kultivátor-kopóorr esetében akár 5-ször hosszabb élettartamot is jelenthet.

 

Lemken eke
Lemken Karat 12 nehézkultivátor

 

A 40 hektáros területen az ott megfordult 20 ezer látogató bizonyára megtalálta a számítását, leendő gépét, technológiáját vagy épp hibridjét, ki-milyen céllal érkezett. A Lemken-bemutató mindenesetre sikeresen zárult, a szántáson és kultivátorozáson túl az állógép-bemutatón az Azurit 9-es szemenkénti vetőgépet és a Helidor 9-es rövidtárcsát is közelebbről megismerhettük.

 

Sándor Ildikó