fbpx

Leveleszöldséget szüretel a cambridge-i fejlesztésű robot

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 11.

A Cambridge University kifejlesztett egy automata rendszert, amely a gépi tanulás és a precíziós robotika eszközei segítségével tudja betakarítani a jégsalátát.

Alacsony fekvése és törékenysége miatt a jégsaláta betakarításának gépesítése mindmáig megoldatlan maradt. A fizikailag megterhelő munkát még mindig kézzel végzik el, és a dolgozóknak szüntelenül le kell hajolgatni, hogy a salátafejeket elszakítsák a talajtól. Bár a Vegebot a saláta begyűjtését az embereknél lassabban tudja elvégezni, a leveleszöldségek betakarításának automatizálásában úttörő jelentőségű lehet.

A Cambridge-i fejlesztésű robot először az egyik kamerájával és a számítógépes látás technikájának segítségével beazonosítja és megvizsgálja az egyes salátafejeket, olvasható a The Engineer és a GyártásTrend oldalán. Ezt követően a szerkezet a több ezer salátafej tanulmányozása során kikupálódott gépi tanulási algoritmusa segítségével dönti el, hogy felmarja-e az egyes zöldségeket. Az éretlen vagy a betegséget hordozó példányokat érintetlenül hagyja. A terményvágó pengéje mellé telepített második kamera segít, hogy a metszés problémamentes legyen. A robot megfogó karja képes mindig optimális szorítással felszedni a salátát, hogy össze ne nyomja, de azért le se ejtse a zöldséget. A Cambridge-i kutatók szerint a markolás ereje más típusú terményekhez is hozzáigazítható.

A Vegebot egyik potenciális előnye lehet, hogy a használatával csökkenteni lehet a terményveszteséget. A salátaföldeken általában csak egy betakarítási hullám vonul végig, mely után az érett zöldséget a piacra, az éretlent pedig a kukába dobják. Az automatizált szüretelő munkás éjjel-nappal róhatja a salátaföldeket, hogy aztán tényleg csak az érett példányokat válassza el a termőföldtől.

CÍMKÉK